tarafından - Aralık 12, 2019
322 görüntüleme

WhatsApp, kullanıcıların medya paylaşımı yapabildikleri ve mesajlaşabildikleri en popüler uygulamalardan bir tanesidir. Günümüzde 1 milyarı aşkın kullanıcıyı bünyesinde barındıran WhatsApp üzerinden günlük 60 milyardan fazla mesaj gönderiliyor. Bu mesajların birçoğunun medya görüntüleri içermesi ise, bir süre sonra telefon veya tabletlerde depolama alanının tükenmesine neden oluyor. Whatsapp'ta otomatik fotoğraf ve video indirmeyi kapatma işlemlerini uygulayarak, WhatsApp’ın otomatik olarak video, resim veya benzeri dosyaları cihazınıza kaydetmesini önleyebilirsiniz.

WhatsApp Neden Medyaları Depolar?

WhatsApp, uçtan uca şifreli olan bir hizmettir. Bu hizmet her ne kadar uygulamanın popüler bir hale gelmesini sağlasa da, uçtan uca şifreleme nedeniyle WhatsApp varsayılan olarak medyaları depolamaya ayarlanmıştır.

Yani marketlerden cihazınıza yükleyeceğiniz WhatsApp uygulaması, varsayılan olarak cihazlara dosya depolaması yapmaya programlanmıştır. Bu ayarı kapatmadığınız müddetçe, uygulama her zaman otomatik olarak indirme yapmaya devam eder ve tablet veya telefonlarda depolama alanı sıkıntısı yaşanmasına neden olur.

WhatsApp’ta Neden Otomatik Medya İndirmeyi Kapatırsınız?

Telefon veya tabletlerdeki sınırlı depolama alanları nedeniyle, sürekli olarak bazı dosya veya resimlerden vazgeçmek durumunda kalabiliyoruz. Bunun üzerine WhatsApp’tan gönderilen onlarca medyanın telefon veya tabletlere otomatik indirilmesiyle, büyük bir depolama alanını kaybı yaşanmasına neden oluyor.

Grup konuşmalarında gelen mesajların büyük bir çoğunluğunun medya olduğunu fark ettiğiniz zaman, yapılan otomatik indirme aynı zamanda internet bağlantınızın da büyük bir kısmını tüketmenize neden olacaktır. Bu durumda kullanıcılar, WhatsApp üzerinden otomatik indirme seçeneğini kapatmayı tercih ediyorlar.

WhatsApp’ta Otomatik Medya İndirmeyi Kapatmak Hangi İşletim Sistemlerinde Uygulanabilir?

WhatsApp’ta varsayılan olarak ayarlanmış otomatik medya indirme seçeneğini, iOS veya Android işletim sistemlerinde kapatabilirsiniz. Bu işlemi yapmak için herhangi bir işletim sistemi sınırı olmadığını, her akıllı telefon veya tablette bu işlemi oldukça kolay bazı adımlardan sonra yapabilmenizin mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak iOS ve Android işletim sisteminde işlemin uygulama adımları farklılık gösterebiliyor. Bu yüzden kullandığınız cihazın işletim sistemine göre işlem adımlarını takip etmeniz gerekebiliyor. Yazımızın devamında, hem iOS hem de Android işletim sistemi kullanan cihazlarda genel olarak veya yalnızca belirli sohbetlerde otomatik medya indirme seçeneğini nasıl kapatabileceğinizi bulabilirsiniz.

iOS’ta Bütün Medya Dosyalarının İndirmesini Kapatmak

iOS işletim sistemini kullanan cihazlarda WhatsApp otomatik medya indirme özelliğini bütün sohbetler bünyesinde kapatabilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken işlem adımları ise;

  • iOS işletim sistemini kullanan cihazınızda WhatsApp uygulamasını başlatın.
  • Ekranın sağ alt kısmında yer alan küçük dişli simgesi olan ‘Ayarlar’ butonuna tıklayın.
  • Gelen ekranda ‘Sohbet Ayarları’ seçeneğine tıklayın.
  • Yeni açılan ekranda ‘Gelen Medyayı Kaydet’ seçeneğinin yanında bulunan butonu sola doğru kaydırarak pasif hale getirin.

Bu işlem adımları, tüm sohbetlerden gelen medyaların otomatik bir şekilde iOS işletim sistemini kullanan cihazlara indirilmesini engelleyecektir.

iOS’ta Bir Sohbetteki Medya Dosyalarının İndirilmesini Önlemek

Eğer yalnızca bazı sohbetler dahilindeki otomatik medya indirmelerini kapatmak istiyorsanız, o zaman izlemeniz gereken işlem adımları farklılık gösterecektir. Bu durumda iOS işletim sistemi kullanan cihazınızda WhatsApp uygulamasını başlattıktan sonra, medya dosyalarını otomatik indirmeyi kapatacağınız sohbete tıklamalısınız.

