tarafından - Aralık 24, 2019
152 görüntüleme

Online yayın hizmetleri gençler ve çocuklar arasında bir hayli popüler bir hal almaya başlamıştır. Medya kullanımı raporlarına göre, 5 ile 15 yaş arasındaki kitlenin büyük bir çoğunluğu Netflix gibi online yayın hizmetlerini kullanıyorlar. Durum böyle olunca, ebeveynler çocuklarını zararlı yayınlardan korumak için izlenen yayınlar üzerinde denetim sahibi olmak istiyorlar. Netflix'te şifreli ebeveyn koruması sağlama başlığıyla ele aldığımız bu hassas konu hakkında yazımızın devamında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Netflix’te Ebeveyn Denetimi Neden Önemlidir?

Çevrimiçi yayıncılıkta popüler bir medya haline gelen Netflix, çok sayıda şov ve filmin gösterimlerini sunmaktadır. Bilgisayardan veya mobil cihazlardan bağlantı kurulabilen Netflix’in kullanıcı sayısı da gittikçe artmaktadır. Kullanıcı sayısının yaklaşık %40’ını oluşturan çocukların izleyebilecekleri içerikleri ebeveyn kontrolleriyle kısıtlamak büyük bir önem taşıyor. Çünkü Netflix’te çocuklara yönelik içerikler bulunduğu gibi, yetişkinlere hitap eden içeriklere de bol bol yer veriliyor.

Çocuğunuzu olumsuz yönde etkileyecek içerikleri kısıtlarsanız, onun psikolojik gelişimini olumlu yönde etkileyecek programları izlemesi için teşvik edebilirsiniz. Yaşa uygun olmayan içerikleri izlemek çocukları psikolojik olarak derinden etkileyebilir ve onların olumsuz tavırlar sergilemesine neden olabilir.

Bu yüzden Netflix gibi online mecralardaki yayınları kullanan çocuğunuzu olumlu programlar izlemeye yönlendirmek için mutlaka ebeveyn denetimlerini aktive etmeye özen göstermelisiniz.

Netflix Ebeveyn Denetimini Açma veya Kapatma

Çocuğunuz Netflix’i kullanıyorsa, onun bu platformda izleyebileceği içerikler üzerinde kontrol sahibi olmak istemeniz son derece normaldir. Çocuğunuzu yetişkinlere hitap eden içeriklerden korumak için yapmanız gereken şey, Netflix’te bazı ayar değişiklikleri gerçekleştirmektir. Bu işlemleri adım adım inceleyecek olursak;

  • Netflix’in web sitesine giriş yapın.
  • Kullanıcı hesabınız ile sitede oturum açın.
  • Kullanıcı hesabınızın ayarlar menüsüne ulaşın.
  • Menüde görüntülenen ‘Ebeveyn Denetimleri’ seçeneğine tıklayın.
  • Gelen ekranda tekrar Netflix şifrenizi girin ve ‘Devam’ butonuna tıklayın.
  • Gelen sayfada bir PIN oluşturmanız istenecektir. Bu PIN için dört sayı seçmelisiniz. Harf kullanamayacağınızı dikkate almalısınız.
  • PIN oluşturulduktan sonra koruma düzeyini seçin.
  • Ayarları uygulamak için ‘Kaydet’ butonuna basın.

Tüm bu işlemlerle birlikte Netflix’te ebeveyn denetimini aktif bir hale getirebilirsiniz. Denetimi kaldırmak için ayarlar menüsünü ziyaret etmeli ve bütün ebeveyn denetimi kontrollerini kapalı konuma getirmelisiniz. Böylelikle denetim ayarlarını ve PIN’i devre dışı bırakmış olursunuz.

Netflix’te Ebeveyn Kontrolleri Nelerdir?

Netflix’te ebeveynlerin uygulayabilecekleri denetim ayarları arasında farklı seçenekler bulunmaktadır. Bunlar ise olgunluk düzeyini seçmek, belirli şovlar veya filmleri engellemek, tek bir Netflix hesabı için olgunluk düzeyini belirlemektir. Bu ayarları gerçekleştirerek çocuğunuzun izlediği yayınlar üzerinde tam bir kontrol hakkında sahip olabilirsiniz.

PIN kodunu basit bir sayısal dizi olarak belirlememeniz gerektiğinin altını çizmemizde yarar vardır. Birbirini tekrar eden rakam dizilerini kullanırsanız veya sizin için özel rakamları kullanmayı tercih ederseniz, çocuğunuz şifre tahminiyle engellenen içeriklere ulaşabilir.

