tarafından - Kasım 7, 2019
241 görüntüleme

Bir zamanlar sokakları detay detay ezberleyen üstün zekâlı insanlara hayran olunurdu. İnsanlar ilerleyen zamanda araç sahibi olduklarında bir adresi nasıl bulacaklarını düşünürken, bu tip ezber yeteneği kuvvetli insanlara imrenir, kendi araçları ile aynı şekilde bir yerden bir yere ulaşabilirler mi bunu sorgularlardı. Navigasyon ve GPS işlemleri teknoloji ilerledikten sonra hayatımıza girmeseydi muhtemelen hala aynı görüşlere sahip olabilirdik.

Google Maps Yardıma Yetişti

Google'ın kullanıcılarına sunduğu en önemli özelliklerden birisi Google Maps ile harita ve navigasyonlardan yararlanma işlemi. Birçok insan internet verileri sayesinde bu haritaları canlı olarak izleyerek yolunu bulabiliyor. Bu sayede bir yerden bir yere gidebilmek için yolları ve detayları ezberlemek zorunda kalmıyorsunuz.

Navigasyon Nedir?

Navigasyon bir yerden bir başka yere aracınız ile gitmenizi kolaylaştırmak ve gideceğiniz yere sizi doğru bir biçimde ulaştırmak için kullanılan sanal bir uygulamadır. Bu uygulama günümüzde birçok aracın entegre multimedya sisteminde bulunmakta olup, eğer araçlarda yoksa araca ekstra olarak entegre edilebilir veya akıllı telefon vasıtası ile cep telefonunuza indirilmek sureti ile kullanılabilir.

Navigasyon sistemleri yol ve gidiş rotalarını GPS'ten gelen veriler ışığında değerlendirmektedir. Bu sayede trafik durumu, yol durumu, yol mesafesi, hız bilginiz, gideceğiniz noktaya ne zaman ulaşabileceğinize dair bilgi verebilirler. Aynı zamanda navigasyon sistemleri ses ile rota bilgisi paylaşmaktadırlar. Örnek olarak;

  • 100 Metre sonra sağa dönün
  • Daha iyi bir rota mevcut
  • Varış noktasına ulaştınız

Gibi sizi asiste etmeye ve gideceğiniz rotaya dek size sesli ikaz yapmaya müsaitlerdir.

Ya İnternet Olmasa?

İnternet olmadığında ise Google map ve benzeri uygulamaların erişimleri olmadığı için yol ve iz bilmemek sorun teşkil ediyor. Peki, internetsiz de GPS işlemlerinden faydalanmak ve Google Maps kullanmak ister miydiniz? Cevabınızın evet olması durumunda bu işlemi gerçekleştirmenin bir yolu olduğunu söylemek gerek.

İnternetsiz Navigasyon ve GPS Nasıl Kullanılır?

Google internetin belki de en büyük kuruluşu olması sebebi ile kullanıcılarına her zaman en iyi imkânları sunan şirketi olmayı da ilke edinmiş bir şirket. Google Maps ile çevrim dışı harita indirme ve bu harita ile gps sayesinde navigasyon işlemlerine internetsiz devam etme ihtimaliniz olduğunu biliyor muydunuz?

Google ile Çevrim dışı Hizmet

Google Maps ile çevirim dışı harita indirme işlemi için telefonunuzdan aşağıdaki adımları izleyiniz;

  • Haritalar uygulamanızı açın
  • Üç alt alta çizgi şeklinde görünen ibareyi tıklayın.
  • Çevrimdışı haritalar'ı tıklayın.
  • Kendi haritanızı seçin'i tıklayın.
  • Harita bölgesini belirlemek için bölge seçimi yapın.
  • Bölge seçimini gerçekleştirdikten sonra İNDİR butonuna basın.

Bu işlemlerin ardından çevrim dışı haritanız ile gps aracılığı ile konum bulucu sayesinde internetsiz de olsanız haritalar uygulamasından faydalanabilir, bu sayede kesintisiz bir şekilde indirilen harita bölgesinde navigasyon hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Kaç Harita İndirebilirim?

Google size harita indirme kısıtı koymuyor. Aksine dilerseniz tüm dünyanın haritasını bile indirmenize izin veriyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir unsur var. Bu çapta haritalar indirmek için cihazınızda yeteri kadar dahili depolama alanı olması gerekiyor.

Google size 40 MB çapında bir alanı otomatik olarak seçmenizi öneriyor. Geçmiş konumunuza göre sık sık gittiğiniz bölgeleri esas alarak TAVSİYE bölümünde de indirmeniz üzere bir örnek harita belirtiyorlar.

Bu haritanın ortalama boyutu 80-100 MB boyutunda. Açılışta gelen dikdörtgen biçimindeki seçme alanı ise yalnızca 40 MB üzerine. Eğer cihaz hafızam yeter, ben büyük bir harita indirmek istiyorum diyorsanız tabii ki indirebiliyorsunuz. Ancak tavsiye edilen şudur ki, haritaları parça parça ve mümkünse şehir şehir indirmeniz daha yararınıza.

Bir Harita Kaç Saatte İner?

Google'dan indirmiş olacağınız çevrim dışı haritalar boyutlarına göre bir dakika içerisinde de bir saat içerisinde de, daha uzun bir süre içerisinde de indirilebilirler. 100 MB boyutta bir dosyanın internet hızınıza göre indirme süreci 4.5G bir hat ile 1 dakika sürerken, standart bir yerel wi-fi bağlantısı ile 3 ile 5 dakika arası sürmektedir.

Kaybolma İhtimalinizi Zayıflatan Teknoloji

Araç sürücüleri her zaman kısa mesafelerde yol almazlar. Her daim bilindik rotalar veya bilindik yollardan yolculuk etmek de mümkün olmayabiliyor. Kimi zaman en bilindik rotayı kullanma hedefi ile yola çıkan sürücü bir anda yol çalışması veya kaza sebebi ile rota değiştirmek ve daha önce hiç kullanmadığı yollara sapmak zorunda kalabiliyor.

Bu durum istenmeyen durumları da beraberinde getirebiliyor. Alternatif rotalarda yol durumu, asfalt zemini ve benzeri sebeplerle kazaya karışan veya çevre ile alakalı fikri olmayıp da kaybolan sürücüler de var.

Büyük şehirler için bu durum çok büyük problem teşkil etmeyebiliyor ancak büyük şehirlerde yaşamıyor veya büyük bir şehirde yaşıyorsanız bile an itibari ile hiç bilmediğiniz bir güzergâhta yol ile alakalı problem yaşıyorsanız, işte bu durumda yardımınıza koşabilecek en iyi şey bir navigasyon cihazı olabiliyor.

Eğer navigasyon olmasaydı ıssız bir güzergâhta kaybolmanız veya yolu kaybetmeniz sizin için baş belası bir durum oluşturabilirdi. Alternatif rotalarda yakıt ikmali gerçekleştirmek de pek mümkün olmadığından, bu tarz bir durumla karşı karşıya gelindiğinde bütün bir günü heba etmek hiç keyifli olmazdı.

Bu açıdan Google verdiği hizmetlerde her zaman en iyisi olmak ve bulunduğu pozisyonu korumak amacı ile çevrim dışı haritaları kullanıcılarının hizmetine sunmakla aslında herkese büyük bir iyilik yapmış oldu. Yurdun her köşe ve her bucağında baz istasyonu bulunmasa bile GPS sayesinde konumunuz uydudan belirlenerek yapılan yolculuklarda çevrim dışı haritalar sayesinde kaybolma ihtimaliniz yok.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.