tarafından - Eylül 23, 2019
89 görüntüleme

Yapay zekâ sistemi; deprem tahminlerinde deprem bilimci kişilere destek olacak. Gelmiş geçmiş insanlık tarihindeki en hızlı yıkıcı ve en çok can kaybına sebep olan doğal afetlerden bir tanesi şüphesiz ki depremlerdir. Ancak depremlerin ne zaman hangi saatte meydana geleceğini tahmin etmek oldukça önemli bir durumdur. Fakat depremin ne zaman olacağını bilmekte bir o kadar zordur.

Ünlü Fizikçi'den Deprem Yöntemi

Ünlü jeofizik mühendisi Paul Johnson, deprem konusunda geliştirdiği bir yöntemi kamuoyuyla paylaştı. Kötü bir olay olan deprem, insanlık tarihi süresince çok büyük yıkımlara neden olmuş bir doğal afet olayıdır. Günümüzde de deprem, hala insanlığı büyük ölçüde tehdit eden unsurlar arasında ne yazık ki ilk sırada yer alıyor. Depremle ilgilenen kişilerden bir tanesi olan ünlü jeofizikçi Paul Johnson, yeni bir deprem tahmini çalışması üzerine kilitlendi.

Yapay Zeka Çalışması

Johnson ve başarılı ekibi, deprem fizik mekanizmasını aydınlatmaya ve olası depremlerin uyarıcı belirtilerini açıklığa kavuşturmaya çalışan bir makine öğrenme sistemi kullanıyorlar. Yaklaşık olarak 2 sene önce görüntü ve ses kaydetme ve diğer suni zeka formlarının arkasındaki algoritmalara eş olan bir model tercih ederek kendisi ve çalışma arkadaşları, model laboratuvar sisteminde depremi başarılı bir şekilde ve önceden tahmin ettiler.

Deprem Araştırması

arxiv.org resmi web sitesinde bu hafta başlarında bir deprem araştırması ilan oldu. Johnson ve güçlü ekibi Kuzeybatı Pasifik’teki yavaş seyir eden kaymalı depremler üzerinde algoritmalarını test ettiklerini raporla sundular. Johnson’a göre algoritma, yavaş kaymalı depremin başlangıç süresini birkaç gün içerisinde öngörerek dikkat çekti. Rice Üniversitesi’nde deprem bilimci olarak görev yapması gerekirken ancak çalışmada yer almayan Maarten de Hoop, bu konunun gerçekten oldukça heyecan verici bir gelişme olduğunu ifade ediyor. Bu konuda ilk kez ilerleme kaydedildiğini bildiriyor. Stanford Üniversitesi’nde jeofizikçi olan diğer kişi Mostafa Mousavi ise sonuçları “heyecan verici ve ekibi motive edici” bulduğunu ifade etti. Depremlerin önceden tahmin edilmesinin zor olduğu görüşünü savunan kişiler için bu çalışmanın dikkat çektiği gelen haberler arasında yer alıyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.