tarafından - Kasım 7, 2019
218 görüntüleme

Dünya’nın en çok kullanıcıya sahip olan sosyal ağı Facebook birçok ülkede kullanılmaktadır. İçerisinde her kültür ve bölgeden kullanıcı barındıran sosyal medya platformu tüm insanlara ulaşmaktadır. Hangi toplumda hizmet veriyorsa bu hizmeti hem ücretsiz bir şekilde sunuyor hem de farklı dil seçenekleri ile kullanıcılarına istedikleri dil çeşidiyle kullanım imkânı tanıyor.

Bunun yanında sahip olduğu ara yüzün kullanım açısından kolay olması birçok kullanıcı tarafından beğenilmesini sağlıyor. Ayrıca sürekli yapılan yenilikler ve güncellemeler ile birlikte daha çok kişiye ulaşmaya devam ediyor.

Facebook Nedir?

En temel niteliği insanlar arasında iletişim sağlamak olan sosyal medya platformu aynı zamanda pek çok şirket çeşidini de bünyesinde barındırmaktadır. Facebook içerinse teknoloji şirketleri ve sosyal ağı barından bir yapı söz konusudur. Bu nedenle Facebook sadece bireysel kullanıma değil şirketler içinde değere sahip olan bir platformdur.

Sahip olduğu kullanıcı sayısı ve reklam imkânları sayesinde geniş bir şirket ağını da bünyesinde bulundurmaktadır. Bu durumda Facebook sadece iletişim aracı olarak değil aynı zamanda reklam ve tanıtım amacını da taşıyan özellikleri ile sosyal medya içerisinde en çok tercih edilen mecralardan biridir.

Facebook’un ilk oluşumu sırasında amaç insanların görmedikleri arkadaş veya yakınlarıyla iletişim kurmalarının sağlanması şeklindeydi. Telefon veya adresinin bulunmadığı arkadaş veya çevrelerinden uzaktaki tanıdıklarını Facebook platformu üzerinden iletişim kurma imkânı sağlanacaktı. Başlarda her şey bu şekilde planlandı ve denildiği gibi amaca hizmet etmeye başladı.

Birçok kişi uzun zamandır iletişim kuramadıkları dost ve arkadaşlarıyla tekrardan buluşma imkânına sahip oldular. Bu buluşma ve konuşmalar sırasında Facebook durum güncellemeleri, fotoğraf ve video paylaşma özellikleriyle kişilerin birbirleriyle olan diyaloglarını renkli hale getirdi.

Kısa sürede birçok ülkede çok sayıda kullanıcı tarafından Facebook kullanılmaya başlandı. Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi ve internet, akıllı telefonlar, bilgisayarların ev ve iş yaşamımıza dâhil olmasıyla sosyal medya platformları da bu hıza ayak uydurdu.

Facebook’a bu süreçte hızı yakalayanlardan olma özelliğini taşıdı. Çok sayıda üyesi ile Dünya’nın en meşhur ve en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri halini aldı.

Facebook’un Sahip Olduğu Özellikler

Facebook birçok aktiviteyi bünyesinde sunmaktadır. Bunlar aynı zamanda Facebook’un sahip olduğu özelliklerdir. Bu özellikler sayesinde ilgi ve dikkati üzerine çeken Facebook sahip olduğu birçok ayrıntı nedeniyle kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu özellikler şunlardır:

  • Durum güncellemesi
  • Fotoğraf ve video paylaşımı
  • Dürtme özelliği
  • Mesajlaşma imkânı
  • Etkinlik oluşturma
  • Canlı yayın özelliği
  • Hikâye paylaşımı
  • Ürün etiketleme
  • Anket uygulaması gerçekleştirme
  • Oyunlar
  • Tavsiyeler- İş imkânları- Reklamlar

Bu ve bunun gibi pek çok özellikle kullanıcılarına hizmet sunmaktadır. Kim hangi amaçla kullanmak istese ihtiyaç duyulan alana yönelik mutlaka bir özelliği bulunan Facebook yeni güncellemeler ile de faaliyetlerine devam etmektedir.

Facebook Durum Güncelleme Özelliği

Ne düşünüyorsun? Şeklinde yer alan kutucuk üzerinden kullanıcılar o konu veya ana ilişkin düşüncelerini arkadaş çevresiyle paylaşma imkânı sağlıyor. Emojiler veya görseller ile zenginleştirilebilen durum güncellemeleri genellikle metin ağırlıklı şekilde paylaşılıyor.

