tarafından - Aralık 4, 2019
7,598 görüntüleme

Windows’un diğer sürümlerinde ender olarak karşılaşsak da, Windows 10’a Windows Update ile güncelleme yapıldığı zaman bilgisayarların hafızasında ciddi bir depolama alanı sıkıntısı baş gösteriyor. Bu sorun, Windows Update ile indirilen güncellemelerin güncelleme dosyalarında saklanmasından kaynaklanıyor. Ayrıca büyük bir alan kaplayan dosyalar, Windows Update’in doğru bir şekilde çalışmasına da engel oluyor. Windows 10 güncelleme dosyaları nasıl silinir? Konusunu ele alarak, sizlere güncelleme dosyalarını bilgisayarınızdan kaldırmanız adına farklı yöntemler sunacağız.

Windows 10 Güncelleme Dosyalarını Silmek Sisteme Zarar Verir mi?

Windows Update'in kendi içerisinde sorunlara neden olduğu ve indirilen bileşenleri güncelleyemediği pek çok durumla karşılaşmak söz konusudur. Güncelleme modülünde birkaç defa denemeye rağmen yükleme işlemini gerçekleştirmenize imkan tanımayan 'Bekleyen Değişiklikler' bildirimini görebilirsiniz. Bu durumda, önceden indirilmiş Windows Update güncelleme dosyalarını bilgisayarınızdan silmeniz tavsiye ediliyor.

Güncelleme modülü, bilgisayarınızda mevcut dosyaların bulunup bulunmadığını kontrol eder. Bulunamayan durumlarda, tüm güncellemeleri tekrar indirmeye başlayacaktır. Kısmen indirilen güncelleme dosyaları sistemde herhangi bir zarara neden olmaz ve karşılaşılan durumun çözümü olabilir.

Yerleşik Windows Update Sorun Gidericisinin Çalışır Durumda Olup Olmadığını Kontrol Etmek

Windows Update yazılımının sorun giderici işlem menüsünden Windows Update güncelleme hatalarını gidermek mümkündür. Bu işlemi, Windows Update’in bellek nedeniyle hata verdiği durumlarda uygulayabilirsiniz. Belirteceğimiz işlem adımları, Windows Update’in doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını size gösterecektir.

İlk olarak başlat menüsüne basın ve arama çubuğuna ‘Sorun Giderme’ yazın. Listelenen içerikler arasından Windows Update seçeneğine tıklayın ve açılan iletişim kutusunda ‘Yönetici Olarak Çalıştır’ seçeneğine basın. Windows Update’i yönetici olarak çalıştırabiliyorsanız, yazılımın çalışmaya hazır durumda olduğunu varsayabilirsiniz.

Windows’un Kurulu Olduğu Diski Temizlemek

Son derece basit bir yöntem olan bu işlem, birçok kullanıcının disk belleğinde kaybettiği yeri geri kazanmasını sağlamıştır. Windows Update güncelleme dosyaları, geçici dosyalar ve Windows Update belleği kapsamına girdiğinden sıralayacağımız adımları uygulayarak bilgisayarda yer kaplayan geçici dosyalardan ve Windows Update güncelleme dosyalarından kurtulabilirsiniz. Bunun için;

  • Windows’un kurulu olduğu diske sağ tıklayın ve menü seçenekleri içerisinden ‘Özellikler’ seçeneğine tıklayın.
  • Gelen ekran, diskte kullanılan alan ve boş alanı görmenizi sağlayacaktır. Pencere içerisinde ‘Diski Temizle’ seçeneğine basın.
  • İşlemin tamamlanması için bir süre bekledikten sonra gelen pencerede ‘Sistem Dosyalarını Temizle’ seçeneğine basın.
  • İşlemin tamamlanmasını bekledikten sonra, gelen pencerede listelenen tüm seçeneklerin yanında bulunan kutucukları işaretleyin.
  • Tüm kutucukları işaretledikten sonra, penceredeki ‘Tamam’ seçeneğine basın.
  • Görüntülenen uyarıya ‘Dosyaları Sil’ seçeneğine basarak onay verin.
  • Diskte geçici dosyaların kapladığı alana göre silme işleminin süresi uzayabilir. İşlemin bitmesini bekleyin.

İşlem tamamlandıktan sonra Windows’un kurulu olduğu disk üzerinde büyük bir alanın açıldığını görebilirsiniz.

