tarafından - Ekim 7, 2019
228 görüntüleme

Windows 10, önceki Windows işletim sistemleriyle kıyaslanınca daha farklı işlemler ile bazı ayarları yapmamıza imkân tanıyor. Bu nedenle Windows 10 işletim sistemi ile yeni tanışan kullanıcılar, birçok ayarlamayı nasıl gerçekleştireceklerine ilişkin sorular soruyorlar. Yazıcı ekleme ve yazıcıları yönetme işlemleri de bu sorulara dâhil oluyor. Windows 10 işletim sistemine yazıcı eklemenin farklı yöntemlerini bu yazıda sizlerle paylaştık.

Windows 10’a Yazıcı Eklemenin Adımları

Windows 10 işletim sistemine standart bir kablolu veya kablosuz yazıcıyı bağlamak istiyorsanız belirli adımları takip etmelisiniz. Bu adımlara göz atarsak;

  • Denetim masasına giriş yapın.
  • Gelen ekrandaki ‘Donanım ve Ses’ menüsüne tıklayın.
  • Açılan ekranda ‘Aygıtlar ve Yazıcılar’ menüsüne geçin.
  • Eğer yazıcınızı henüz bilgisayarınıza bağlamadıysanız, bağlantısını kurun.
  • Aygıtı bilgisayarınıza bağladıktan sonra sayfayı ‘Yenile’ butonuyla yenileyin.
  • Ekrana yazıcınızın ismi geldiği zaman ‘Cihazı Ekle’ butonuna basın.
  • Aygıtınızın kurulum CD’si bulunuyorsa, kurulumu tamamlayarak aygıtı bilgisayarınıza yükleyin.
  • Aygıtın kurulum CD’sine sahip değilseniz, Windows 10 işletim sistemi gerekli yönlendirmeler ile işlemi tamamlamanızı sağlayacaktır.

Kablolu veya kablosuz bir yazıcının kurulum işlemleri Windows 10 işletim sisteminde görüldüğü üzere son derece basit bir şekilde tamamlanabiliyor.

Yazıcı Yüklemesinin Ardından Test İşlemi

Yazıcınızın doğru şekilde sisteminize eklenip eklenmediğinden emin olmak istiyorsanız, yazıcı ekleme işleminin son aşamasında test sayfası yazdırma işlemini kullanabilirsiniz. Bunun için takip ettiğiniz aşamaların son adımında ‘Test Sayfası Yazdır’ butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Eğer yazıcının kurulumunun sorunsuz bir şekilde gerçekleştiğini düşünüyorsanız, test sayfası yazdırma aşamasını atlamak için ‘Tamamla’ butonuna tıklayarak aygıt kurulum işlemini tamamlayabilirsiniz.

Windows 10’dan Yazıcı Kaldırmanın Adımları

Windows 10 işletim sisteminize tanımladığınız bir yazıcıyı kolay birkaç adımı takip ederek kaldırabilirsiniz. Bu adımlar ise;

  • Yazıcı ekleme işlemlerinde olduğu üzere Denetim Masası> Donanım ve Ses> Aygıtlar ve Yazıcılar menüsüne giriş yapın.
  • Yazıcıyı kaldırmadan önce, bekleyen herhangi bir yazdırma işlemi bulunuyorsa işlemi iptal edin.
  • Listede görüntülediğiniz ve kaldırmak istediğiniz yazıcıya sağ tıklayarak açılan seçenekler arasından ‘Aygıtı Kaldır’ butonuna tıklayın.
  • Yazıcının sistemden kaldırılması aşamasında sorun yaşıyorsanız, yazıcının bilgisayar ile olan bağlantısını kesin.
  • Yazıcının bilgisayar ile olan bağlantısı kesildikten sonra yazıcı bilgisayarınızdan kaldırma işlemi uygulanarak silinecektir.

Yazıcıyı bilgisayarınızdan kaldırma işlemlerinde belirtilen adımları takip ederek yazıcıyı Windows 10 işletim sisteminizden kaldırabilirsiniz.