Facebook Mesajlaşma Özelliği

Kullanıcıların birbirlerine özel olarak yazdıkları iletiler veya gönderdikleri görsellerden oluşan mesajlaşma özelliği ayrıca sesli mesajda gönderme imkânına sahiptir. Facebook Messenger uygulaması ile sağlanan iletişim sayesinde kişiler kendi aralarında özel bir şekilde iletişim kurma şansı yakalamış oluyorlar.

Facebook Fotoğraf ve Video Paylaşım Özelliği

Fotoğraf veya video paylaşma özelliği sayesinde kullanıcılar takipçilerine beğendikleri konular hakkında görseller sunmaktadır. Herkesin görebileceği gibi bu paylaşımların kimler tarafından görüleceğine ilişkin Facebook ayarlar kısmından kısıtlama yapılabilmektedir. Ancak esas konu sizde başkalarının fotoğraf ve video paylaşımlarını görüyorsunuz.

Burada sorun olarak ortaya çıkan konu Facebook video paylaşımlarının ekrana düştüğü anda siz izlemek istemeseniz bile kendiliğinden oynamaya başlamasıdır. Facebook otomatik video nasıl kapatılır? Sorusu herkesin kafasını meşgul etmektedir.

Facebook Videolarının Otomatik Oynaması Nasıl Kapatılır?

Bilgisayarda veya telefonda Facebook kullanırken videoların otomatik olarak oynaması herkes için büyük bir sorundur. Otomatik oynayan videolar hem canınızı sıkacak hem de internet kotanızın azalmasına neden olacaktır.

Bu nedenle bu videoların siz istemeden oynamaması gerekmektedir. Android, IOS, bilgisayarda Facebook otomatik oynayan videoları kapatmak internetinizin çabuk bitmesine engel olacaktır.

Bilgisayarda Otomatik Video Oynatmayı Kapatmak

Facebook’a bilgisayar üzerinden giriş yapıyorsanız buradan videoların otomatik oynatılmasını kapatmanız gerekmektedir. Facebook hesabınıza bilgisayardan giriş yaptıktan sonra;

  • Sağ üst köşede yer alan ok işaretine tıklayın
  • Ayarlar bölümünü bulun
  • Ayarlara giriş yaptıktan sonra sol kısmın en altında yer alan videolar kısmını tıklayın
  • Açılan sayfa üzerinden otomatik video oynat seçeneğini bulun
  • Bu seçeneği kapalı olarak işaretleyin

Bu adımları takip ederek bilgisayar üzerinden giriş yaptığınız Facebook hesabınızda artık siz istemeden videolar oynatılamayacaktır.

Android Cihazlarda Otomatik Video Oynatmayı Kapatmak

Facebook’a aynı zamanda android cihazlar üzerinden de giriş yapılmaktadır. Bu cihazları kullanan üyelerde istedikleri takdirde otomatik oynayan videoları kapatabilir ve sorundan kolaylıkla kurtulabilir. Android cihaz üzerinden otomatik oynayan videoların kapatılması şu şekilde olmaktadır:

  • Android cihaz üzerinden Facebook hesabınızı açın
  • Sağ üst köşede yer alan yatay şekilde bulunan üç çizgi simgesine dokunun
  • Ayarlar bölümünü seçin
  • Açılan sayfadan otomatik video oynatma seçeneğini tıklayın
  • Açılan pencerene videoları otomatik oynatma seçeneğini kapalı duruma getirin

Bu şekilde kolaylıkla android cihazlarınız üzerinden kapama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İnternet kotanızı kurtarmış ve zamansız yerlerde gereksiz videolar izlemek zorunda kalmamış olursunuz.

Iphone ve Ipad Facebook Otomatik Video Oynatmayı Kapatma

Sadece bilgisayar veya android cihazlar üzerinden bu kapama işlemi gerçekleştirilmez. Aynı zamanda birçok kişi tarafından tercih gören Iphone ve Ipad üzerinden de bu videoların otomatik oynaması engellenebilir. Şu adımları takip etmek yeterli olacaktır.

  • Uygulamayı kullandığınız cihazlar üzerinden Facebook hesabınızı açın
  • Ekranda yer alan yatay üç çizgiyi tıklayın
  • Ayarlar kısmından videolar ve fotoğraflar seçeneğini açın
  • Açılan pencerede yer alan videoları otomatik oynatma seçeneğini kapat olarak düzenleyin

Bu şekilde Facebook hesabınızda siz istemeden oynayacak videoların önüne geçmiş olacaksınız. Oldukça basit bir yolla adımları takip ederek çok kısa bir sürede yaşadığınız bu olumsuzluk ortadan kalkmış olacak.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.