Muhammet Kaya
tarafından - Şubat 24, 2020
308 görüntüleme

 

Meksika'da Kadınlar Sokakta: Erkek Şiddeti Son Bulsun

 

Meksika'nın başkenti Mexico City'de 25 yaşındaki bir kadın erkek arkadaşı tarafından öldürüldü. Meksikalı yetkililerce 9 Şubat Pazar günü Ingrid Escamilla’nın cesedi evinde bulundu. Delilleri yok etmek için kadının derisini yüzüp cesedini parçalayan 46 yaşındaki Eric Francisco Robledo olay yerinde gözaltına alındı.

 

Polis aracına bindirilirken Robledo’nun vücudunun kan lekeleriyle kaplı olduğu görüldü. Robledo’nun eski eşinin de daha önce aile içi şiddet nedeniyle polise iki kez şikâyette bulunduğu belirtildi.

Erkek için en yüksek ceza isteniyor

Mexico City Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum, savcılığın zanlı için en yüksek cezayı talep edeceğini söyledi.

Sheinbaum, Twitter mesajında "Kadın cinayetleri affedilemeyecek bir suç. Ingrid Escamilla örneğinde olduğu gibi nefretin bu boyutlara varabilmesi dehşet verici" dedi.

Kadın cinayetlerinde %7 artış

Kadın cinayetlerine karşı aylardır gösterilerin düzenlendiği ülkede soruşturma dosyasının ve sızdırılan iç organları çıkarılmış ceset fotoğraflarının bazı gazete ve internet sitelerinde yayımlanmasına halk sessiz kalmadı. Fotoğrafların olay yeri incelemesi için gelen adli tıp ekibinden biri tarafından yerel bir gazeteye sızdırıldığı söylendi.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, fotoğrafları sızdıranların cezalandırılmasını istedi. Mexico City Savcılığı ise bu konu için de soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Kadına karşı erkek şiddeti vakalarının çok sık görüldüğü Meksika’da, insan hakları grupları kadın cinayetlerinde davaların çoğunun çözülemediğini ve faillerin cezasız kaldığını vurguladı.

Resmi rakamlara göre, Meksika'da geçen yıl 3825 kadın öldürüldü. Bu sayı 2018 rakamlarına kıyasla yüzde 7 artış ifade ediyor.

“Sorumlu gazetecilik” çağrısı

Artan kadın cinayetlerine, bu davalardaki cezasızlığa ve medyanın tavrına tepki gösteren yüzlerce kadın eylem düzenledi.Eylemciler, kadın cinayetlerine karşı çıkan ve “sorumlu gazetecilik” çağrısı yapan sloganlar attı.

Kadınlar, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un yaşadığı sarayın kapılarından birine kırmızı boya attı.

Reuters'a konuşan bir protestocu, "Başkan bu sorunu sürekli görmezden geliyor sanki" diye tepki göstererek "Bu onun şahsına karşı bir mesele değil. Birçok sorunu gündeme taşıma imkanı olduğunu, ama bunu yapmadığını düşünüyoruz" dedi.

Kadınlar medyayı da protesto etti

Daha sonra eylemciler, Escamilla'nın cesedinin fotoğrafını “Aşk tanrısının suçu” başlığıyla yayımlayan La Prensa gazetesinin bürosuna yürüdü.

Yaklaşık 200 kişilik bir grup ise gazeteye ait bir aracı ateşe verdi. Bazı protestocularla gazeteye girmelerini engellemeye çalışan güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

La Prensa, eleştiriler karşısında fotoğrafı yayımlama kararını savunduğunu, ancak editöryal ilkelerini yasal gerekliliklerin ötesine taşıma konusunda tartışmalara açık olduğunu vurguladı.

Anayasa Mahkemesi ateşe verildi

Yayınlanan: Gündem
Bunu beğenen ilk kişi ol.