Windows 10’da Varsayılan Yazıcıyı Ayarlama

Windows 10 işletim sisteminize birden fazla yazıcı eklediyseniz, varsayılan yazıcı ayarlamanız tavsiye ediliyor. Bunun için Başlangıç> Ayarlar> Cihazlar> Yazıcılar ve Tarayıcılar> Yönet yolunu izlemeniz gerekiyor. Listede görülen yazıcılarınız arasından varsayılan olarak kullanmak istediğiniz cihazı seçin ve cihaza tıklayarak ‘Varsayılan Olarak Ayarla’ seçeneğine basın.

Windows 10 işletim sistemlerinde kullanıcılar sistemin bir varsayılan yazıcı belirlemesine izin verebiliyorlar. Eğer bu işlemi daha önceden yaptıysanız ve varsayılan yazıcıyı kendiniz atamak istiyorsanız Başlangıç> Ayarlar> Cihazlar> Yazıcılar ve Tarayıcılar yolunu izleyin. Bu menüde ‘Windows Varsayılan Yazıcımı Yönetsin’ seçeneği işaretliyse, onay kutusundaki işareti kaldırarak ayarları kaydedin.

Windows 10’da Yazıcıları Yönetme

Birden çok yazıcı eklediğiniz bir işletim sistemi kullanıyorsanız, Denetim masası üzerinde bu cihazları yönetebilirsiniz. Denetim Masası> Donanım ve Ses> Aygıtlar ve Yazıcılar bölümüne ilerleyerek bilgisayarınıza bağlı olan yazıcıların listesini görüntüleyebilir ve bu yazıcıları sorun giderme, varsayılan olarak atama, kısayol oluşturma, yazdırılan öğeleri gösterme, yazdırma tercihleri, yazıcı özellikleri gibi menü seçenekleri ile yönetebilirsiniz. Menü seçeneklerine bir yazıcıyı seçip sağ tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Windows 10 Yazıcıyı Bulamazsa IP Adresiyle Ekleyebilirsiniz

Windows 10 işletim sistemlerine yazıcı eklemenin farklı yöntemlerinden bir tanesi de, IP adresiyle yazıcı ekleme işlemidir. Bu işlem, bilgisayarınıza yazıcı ekleme sorunu yaşadığınız zaman yardımcı olacaktır. İzleyeceğiniz adımları incelersek;

  • Denetim Masası üzerinden Aygıtlar ve Yazıcılar> Aygıt Ekle yolunu izleyin.
  • Bilgisayarınız yazıcıyı bulamadığı zaman karşınıza ‘Diğer Seçeneklere Göre Yazıcıyı Bul’ penceresi gelecektir.
  • Penceredeki TCP/IP adresiyle yazıcı bulma seçeneğini işaretleyin ve ‘İleri’ butonuna basın.
  • Gelen ekranda bilgisayar adı veya IP adresini ve bağlantı noktası adını girmeniz istenecektir.
  • Yazıcı, sisteme girdiğiniz IP adresiyle birlikte algılanır ve işletim sisteminize tanımlanır.

IP adresi ile yazıcı ekleme işlemini cihazın ‘Aygıt Ekle’ seçeneği ile bulunamaması durumlarında kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Windows 10’da Yazıcı Bulunamıyor Hatasının Diğer Çözümleri

Windows 10 işletim sistemine yazıcı ekleme işleminde ‘Yazıcı Bulunamadı’ hatası alıyorsanız, bu problemi manuel seçenekler ile çözümleyebilirsiniz. Bu manuel seçenekler arasında belirttiğimiz üzere IP adresi ile yazıcı ekleme seçeneği de yer alıyor. Bu işlemin yanı sıra yazıcıyı paylaşılan adı ile bluetooth veya kablosuz ağ ile, manuel yapacağınız ağ ayarları ile bilgisayarınıza ekleme seçenekleri karşınıza çıkacaktır. IP adresi ya da bluetooth ile yazıcı ekleme işlemleri daha kolay adımlar sunduğu için tercih edilebilirler. Yazıcının ekleme aşamasında devam eden bir sorun ile karşı karşıyaysanız, bu durumda yazıcının çalıştığından ve bağlantılarının doğru şekilde yapıldığından emin olmalısınız.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.