tarafından - Eylül 30, 2019
115 görüntüleme

Google’ın bir hizmeti olan Gmail, son yıllarda büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşmayı başarmıştır. Bu kullanıcı kitlesindeki artış, hizmetin farklı özellikler ile güncellenmesini sağlıyor. Gizli Mod özelliğini tanıtan Google, kullanıcıların e-postalarını güven altına almalarını bu özellik sayesinde kolaylaştırıyor. Geçtiğimiz aylarda kullanıma açılan Gizli Mod özelliğini yakından inceliyoruz.

Gmail Gizli Mod Özelliği Nedir?

Google tarafından tanıtılan ve yakın zamanda hizmete giren Gmail Gizli Mod özelliği, Gmail’deki işlemlerinizi belirli seçenekler ile güvenlik altına almanıza imkan tanıyor. Örneğin e-mailleriniz için son kullanma tarihleri oluşturabiliyor veya daha önceden gönderdiğiniz e-maillerinizi iptal edebiliyorsunuz. Ayrıca Gmail Gizli Mod özelliğiyle birlikte alıcıların e-mailleri iletme, yazdırma, kopyalama veya indirme seçeneklerini de kısıtlama imkanınız olabiliyor.

Hem bilgisayar platformlarında, hem de mobil cihazlardaki Gmail uygulamalarında yeni ileti oluşturma seçeneklerinde ulaşabildiğiniz özellik, birçok kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılmaya başlandı.

Haziran 2019’dan Beri Kullanılabiliyor

Google, geçtiğimiz aylarda tanıtımını gerçekleştirdiği Gmail Gizli Mod özelliğini Haziran 2019 tarihinden itibaren genel kullanıma açmış bulunuyor. İlk adımda G Suite kullanıcılarının deneyebildiği bu özellik, son günlerde genel Gmail kullanımlarına da dahil edilmeye başlandı.

Google tarafından yapılan açıklamada, ilk aşamada varsayılan olarak aktif olarak ayarlanacak Gmail Gizli Mod özelliğini kullanmak istemeyen kullanıcılar ayarlar menüsünden bu özelliği devre dışı bırakabilecekler.

Gizli Mod’un Basit Kullanım Prensipleri

Gmail Gizli Mod özelliğinin çalışma prensiplerine değinen Google, gönderdiğiniz e-maillerin posta kutunuzda arşivlenmeyeceğini açıklıyor. Ayrıca sistem, bu basit kullanım ile e-maillerinize son kullanma tarihlerini de ekleyecek. Böylelikle yanlış kişilere e-mail gönderimi yaptığınız zaman, gönderdiğiniz bu içerikleri geri alma şansına sahip olabileceksiniz.

Gmail Gizli Mod özelliğini kullanırken, e-maillerinizin son kullanım tarihlerini istediğiniz gibi ayarlayabileceksiniz. E-mail oluşturma seçeneklerinde yer verilen Gizli Mod özelliği, hem bu menü üzerinden aktif hale getirilebilecek, hem de son kullanım zamanı 1 gün ile 5 yıl aralığında sunulan beş ayrı seçenek ile iletiye atanabilecek.

Gizli Mod Özelliği Kullanıcılara Neler Sunmakta?

Gmail Gizli Mod özelliği ile kullanıcılar farklı özelliklere ulaşabilecekler. Bu özellikler arasında;

  • Kullanıcılar e-mail iletileri için son kullanma tarihi belirleme imkanına sahip olabilecekler.
  • E-maillerin genel içeriklerinin alıcılar tarafından kullanımı kısıtlanabilecek. İletme, yazdırma, kopyalama veya indirme işlemler göndericilerin ayarlarıyla alıcılar tarafından gerçekleştirilemeyecek.
  • Kullanıcıların Gmail Gizli Mod özelliği ile e-maillerine şifre belirleyebilecekler. Bu durumda alıcılar e-maile ulaşmak için bu SMS şifresine ihtiyaç duyacaklar.
  • Kullanıcılar, e-maillere olan erişimi son kullanma tarihinden önce kaldırma işlemi yapabilecekler.

