tarafından - Ağustos 23, 2019
383 görüntüleme

Ay yüzeyini keşfetme ve evrenin sırlarına erişme isteği birçok ülkenin Ay yüzeyine araç göndermesine yol açıyor. Hindistan da Ay’a araç gönderen ülkeler arasında bulunuyor. Ülkenin son olarak Chandrayaan 2 adlı uzay keşif programını sürdüren aracı Ay yörüngesine ulaşmayı başardı. Yörüngeye ulaşmasının ardından da roketten dünyaya Ay’ın ilk fotoğrafları da gönderilmeye başlandı.

Çalışmalar 2008'de Başladı

Dünyada birçok ülke hem diğer devletlerden üstün olduğunu göstermek hem de bilimsel çalışmalarda bir ivme yakalayarak önemli keşifler yapmak amacıyla gezegenleri inceliyor. Bu amaçlarla ilk programını 2008 yılında başlatan Hindistan da geçtiğimiz süre zarfında kendi çapında oldukça başarılara imza atmış durumda. 2008’de başlattığı uzay programı çalışmalarına devam eden Hindistan son olarak 22 Temmuz’da bir roket göndererek Ay’ın yörüngesine yerleşmeyi hedefliyordu. GSLV MK II adlı uzay roketi Satish Dhawan Uzay Merkezi aracılığıyla uzaya fırlatılmıştı. Geçtiğimiz günlerde yörüngeye tutunmayı başaran roket Ay’ın kendi yörüngesinde dönmeye başladı.

2650 KM Uzaklık

Ay yörüngesinde kalmayı başaran ve dönüşlerine de başlayan roket dünyaya da yapmış olduğu keşif ile ilgili fotoğrafları sunmaya başladı. Ay yüzeyinin fotoğraflarını dünyaya aktaran roketin sunduğu fotoğraflarda Apollo adlı kraterler de açık bir şekilde görünüyor. Mare Orientale adlı havzanın da göründüğü fotoğraflar yüzeye 2650 km öteden çekiliyor. Keşif aracının kısa süre sonra yüzeye iniş yaparak çalışmalarını daha aktif bir şekilde yapacağı belirtilirken Hindistan’ın şimdilik bu görevde başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Yüzeye İniş Ne Zaman?

Ayın fotoğraflarını 2650 km’lik bir mesafeden gönderen uzay aracının asıl hedefi ise yüzeye inerek geniş çaplı araştırmalar yapmak olacak. Bu amaçla yörüngeye yerleşmiş olan aracın herhangi bir aksaklık yaşanmazsa 7 Eylül tarihinde ayın yüzeyine inerek çalışmalarına başlayacak. Hindistan tarafından yapılan açıklamaya göre ise bu keşif ile Ay’da minerallerin ve suyun bulunması amaçlanıyor. Şimdilik sadece fotoğraflar gelse de önümüzdeki ay ay yüzeyine indirilecek olan roketin araştırmalarına başlamasıyla her şey daha da netleşecek. Aracın elde edeceği verilerin niteliğine göre uzay ile ilgili pek çok bilinmeyen açığa çıkabilir.

Yayınlanan: Gündem
Bunu beğenen ilk kişi ol.