tarafından - Kasım 14, 2019
343 görüntüleme

AirPod serisi ve Beats serisi kulaklıkları kullananlar, iOS 13.1 güncellemesi bulunan cihazlardan istedikleri müzikleri kulaklık paylaşmaya gerek kalmadan ses paylaşımıyla arkadaşlarına dinletebiliyorlar. iPhone ile kulaklık paylaşmadan müzik paylaşma adını alan bu işlem, kulakiçi kulaklıkları paylaşmak zorunda kalmadan müzik sesini paylaşmanızı sağlayan yeni bir özellik. Bu özelliğe ilişkin detaylar, yazımızın devamında yer alıyor.

iOS 13.1 ile Gelen Özellikler

iOS 13.1 sürümü Eylül ayından bu yana kullanımdadır. Oldukça kullanışlı bir sistem güncellemesi olan iOS 13.1, birbirinden farklı özellikleri de beraberinde getiriyor. Bilhassa kullanıcılar, kulaklık paylaşmadan ses paylaşımı özelliğine artık 3. parti bir yazılıma ihtiyaç duymadan erişebiliyor. Bu da entegre bir kullanımın sunulduğu anlamını taşıyor.

Güncellemenin beraberinde getirmiş olduğu birbirinden farklı birçok özellik daha mevcut. Karanlık mod seçeneği, gelişmiş klavye seçenekleri, Apple haritalarda ETA paylaşımı ve bilinmeyen bütün numaraların aramalarını engelleme özellikleri güncellemenin sunduğu yenilikler arasındadır.

Henüz cihazlarınıza iOS 13.1 ve iPadOS güncellemesini yüklemediyseniz, bu özellikleri ve çok daha fazlasını kullanmak için güncellemeyi hemen yüklemeye başlayabilirsiniz.

Kulaklık Paylaşmadan Müzik Paylaşma Özelliği Nedir?

Bir arkadaşınızla müzik dinlemek, her zaman bazı problemleri beraberinde getirecektir. Kulaklıkları paylaşmak zorunda kalmak, herkes için tercih edilebilecek bir seçenek olmayabilir. Ayrıca her bir kişinin bir kulaklık alma hakkı olacağından, müziğin keyfine istenildiği gibi varamayabilirsiniz.

iOS 13.1 güncellemesinden önce kullanıcılar, 3. parti yazılımlar kullanarak kulaklık paylaşmadan ses paylaşma özelliğini kullanabiliyorlardı. Ancak bu duruma çözüm getiren Apple, geçtiğimiz günlerde kulaklık paylaşmadan müzik paylaşımı adını alan özelliği cihazlarda entegre hale getirdi.

iOS 13.1 sürümüyle birlikte cihazlara gelen bu özellik, arkadaşınızla müzik dinlemenizi çok daha kolay ve eğlenceli bir hale getiriyor. Ayrıca artık entegre bir şekilde bu özelliği kullanma imkanınız olacağından, 3. parti yazılımların sundukları kulaklık paylaşmadan müzik paylaşma özelliğini kullanmanıza gerek kalmıyor.

Kullanımı Yalnızca AirPod’larla Sınırlı Değil

Apple tarafından bu özellik, “AirPod’larla Ses Paylaşımı” olarak tanıtıldı. Fakat bu özellik yalnızca AirPod’larla sınırlı değil. Esasında H1 veya W1 yonga setiyle desteklenen herhangi bir kulaklık çiftiyle de ses paylaşımı yapılabiliyor. Kulaklık modellerinin listesi ise;

  • AirPods 1. ve 2. nesil kulaklıklar,
  • Powebeats3 kablosuz kulaklıklar,
  • Powerbeats Pro,
  • BeatsX,
  • Studio3 kablosuz kulaklıklar,
  • Solo3 kablosuz kulaklıklar yer alıyor.

Listede yer alan kulaklık modellerini kullanarak iOS 13.1 güncellemesini alan cihazlardan kulaklık paylaşmadan ses paylaşma özelliğini kullanabilirsiniz.

Özellik Hangi iPhone veya iPad Modelleriyle Çalışıyor?

iPhone ya da iPad cihazınız iOS 13.1 sürümüne güncellenmiş olsa bile, her cihazla kulaklık paylaşmadan ses paylaşımı özelliğini kullanmak mümkün değil. Bu özelliği destekleyen Apple cihazlarının listesinde ise;

  • iPhone X,
  • iPhone XR,
  • iPhone XS,
  • iPhone 8 ve iPhone 8 Plus,
  • 2. nesil veya üzeri iPad Pro,
  • 5. nesil veya üzeri iPad,
  • 3. nesil iPad Air,
  • 5. nesil iPad Mini,
  • 7. nesil veya üzeri iPad Touch yer alıyor.