Tekli sohbette direk olarak ekrana geçiş yaparsınız, grup sohbetlerinde uygulamanız gereken ayarlar farklı olacaktır. Seçtiğiniz kişilerin ekranlarında bulunan ‘Medya Bağlantısını Kaydet’ seçeneğine tıklayın ve açılan seçenekler penceresinden ‘Asla’ seçeneğine basın. Bu işlem adımlarını, medya dosyası almak istemediğiniz tüm kişilere uygulamanız gerekmektedir.

Grup sohbetlerinde otomatik medya indirmesini kapatmak için, grup sohbetine tıklamalı ve ‘Medya Bağlantısını Kaydet’ seçeneğini varsayılan ayardan ‘Asla’ ayarına çevirmelisiniz. Böylelikle grup sohbetine gönderilecek olan medyaların otomatik indirmesi kapatılmış olacaktır.

Android’de Bütün Medya Dosyalarının İndirilmesini Kapatmak

Android işletim sistemini kullanan cihazlarda medya dosyalarını engelleme işlemini hem Wi-Fi, hem mobil veri bağlantısı hem de dolaşımdayken seçenekleri dâhilinde kapatmanız gerekmektedir. İlk olarak tüm kişilerden gelen medya dosyalarını nasıl kapatabileceğinizi inceleyecek olursak;

  • Android işletim sistemi kullanan cihazınızda WhatsApp uygulamasını başlatın.
  • Uygulamanın sağ üst kısmında bulunan (⋮) simgesine basın.
  • Açılan seçenekler içerisinden ‘Ayarlar’ seçeneğine basın.
  • Gelen profil penceresinde ‘Veri ve Depolama Kullanımı’ seçeneğine basın.
  • Yeni gelen ekranda ‘Medyayı Otomatik İndirme’ baslığının altında birden fazla seçenek olduğunu görebilirsiniz.
  • Üç adet olan seçeneklerden her birine tek tek tıklayarak otomatik indirmeye ayarlanan medyaların onay işaretlerini kaldırmalısınız.

Her bir onay işaretini iptal ettikten sonra seçeneklerin altında ‘Medya Yok’ yazısını görüntüleyebiliyorsanız, otomatik indirme işlemini bütün konuşmalarda iptal etmişsiniz demektir. Bu işlemleri Wi-Fi, mobil veri ve dolaşım için tek tek uygulamanız gerektiğini göz önünde bulundurmalısınız. Böylece bağlantı yöntemini değiştirdiğiniz zaman tekrar ayar değiştirmek durumunda kalmazsınız.

Android’de Bir Sohbetteki Medya Dosyalarının İndirilmesini Önlemek

Android işletim sistemini kullanan cihazlarda eğer tüm sohbetlerden gelen medya dosyalarının otomatik indirmesini kapatmak istemiyorsanız, bu durumda bazı sohbetlerdeki medya dosya alımını kapatma işlemini uygulayabilirsiniz. Bu işlemi yapmak için cihazınızda WhatsApp uygulamasını başlatmalı ve bir sohbete tıklamalısınız.

Sohbet penceresi içerisinde sağ üst kısımda göreceğinizi (⋮) simgesine bastıktan sonra, açılan seçenekler penceresinden ‘Kişiyi Görüntüle’ seçeneğine basın. Açılan kişi profil sayfasında ‘Medya Görünürlüğü’ seçeneğine basın. Burada gelen pencerede karşınıza üç seçenek çıkacaktır. Her zaman ‘Varsayılan (Evet)’ seçeneğinin işaretlenmiş olduğunu görebilirsiniz. Burada ‘Hayır’ seçeneğini aktif hale getirin ve ayarları kaydettikten sonra ana ekrana dönün.

Grup konuşmalarında uygulamanız gereken işlem, kişilere yaptığınız işlemle benzerlik gösterecektir. İlk olarak grup sohbetine bastıktan sonra, sağ üst kısımdaki (⋮) simgesine basmalı ve ‘Medya Görünürlüğü’ seçeneğiyle açacağınız pencereden ‘Hayır’ seçeneğini işaretlemelisiniz. Böylelikle grup sohbetine her bir katılımcı tarafından gönderilen medya dosyalarının otomatik indirme işlemini kapatmış olursunuz.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.