tarafından - Aralık 17, 2019
399 görüntüleme

Evcil hayvan denildiğinde insanlarla en kolay iletişim kurabilen, evde beslemeye uygun, uysal sevimli hayvanlar akla gelir. Bunlar en çok, kedi, köpek ve kuşların bazı türleridir. Bunların içinde kedi evde bakımı en rahat ve kolay olan evcil hayvandır. Kedi bakımı rahat ve keyifli olmasına rağmen yavru kedilerin bakımı biraz daha dikkat ve titizlik istemektedir. Her canlının yavrusu bebektir ve öncelikle sevgi ve ilgi son derece önemlidir. Bebek kediler sahiplenilecekse anne sütünden kesilmesi mutlaka beklenmelidir. Anne sütü her canlıda olduğu gibi yavru kediler içinde hayat kaynağıdır. Ancak annesinin besleme şartları ortadan kalkmış bir yavru kedi sahiplenilecekse burada dikkat edilmesi gereken konu sıcak ve hava değişikliğinin fazla olmadığı yerde muhafaza edilmesidir. Bunun için en uygun yer küçük bir kutunun içine koyulacak yumuşak bir minder veya battaniyedir.

 Yavru Kedilerde Beslenme

 Yavru kedilerde, şayet anne sütü almıyorsa elle beslemek son derece önemlidir. Doğru beslenme yöntemi uygulandığında çok kısa sürede büyüyüp serpilirler. Beslediğiniz yavru kedinin yaklaşık olarak kaç günlük olduğunu bilmek uygulanacak beslenme programı için önemlidir. Şayet bilmiyorsanız bunun için bir veterinerden yardım alabilirsiniz.  Yavru kedi olması sebebiyle mama ile beslemek ağır geleceğinden sütle beslemek gerekir. O nedenle kaç günlük veya aylık olduğunu bilmek önemlidir.

Yavru kedilerin beslenmesi için verilecek süt normal marketlerde satılan sütlerden değil laktoz içermeyen anne sütüne en yakın olan mama veya süt tozu olmalıdır. Aksi durumda fazla laktozlu süt kedilerin gözlerinin kör olmasına sebep olur. Bunun için kullanacağınız bakım malzemeleri öncelikle bir şırınga olmalıdır. Yavru kediler kendiler süt içmeyi beceremeyeceğinden ağızlarına şırıngayla süt vermek en doğru yöntemdir. Yavru kediniz biberon alabilir durumdaysa şırınga yerine biberonla da sütü verebilirsiniz. Beslerken kucağınıza alıp beslemeniz hem size kısa sürede alışmasını sağlar hem de sevginizi kediye geçirebilirsiniz. Bunu yaparken de son derece nazik, sıkmadan ve onu incitmeden bunları yapmalısınız. Çünkü yavruların vücutları son derece hassas yapıya sahiptir.

 Yavru Kedilerde Beslenmenin Periyodik Uygulanma Aşamaları

 Kediler normal koşullarda 150- 200 gr ağırlığında doğarlar. Doğru beslenme programı uygulandığında sağlıklı bir kedi çok hızlı bir şekilde büyür ve kilo almaya başlar. Hatta doğru beslendiklerinde hafta da 200 gr’a kadar aldıkları söylenebilir. İlk aylarda çok hızlı bir şekilde büyürler. Yavru kediler ilk birkaç ay evde beslenmeli ve dışarı çıkarılmamalılar. Henüz vücut dirençleri düşük olduğundan ve aşıları olmamasından dolayı çok çabuk hastalanabilirler. Evde kedi dışında başka bir hayvan veya daha büyük başka bir kedi varsa asla onlarla yan yana getirilmemeliler. Beslenmesi düzenli yapılan yavru kediler bir iki hafta içinde gözlerini açarlar. Yavru kediler 1.5 2 aylık olduklarında süt veya süt tozu içirmeyi keserek normal beslenme uygulamasına geçebilirsiniz. Evdeki yiyeceklerle beslenecekse başlangıçta bunların sulu yumuşak olmalarına dikkat edin veya yavru kediler için satılan kuru mamaları da yine bu aylarda vermeye başlayabilirsiniz.

Yavru Kedilerin Bakımında Dikkat Edilenler

Yine yavru kedi bakımında en önemli konulardan biri de kedinin suyunu asla ihmal etmemek gerekmektedir. Susuz bırakmayın ve mutlaka suyunu her gün değiştirin.  Artık bu aşamada kedinin ayrı bir mama kabı ve su kabı olmalıdır. Mama ve su kaplarının yerleri belirli olmalı ve yer değişikliği çok zorunlu olmadıkça yapılmamalıdır. Normal beslenmeye geçen yavru kediler hızla büyümeye devam eder ve hareketleri de aynı oranda artar. Kulaklar dikilir ve yardım almadan yürüyebilirler. Yavru kedilerde önemli olan diğer bir nokta ise temizliktir. Kumunun temiz olması ve her tuvaletini yaptığında temizlenmesi gerekmektedir. Mama ve su kaplarının da temiz yerde tutulması ve sık sık yıkanarak temizlenmesi çok önemlidir. Kedilerin en güzel yanları tuvalet eğitimi için zaman harcamamaktır. Bir kere tuvaletini yapacağı yeri bildi mi bir daha asla evin içine yapmaz. Bu durum kedilere özgü bir durumdur ve ev sahibini hiç yormaz. Bu nedenle evcil hayvan bakımı kedilerle çok daha keyiflidir. Yavru kediler yılın hangi ayında sahiplenilse de vücut ısılarını çok fazla kontrol edemezler. Bu sebeple yattığı yere ısınmasını sağlayacak sıcak su torbası veya sıcak suyla doldurulmuş şişe koymak gerekir.  

Yayınlanan: Gündem
Bunu beğenen ilk kişi ol.