Listedeki bir cihaza sahipseniz ve iOS 13.1 güncellemesini kullanıyorsanız, kulaklık paylaşmadan müzik paylaşma özelliğini kullanma imkanınız olacaktır.

Kulaklık Paylaşmadan Ses Paylaşma Özelliği Nasıl Kullanılıyor?

Esasında iPhone ya da iPad ile uyumlu bir kulaklık kullanıldığı zaman sesi paylaşmanın birden fazla yöntemi vardır. AirPod’ları başlattığınız zaman, kulaklıklar iPhone veya iPad cihaza bağlanmak isteyecektir. Kulaklıkları bağlayın ve müziği başlatın. Sesi paylaşmak istediğiniz kişinin yanınızda bulunması gerektiğini unutmamalısınız.

Müziği paylaşmak istediğiniz kişinin AirPods şarj standını cihazınızın yanına yerleştirin. Müzik dinlediğiniz panelde bir süre sonra, ‘Geçici Olarak Ses Paylaşımı’ yazılı bir buton görüntülenmeye başlayacaktır. Butona tıklayın ve karşınıza çıkacak olan ekrandaki talimatları takip edin. Son olarak ‘Müziği Paylaş’ butonuna bastığınız zaman, arkadaşınıza müzik paylaşım talebi bildirilecektir. Bildirim karşı tarafta kabul edildiği zaman, birlikte seçtiğiniz müzikleri dinlemeye başlayabileceksiniz.

Kullanımdaki AirPod’lar İçin Özelliği Kullanma

AirPod kulaklıklar yalnızca bir çiftse, bu durumda ses paylaşma işlemini farklı şekilde kullanabilirsiniz. Çalan şarkıyı dinlemek için, iPhone ya da iPad’de kontrol panelini açın ve ‘Şimdi Oynatılıyor’ bölümünde AirPlay simgesine basın. Ardından gelen ekranda, ‘Ses Paylaş’ butonuna dokunun. Daha sonra arkadaşınızın ve sizin cihazınızı yan yana yerleştirin. Kısa bir süre sonra ekranda ‘Ses Paylaş’ bildirimi görüntülenecektir. Bu bildirime tıklayın. Arkadaşınızın cihazına katılım talebi gönderilir. Cihazdan ‘Katıl’ butonuna tıkladığınızda müziği paylaşabilirsiniz.

Beats Kulaklıklar ile Müzik Paylaşımı

Beats kulaklıklar ile müzik paylaşımı, AirPod kulaklıklar ile müzik paylaşımından biraz farklı olabiliyor. Beats kulaklıkları açın ve iPhone ya da iPad’e bağlayın. Kulaklıklardaki güç düğmesine 1 saniye süreyle basın ve kulaklıkları cihazlara yaklaştırın.

‘Geçici Olarak Ses Paylaşımı’ istemi kısa sürede ekranda görüntülenecektir. Ardından arkadaşınız cihazına gelen katılım talebini onayladığında, Beats kulaklıklar ile müzik paylaşımı yapabilirsiniz.

Ses Kontrol Yönetimi

iPhone ya da iPad cihazından ses paylaşımında bulunan kişi, kulaklık sesi ve paylaşılan ses üzerinde kontrol sahibi olabiliyor. Cihazdan kontrol paneline ulaşıp, ses seviyesi çubuğuna uzun süre basılı tutarsanız, ses kontrolleri menüsüne kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Burada ses seviyesi çubuğunda iki kişinin bağlı olduğunu gösteren küçük bir simgeye yer verilmektedir. Bu simge, size ses paylaşımı yaptığınızı ve her iki cihaz üzerinde de ses kontrolü yapabildiğinizi ifade eder.

Kontrol panelinde bulunan ses seviyesi çubuğuna uzun süreli basılı tuttuğunuzda ulaştığınız menü, bağlı her bir cihazdaki ses seviyesini bağımsız olarak ayarlamanızı sağlayan iki ses seviyesi çubuğu görüntüleyecektir.

Burada istediğiniz ses seviyesini seçerek, arkadaşınızın ve sizin cihazınızdaki ses kontrolleri üzerinde değişiklik gerçekleştirebilirsiniz. Bas veya tiz gibi özellikleri de ayarlamanız bu menü üzerinde mümkün olabiliyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.