Belirtilen tüm bu özellikler sayesinde artık göndereceğiniz e-mailleriniz üzerinde çok daha fazla yetki sahibi olabileceksiniz.

Gmail Gizli Mod’u Açmak veya Kapatmak

Gmail Gizli Mod özelliği kullanıcıların hesaplarına Google tarafından varsayılan olarak aktif durumda tanımlanmaktadır. Eğer bu özelliği kapatmak veya kapattığınız ayarları tekrar aktif hale getirmek istiyorsanız, Gmail hesabınızın ayarlar menüsüne ulaşmanız gerekiyor. Ayarlar menüsünde aktif halde olan Gmail Gizli Mod özelliğini devre dışı bırakabilir veya devre dışı olan özelliği yeniden aktif hale getirebilirsiniz. Özelliğin açıldığını veya kapandığını, yeni bir ileti oluşturma işlemi başlattığınız zaman seçenekler arasında görüntüleyebileceksiniz.

Gmail Uygulamasında Gizli Mod Özelliğini Kullanmak

Gmail Gizli Mod özelliğini kullanmaya başlamak için, öncelikle ayarlar menüsünden bu özelliği aktif hale getirmelisiniz. Varsayılan olarak bu özellik aktif durumda ise, o zaman şu adımları izleyebilirsiniz;

  • Gmail hesabınıza giriş yapın ve ‘Yeni İleti Oluştur’ butonuna tıklayın.
  • Açılan ileti oluşturma ekranında ‘Gönder’ butonunun hizasında sıralanan seçenekler arasında Gmail Gizli Mod özelliğini görüntüleyebileceksiniz.
  • Bu seçeneğe tıklayın ve gelen ekran üzerinde özelliğin sizlere sunduğu hizmetleri inceleyin.
  • Gizli Mod özelliğinde kullanıcılara geçerlilik süresi ve şifre kodu gibi hizmetler sunulmaktadır. Ayrıca kopyalama, iletme, yazdırma ya da indirme seçeneklerinin alıcılar tarafından kullanılamayacağı belirtilmektedir.
  • Belirlemek istediğiniz özellikleri düzenledikten sonra ‘Kaydet’ butonuna basın ve özelliklerin göndereceğiniz e-mail için aktifleştirilmesi komutunu verin.
  • İletinizi oluşturun ve Gmail Gizli Mod özelliğiyle birlikte alıcılara iletinizi gönderin.
  • SMS şifresi özelliği belirlenen iletiler, alıcıların Gmail hesaplarında bulunan telefon numarasına gönderilecek SMS şifresinin sisteme girilmesi ile okunabilecek.

Oldukça kolay işlem adımlarıyla Google hesabınızdan göndereceğiniz e-mailleri Gmail Gizli Mod özelliğiyle artık güvenlik altına alabileceksiniz.

Neden Gmail Gizli Modu Kullanmalısınız?

Google ekibinin çalışmaları sonucunda ortaya konulan Gmail Gizli Mod özelliğini kullanmanız, e-mail güvenliğinizi sağlayabilmeniz açısından son derece önemli bir işlevi beraberinde getiriyor. Özellikle güvenlik konusuna dikkat çekilirken, yanlış kişilere gönderdiğiniz e-mail iletilerinin de önüne geçme imkânınız bu yeni özellik sayesinde olabilecek.

E-maillerin oluşturulması ve gönderimleri aşamasında standart hizmetler içeren Gmail Gizli Mod özelliğinin, alıcıların iletilere erişimini kısıtlaması söz konusudur. Bu sayede isterseniz yanlış kişilere gönderdiğiniz iletilerinizi iptal edebilir, isterseniz de alıcıların bu iletileri SMS şifrelemesiyle açmasını sağlayabilirsiniz. İnternet üzerinden yaptığınız yazışmalarınızı da Gmail Gizli Mod özelliğiyle kontrol edebilir ve güvenlik altına kolaylıkla alabilirsiniz.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.