tarafından - Ağustos 31, 2019
115 görüntüleme

Google’da güvenlik üzerine araştırma yapan çalışanlar iPhone cihazlarla ilgili bomba diye tabir edilebilecek açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalara göre bazı sitelerin telefon üzerindeki etkileri telefon kullanıcılarından bile daha fazla. Üstelik bu güvenlik açıkları da iki yıldan bu yana devam ediyor. Bu bilginin açıklanmasından sonra ise Apple firması müdahalelerde bulunmuş olsa da buna benzer birçok hackleme yönteminin hala kullanıldığına kesin gözle bakılıyor.

Gizli Güvenlik Açıkları

Google yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre birkaç web sitesi iPhone cihazlar üzerindeki güvenlik açıklarından faydalanıyor. Bu açıktan faydalanma olayı yazılımlar güncel olsa da eski yazılım hataları kullanılarak da yapılabiliyor. Project Zero adlı Google ekibinin aktardıklarına göre son olarak Perşembe günü yaptıkları araştırmada site hala binlerce tıklanma almayı başarıyor. Her hafta binlerce kişinin ziyarette bulunduğu bu sitelere giren kullanıcıların neredeyse tüm bilgileri kolaylıkla çalınabiliyor. Üstelik telefona sızan hackerların akıllı telefonun sahiplerinden bile daha çok telefona hakim olabildikleri belirtiliyor.

Sisteme Yazılım Yerleştiriyorlar

Google’daki güvenlik ekibinde çalışan Lan Beer adlı araştırmacı, sitedeki sızmanın boyutlarının çok muazzam olduğunu belirtirken telefona sızma işlemi için sadece siteye girmenin bile yeterli olduğu söyledi. Siteye giriş yaptığınız anda iPhone cihazınızın içerisine bir gizli yazılım yerleştiriliyor. Bir nevi kamera görevi gören bu yazılım telefonunuzda yaptığınız her şeyi izlemeye başlıyor. Üstelik bu sahte siteler bu işi iki yıldan bu yana sürdürüyor.

Birçok Güvenlik Açığı Var

Google yetkililerinin aktardıklarına göre telefonlarda şu anki güvenlik güncelleştirmelerinden sonra bile 12 tane büyük açık bulunuyor. Bu açıkların sadece yedi tanesi başlı başına iPhone tarayıcısı olan Safari adlı tarayıcıya ait. Bu açıklar nedeniyle kullanıcılar telefonlarındaki fotoğraf ve mesajları bile bu yazılımları kuran kişilerle paylaşmış oluyor. Ayrıca yazılım sayesinde hackerler gittiğiniz tüm konumları takip etme şansı elde ediyor. İos cihazlardaki bu açıkların 12.sürümde bile olduğu belirtiliyor. Google’ın geçtiğimiz şubatta güvenlik açıklarını bildirmesi üzerine iPhone cihazlardaki yeni güncellemelerle bu açıklar giderilmişti. Ancak Apple yetkililerinin de bu yöndeki soruları cevaplamaya yanaşmıyor olması sorunun hala devam ettiğini gösteriyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.