tarafından - Ekim 18, 2019
382 görüntüleme

Google Formlar, internette karşılaşılan, çevrimiçi sınavlar ile anketler oluşturmak amacı ile kullanılan güçlü bir araçtır. Bunlar tamamen ücretsizdir. İstenilen bir web sitesine Google formlar yerleştirilebilir. Böylece sitede bir iletişim formu da oluşturabilir.

Basit Şablonlar

Google Formlar üstünden bir iletişim formu hazırlamak gayet basit bir işlemdir. Zira Google formların hazır şablonları bulunmaktadır. İşin en güzel yanı, hazır şablonların, istenilen şekilde düzenleme yapılmaya elverişli olmasıdır.

Google Formlarla Web Sitesi İçin İletişim Formu Nasıl Oluşturulur?

1. İşe başlamak için önce Google Forms ana sayfasına gitmek gerekmektedir.

2. Google Forms ana sayfasına gelindiğinde “hazır şablonlar galeri” seçimi yapılmalıdır.

3. İstenilen iletişim formunu oluşturmak için boş bir şablon karşınıza çıkacaktır.

4. Burada boş olan şablon büyükçe bir (+) sembolü ile gösterilmektedir.

5. Hazır şablon ile devam etmek için burada yer alan hazır şablonların biri seçilmelidir.

6. Kendi tasarımınızı uygulamak için ise boş şablon ile devam edilmelidir.

Formun Kendinize Has Hale Getirilmesi

  • Varsayılan formun özelleştirilmesi gerekmektedir.
  • Şablon üstünde; isim, elektronik posta, telefon numarası ve yazmak için not bölümü girişleri bulunmaktadır.
  • Sorular, ek alan ya da eklemek istenilen bir satır daha varsa, şablonda yer alan (+) işareti ile bu sağlanabilmektedir.
  • Varsayılan özelliği ile formu göndermek için muhakkak isim, adres ve elektronik posta gerekmektedir.
  • Formda yer alan bölümlerden birinin zorunlu olmasını sağlamak ya da bunu kaldırmak için; istenilen alanın tıklanması gerekmektedir. Tıklamanın ardından, istenilen geçiş özelliğinin açık ya da kapalı olma ayarlaması yapılarak, işlem gerçekleştirilir.

Formun Genel Ahengi

Bu iletişim formunun temasını değiştirmek de gayet kolaydır. Hem başlık resmini hem formun ana renklerini hem de yazı biçimini seçme tercihi sunulmuştur. Tüm bu işlemler, sayfanın üstünde yer alan ayarlardan yapılabilmektedir.

Ayarlar Çarkının Ayarlara Müdahalesi

Ayarlar çarkı, form ayarları için gayet kolay bir tamamlama aracıdır. Genel sekmede, elektronik postaların adreslerinin toplanmasını sağlanıyor. Buradan, cevapların bir kopyasını da elektronik posta aracılığı ile gönderilebilmektedir.

Ayrıca buradan, her kişiyi bir adet gönderim ile sınırlandırmak da mümkündür. Bunlara ilaveten, katılımcıların yanıtlarının düzenlenip düzenlenmeyeceği seçeneğini hayata geçirilebilir. Anketin sonunda da bir özet çizelgesinin görülüp görülmemesi ayarı da yapılabilmektedir.

Yanıtlamanın sınırlandırılması seçeneği etkinleştirilebilir. Cevaplayanın internet sitesindeki forma erişebilmesi için Google hesaplarıyla giriş yapması şartı bulunmaktadır. Google’da hesabı olmayan hiçbir internet gezgini, bu formlara cevap gönderemez. Eğer kendinizin isteği doğrultusunda bağımsız bir form oluşturulacaksa, bu seçenek devre dışı bırakılmalıdır.

Gönderi Sonrası Karşılaşılanlar

Sunum sekmesine gelince, burada birkaç ayar vardır. Formu gönderen katılımcı, formu gönderdikten sonra, bir onay mesajı görür. Akabinde de bir teşekkür mesajı alır. Mesaj genelde “Oylamaya katıldığınız için teşekkürler” şeklinde gelir.

Tüm tasarımı tamamladıktan ve yapılan bütün değişiklikleri onayladıktan sonra, sitedeki forma geri dönebilmek adına “Kaydet” butonuna tıklamak gerekmektedir.

Formun Web Sitesine Gömülmesi

Google iletişim formlarında şu ana kadar yapılan tüm işlemler mükemmel gittiğinde, sayfanın en üstünde yer alan “Gönder” sekmesi tıkanılmalıdır. Peşinden köşeli parantez () sekmesine basılmalıdır ve ardından gömülü HTML’nin panoya kopyalanması için “Kopyala” sekmesi ne tıklanması gerekmektedir. Bundan önce, HTML kodunun altında yer alan genişlik ve yükseklik ayarlarının değiştirilmesi lazımdır.

Bu aşamada yapılması gereken, kopyalanan kodun bir WordPress sayfasının HTML editörüne yapıştırmaktır. Ya da forum, doğrudan görünmesi istenen sitenin HTML dosyasına yapıştırılmalıdır. Birçok internet sitesi PHP kodu ile yazılmıştır. Bu kopyalanan kodun PHP yapısına göre uyarlanması gerekmektedir. WordPress üstünde hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için HTML araçları kullanılabilir.

Eğer ebatlar açısından sorun yaşanıyorsa, forum istenilen şekle ulaşıncaya kadar, hem genişlik hem de yükseklik rakamları ile oynanabilir. En ideale ulaşınca, kodu kopyalanıp siteye gömme işi sonlandırılır.

Google Elektronik Tablolarda Cevaplar

Google Formlarının en iyi özelliği arasında, formda toplanan tüm cevapların direkt olarak bir Google Elektronik Tablo içerisinden gönderilebilmesidir. Yanıtlar kolayca elektronik tabloya gönderilebilmektedir. Buradan da hem SHEET formülleri hem de çizelgeleri kullanılabilir. Cevapların gerçek zamanlı görüntülenmesi de sağlanıyor. Verilerin daha fazla analizi, filtrelenmesi ve işlenmesi için eklentiler dahi yükleniyor.

Google Formda verilen cevaplar için bir elektronik tablo oluşturmak adına “Yanıtlar” butonu seçilmelidir. Hemen akabinde de yeşil sayfalar sekmesi tıklanmalıdır. Tüm bu işlemler zincirinin son halkası olarak, Google Formlarda yer alan bütün cevapları saklamak için yeni bir elektronik tablo oluşturulmalıdır. Bunun için “Oluştur” butonu tıklanmalıdır.

Alternatif Elektronik Tablonun Varlığı

Google Formları için alternatif bir elektronik tablo eğer varsa; cevapların girilmesi istenildiği zaman, “Mevcut elektronik tabloyu seç” sekmesi tıklanmalı. Burada karşınıza çıkacak talimatlara göre davranılmalı. Elektronik sayfanın Site Drive’na kaydedilmesi ihmal edilmemelidir. Oluşan her bir elektronik tablo, bütün cevapları ve anketin ne zaman tamamlandığını göstermektedir. Bu da site müşterileri ile iletişimi kolaylaştırır.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.