tarafından - Aralık 5, 2019
95 görüntüleme

2004'ün Şubat ayında kurulan Facebook, günümüzde devasa bir kullanıcı kitlesine sahip. Artık neredeyse herkesin bir Facebook hesabı var. 2019'da da milyonlarca aktif kullanıcıya erişim sağlayabilen Facebook, bazı oyunlara veya çeşitli internet sitesi platformlarına giriş yapabilmeniz için de gerekiyor. Hal böyle olunca da, birçok web sitesiyle anlaşması bulunan Facebook, sayısız insana erişim sağlayabiliyor.

Hatta artık, yediden yetmişe herkesin bir Facebook hesabı olduğu söylenilebilir. 2007 yılında ilk popülaritesine ulaşan Facebook isimli sosyal medya mecrasında birçok şey yapabiliyor ve adını dahi unutmuş olabileceğiniz arkadaşlarınız, yakınlarınıza ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca birçok grup, sayfaya katılabiliyor ve eğlenceli aktivitelerde yer alabilme şansını elde ediyorsunuz.

Facebook Nedir?

Facebook 2004 yılında Mark Zuckerberg isimli bir üniversite öğrencisi tarafından kuruldu. O günden bu yana olağanüstü bir kullanıcı kitlesine ulaşan Facebook'a, oldukça kolay bir şekilde kayıt olabiliyor ve giriş yapabiliyorsunuz.

Siteye kayıt olmak için Facebook'un web sitesine gidebilir veya Facebook'un mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. Kısa süreler içerisinde kaydınızı oluşturabilir ve tanıdıklarınızla iletişim kurmaya başlayabilirsiniz. Facebook hesabı sayesinde çeşitli platformlara ve oyunlara da kayıt olabilir, böylelikle boş vakitlerinizi değerlendirmek için bir yöntem elde etmiş olursunuz.

Facebook'da Neler Yapılabilir?

Facebook, eski bir sosyal medya mecrası olmasının da getirisiyle birlikte milyonlarca kullanıcıya erişim sağlayabiliyor. Hal böyle olunca da birçok firma ve şirket de Facebook ile anlaşmalar yaparak, Facebook kullanıcılarını kendi adreslerine yönlendirebilmeyi umuyor. Bu da Facebook üzerinde yapabileceğiniz eylemleri çoğaltıyor. Facebook'da yapabileceğiniz şeyler basitçe şu şekilde sıralanabilir;

  • Arkadaşlarınızı, akrabalarınızı bulabilir ve arkadaş ekleyebilirsiniz.
  • Gruplar, sayfalar oluşturabilir ve daha büyük kitleler için paylaşımlar yapabilirsiniz.
  • Canlı yayınlar açabilir ve sizi takip eden kişilerle iletişime geçebilirsiniz.
  • Çeşitli oyunlara katılabilirsiniz ve oynayabilirsiniz.
  • Belli tarihler için etkinlikler düzenleyebilir ve kişileri davet edebilirsiniz.
  • Fotoğraflar, videolar paylaşabilir ve arkadaşlarınız tarafından paylaşımlarınızın görülmesini sağlayabilirsiniz.
  • Facebook üzerinde yer alan kişilerle mesajlaşabilir, görüntülü ve görüntüsüz olarak aramalar yapabilirsiniz.
  • Sayfalarınızı ya da gruplarınızı büyüterek, reklamları da dahil ederek Facebook üzerinden para kazanabilirsiniz.

Bu kadar fazla seçeneğe sahip olduğunuz Facebook'un, haliyle 5 milyar civarında kullanıcısı olması normaldir. Siteye kayıt olarak tüm bu özelliklere sahip olabilir ve kullanabilirsiniz. Ayrıca katılımın tamamen ücretsiz olduğu Facebook'da, birden fazla hesap da oluşturabiliyorsunuz.

Facebook'da Engelleme Nedir?

Facebook üzerinde milyarlarca insan bulunuyor. Haliyle bu insanlar kimi zaman birbirleri ile temas haline girebiliyor. Sizinle temasa geçen bir kişiden rahatsız oluyorsanız veya hoşnut hissetmiyorsanız, Facebook, size kişiyi engelleme seçeneği sunuyor. Kişiyi engelleyerek, gösterebileceği tüm olumsuz davranışlardan uzaklaşmak sizin elinizde. Facebook'da engellediğiniz bir kişi, size kesin olarak şunları yapamaz;

• Size arkadaşlık isteği yollayamaz

• Sizi dürtemez veya mesaj atamaz

• Size görüntülü ve görüntüsüz arama talebi gönderemez

• Kullanıcı profilinize erişim sağlayamaz

• Fotoğraflarınızı, videolarınızı ve hiçbir paylaşımınızı beğenemez, yorum yapamaz.