Netflix’te Hesap Düzeyinde ve Profil Düzeyinde Denetim Ayarları Detayları

Netflix’te hesap düzeyinde ve profil düzeyinde olmak üzere iki kategoride ebeveyn denetimi ayarları yapmanız mümkündür. Hesap düzeyindeki ayarlarda herhangi bir profilde olgunluk düzeyi belirleyebilir ve bu olgunluk düzeyinin üstüne hitap eden TV şovları ile filmleri belirlediğiniz PIN kodu ile erişime engelleyebilirsiniz.

Hesap düzeyinde yapılabilecek bir diğer kontrol ise, belirli TV şovları ile filmlerin PIN kodu ile engellenmesidir. Herhangi bir profilin bazı TV şovlarına veya filmlere erişmesini engellemek için kullanabileceğiniz bu ayar, çocuğunuzun yetişkinlere hitap eden dizi veya filmleri izlemesini önleyecektir.

Profil seviyesinde yapabileceğiniz ebeveyn kontrolü, tek bir profile olgunluk seviyesi belirlemektir. Bu işlemde Netflix’e bağlanan hesap üzerindeki tek bir profile engelleme getirilebilmesi söz konusu oluyor. Böylelikle çocuğunuzun kullandığı profil üzerinde denetim sahibi olabilirsiniz.

Seçilecek Olgunluk Düzeyinin Üzerindeki Görüntülemeyi Kısıtlamak

PIN ayarlama işlemine daha önce değinmiştik. PIN ayarlama işleminden sonra hesapların erişimlerini denetlemek için olgunluk düzeyini belirlemeniz gerekiyor. Bu aşamada yapacağınız işlemlerdeki seçimleri incelersek;

  • Tümünü seçerseniz, küçük çocuklara yönelik TV şovları ve filmler haricindeki bütün içerik erişiminde PIN kullanılması gerekecektir.
  • 7+ yaş, büyük çocuklar içindir ve 7 yaş üzerindeki çocukların izleyebilecekleri içeriklere erişim imkanı verilir.
  • Gençlerin izleyebileceği içerikleri kısıtlamak için 13+ seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
  • Yetişkinlerin izleyebileceği içerikler 16+ kategorisinde bulunmaktadır.

Ayarlamayı yaparken butonu çektiğiniz bar yeşil renge döner, bu da izin verilen içerik kısıtlamasını belirtir. Gri alan ise kısıtlanan içeriklerin yaş sınırlamasını ifade eder. 18+ alanına kadar barın yeşil olmasını sağlarsanız, bu durumda içerikleri izlemek için PIN talep edilmeyecektir.

Belirli Şovlar ve Filmler İçin PIN Ayarlama

Belirli TV şovlarını veya filmleri izlemeyi kısıtlamak isteyen ebeveynler, bu ayar içeriğini kullanarak ebeveyn denetimi oluşturabilirler. Bunun için ebeveyn denetimi ayarlarına ulaşmalı ve “Şov veya Film Adını Yazın” kutusuna engellemek istediğiniz içeriklerin isimlerini yazmalısınız. Başlığı yazarken listede görüntülenen içeriklere tıklayarak, PIN korumalı içerikler listesine bu programların eklenmesini sağlayabilirsiniz. Engelleyeceğiniz programları ekledikten sonra ‘Kaydet’ butonuna basarak ayarlarınızı kaydedebilirsiniz.

Tek Bir Netflix Profili İçin Olgunluk Seviyesi Belirleme

Tüm Netflix hesabı için bir denetim ayarı gerçekleştirmek istemiyorsanız, çocuğunuzun Netflix hesabına bağlı olduğu profilin erişebileceği programları veya içerikleri kısıtlayabilirsiniz. Bunun için web tarayıcınızdan Netflix’in sayfasını ziyaret etmeli ve hesabınızla oturum açmalısınız.

Oturum açma işleminin ardından ‘Profilleri Yönet’ seçeneğine tıklayın. Gelen ekranda hesaba bağlı olan profilleri görebilirsiniz. Çocuğunuzun kullandığı profili seçerek işlemlere devam edin. Açılan sayfada çocuğunuzun izleyebileceği programları olgunluk seviyesine göre kısıtlayabilirsiniz. Olgunluk seviyelerinden ve hangi içeriklerin hangi yaş gruplarında görüntülenebileceğinden daha önce bahsetmiştik. Buna göre profilin olgunluk seviyesini belirledikten sonra ‘Kaydet’ butonuna basarak ayarlarınızı kaydedebilirsiniz.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.