Windows 10 ile İndirilen Güncelleme Dosyalarını Silmek

Windows 10’un indirdiği güncelleme dosyalarını manuel olarak temizlemek için izleyebileceğiniz bir yöntemi ele alırsak;

  • Klavyede Win + R tuş kombinasyonuna basın.
  • Gelen ekrana services.msc yazın ve Windows Update hizmetini durdurun.
  • Dosya gezginini çalıştırın.
  • C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download yolunu arama çubuğuna yapıştırın.
  • Açılan klasördeki bütün dosyaları seçin ve silin.
  • Windows 10’da bu dosyaları silmek yönetici izni talep edebiliyor. Görüntülenen bu uyarı kutusunu ‘Tamam’ diyerek geçin.

Silme işleminin ardından Windows 10’daki güncellemeleri ve diskte açılan alanı kontrol edebilirsiniz.

Geçici Klasörün İçeriğini Silerek Güncelleme Dosyalarını Temizlemek

Bilgisayarınızda, geçici klasör adı verilen yol Windows Update dosyalarını indirirken saklar ve doğru dizine kurulum yapmaya çalışırken buradaki klasörleri kaldırır. Kısacası Windows Update, dosyaları hiçbir zaman yüklemelerin gerçekleşmesi gereken klasöre indirmemektedir. Bu durumda geçici klasörün içeriğini temizlemek, alan kazanmanızı sağlayacaktır.

Windows + R tuşlarına basın ve iletişim kutusuna % temp% yazıp Enter tuşuna basın. Geçici klasörü daha önce temizlemediyseniz, dizi içerisinde yüzlerce giriş olduğunu görebilirsiniz. Bir hataya karşılık, buradaki dosyaların yedeğini bir belleğe aktarabilirsiniz. Tüm öğeleri seçip sildikten sonra, Windows Update’in geçici dosyaları tarafından bilgisayarınızda işgal edilen alanı temizlemiş olursunuz.

XML Dosyalarını Silerek Güncelleme Dosyalarını Temizleme

Windows, indirdiği veya indirmekte olduğu tüm güncelleme dosyalarını için kayıt takibi yapabilmek adına bir XML dosyası tutar. Bu XML dosyasını sildiğinizde, Windows Update yeni bir liste oluşturmaya çalışarak bütün indirme işlemlerine baştan başlayacaktır. Bu da, hem güncelleme dosyalarının kapladığı alandan kurtulmanıza, hem de Windows Update hatalarını gidermenize yardımcı olacaktır.

Windows + R tuşlarına basın ve iletişim kutusuna C:\Windows\WinSxS\ yazıp Enter tuşuna basın. Dizinde bulunan XML dosyaları arasında ‘pending’ yani bekleyen adlı XML dosyasını bulun ve bu dosyayı kaldırın. Dosyanın bir yedeğini alarak sistemden kaldırırsanız, yaşanması muhtemel sorunları da önleyebilirsiniz.

İşlemlerden sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Windows güncelleme dosyalarının silinip silinmediğini Windows Update dizini üzerinden kontrol edin.

Windows Update Önbelleğini Komut Satırıyla Temizlemek

Windows Update önbelleğini komut istemcisi ile silebileceğiniz gibi, bu işlemi ana ekranda yeni bir metin belgesi oluşturarak da gerçekleştirebilirsiniz.

Komut istemcisiyle yapılacak işlemlerde, ilk olarak başlat menüsüne basın ve arama kutusuna Cmd.exe yazın. Komut istemcisini çalıştırırken, Shift + CTRL tuşlarına basılı tutun. Böylelikle yükseltilmiş bir komut istemcisine ulaşabilirsiniz. Açılan ekrana yazmanız gereken komut ise;

net stop wuauserv

cd /d %SystemRoot%\SoftwareDistribution

del /s /q /f Download

net start wuauserv komutudur.

Komut, otomatik olarak komut istemcisi tarafından çalıştırılır ve Windows Update’in önbelleği temizlenir.

Bu işlemi not defteri üzerinden yapmak için, masaüstünde yeni bir metin belgesi oluşturun ve belirtilen komutu metin belgesine yapıştırıp kaydedin. Ardından dosyanın uzantısını .cmd olarak değiştirin. Dosyayı yönetici olarak çalıştırdığınız zaman, komut istemcisinde yapılan işlemler devreye girecektir.

Hangi işlemi uygulamayı tercih ederseniz edin, işlemlerin tamamlanmasından sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız önemlidir.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.