Bir kişiyi engellediğinizde, sizinle iletişimini tamamen kesmiş olursunuz. Kişiyi engellemenin size ve takipçi kitlenize hiçbir zararı dokunmaz; hatta faydası olabilir. Facebook üzerinde sizi rahatsız eden kişileri kolay bir şekilde engelleyebiliyorsunuz.

Facebook'da Birisi Nasıl Engellenir?

Facebook'da birisini engellemek yalnızca saniyelerinizi alır. Bir kişiyi engellemek istiyorsanız, ilk olarak kişinin profiline giriş yapmanız gerekir. Kişinin ismini arama motoruna yazarak veya yaptığı yorumlar aracılığıyla kişinin ismine tıklayarak profiline girebilirsiniz. Kişinin profilinde sağ tarafta bulunan üç nokta sembolüne tıkladığınızda karşınıza bir panel açılır.

Bu panelde 'Engelle' butonuna tıklayarak kişiyi engelleyebilirsiniz. Kişi yalnızca sizi rahatsız etmiyor ve diğer kullanıcılar için de tehdit oluşturuyorsa 'Destek Bul veya Profili Şikayet Et' butonuna tıklayarak kullanıcıyı bildirebilirsiniz. Facebook çalışanları, kişinin bir tehdit olduğuna kanaat getirirse hesabını kaldıracak veya gerekli kısıtlamalar getirecektir.

Engellemeler Nasıl Kaldırılır?

Facebook'da bir kişiyi yanlışlıkla engellediyseniz veya aranızdaki anlaşmazlıkları düzelttiyseniz kişiyi engelliler listenizden kaldırabilirsiniz. Kişiyi engelliler listesinden kaldırmak için öncelikle Facebook hesabınıza giriş yapmanız gerekir. Facebook hesabınıza giriş yaptıktan sonra 'Ayarlar' panelini açtığınız zaman bir panel ile karşılaşacaksınız. Bu panelin sol kısmında 'Engelleme' kısmı bulunuyor.

Bu başlığı seçerek, tüm engelleme işlemlerinizi yönetebilirsiniz. Daha öncesinden engellediğiniz bir kişiyi listeden kaldırmak istiyorsanız karşınıza çıkan ekranda 'Kısıtlılar Listesi' başlıklı bir bölüm bulunuyor.

Burada 'Listeyi Düzenle'yi seçerek, engelliler listenizden istediğiniz kişileri çıkartabilirsiniz. Ayrıca bu panel üzerinde, kullanıcıların yalnızca belli başlı eylemlerini kısıtlamak istiyorsanız bunu da ayarlayabilirsiniz. Örneğin bir kullanıcının yalnızca mesajlarını, grup davetlerini, etkinlik isteklerini otomatik olarak geri çevirebilirsiniz.

Facebook'da Engellendiğinizi Nasıl Anlarsınız?

Facebook'da bir kişinin sizi engellemiş olabileceği kanısına geldiyseniz bunu kontrol etmek de, bir kişiyi engellemek kadar basit. Facebook'da engellendiğinizi nasıl öğrenirsiniz? sorusuna yanıt olarak; eğer bir profil sizi engellediyse, şu eylemleri gerçekleştiremeyebilirsiniz;

• Kişiye mesaj atamayacaksınız veya arkadaşlık isteği gönderemeyeceksiniz.

• Kişiyi hiçbir etkinliğe veya gruba davet edemeyeceksiniz.

• Kişiyle hiçbir şekilde doğrudan iletişime geçemeyeceksiniz.

• Kişinin profilindeki paylaşımları göremeyeceksiniz.

Eğer bunları gerçekleştiremiyorsanız, kişinin sizi engellediğine dair emin olabilirsiniz. Bundan tam olarak emin olabilmek için internet bağlantınızın da sağlıklı olması gerekmektedir. Zira internet bağlantınız kötüyse, hiçbir kullanıcıda bu işlemleri gerçekleştiremezsiniz.

Engelli Durumdayken Kişiye Nasıl Mesaj Atılabilir?

Facebook'da kişinin sizi engellemesinde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, engelli olduğunuz kişilere ulaşmak için bir yol var. Kendinize yeni bir Facebook hesabı oluşturabilir ve yeni hesabınızdan, sizi engelleyen kişiye mesaj yazabilirsiniz. Kişiyi gerçek hayatta tanıyorsanız, kendisine ulaşıp engelleme nedenini de sorabilirsiniz tabii. Ancak kişiyi rahatsız ettiğinizi düşünüyorsanız, bu konuda hiçbir şey yapmamak en iyisi olacaktır.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.