tarafından - Ağustos 28, 2019
70 görüntüleme

Daha öncesinde belirtilen tarih zamanına yakın dönemlerde uçuş tarihinin ertelendiği SpaceX'in uzay aracı Starhopper için yeniden erteleme kararı alındı. Dün gece saatlerinde Türkiye saati ile 00:00'da yapılması planlanan ve dünyanın dikkatinin üzerinde olduğu test uçuşu gerçekleştirilemedi. Kablolama hatasından ötürü uçuşun iptal edildiği yönünde SpaceX hesaplarından açıklama yapıldı. SpaceX firmasının yaklaşık 20 metre uzunluğunda olan prototip uçak gemisi Starhopper, dün itibari ile son kalan test uçuşunu yapmak için hazırlanmıştı.

Test uçuşu için SpaceX tarafından planlanan şey, aracı 150 metre kadar yüksekliğe çıkarıp havada biraz süzüldükten sonra geri yeryüzüne indirmekti. Bu planlamaya göre Starhopper adı verilen araç son test uçuşunu tamamlamış olacaktı ve bununla beraber test programı da sona erecekti. Planlandığı gibi gitmeyen son uçuş testi iptal edildi ve SpaceX resmi hesaplarından iptal nedenine ilişkin bir açıklama yapıldı. Starhopper'ın ilk ertelemesi olmaması da ilgilisinin canını sıkan durumlardan bir tanesi olarak dikkat çekti.

Elon Musk Açıklaması

SpaceX'in kurucusu ve yatırımcısı olarak bilinen Elon Musk, Starhopper aracının son test sürüşünün ertelenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Uçuşun iptal edildiğine dair SpaceX hesabından yapılan açıklamanın ardından Elon Musk kendi resmi hesabından da bir açıklama yaptı. Twitter üzerinden uçuş ile ilgili bir sorun olduğunu ve düzeltmelerinin ertesi günü bulacağını belirten Musk, ateşleyicilerin inceleme altına alındığını söyledi.

Kablolama sistemlerinde bir hata olduğu açıkça belirtilirken, Elon Musk tarafından yapılan açıklamada utanç verici olduğuna dair bir bölüm de yer aldı. Teknoloji blogger'ı bir hesap tarafından Elon Musk etiketlenerek atılan uzun bir tweetin altına utanç duyduğunu yazan SpaceX kurucusu, bu hatadan ötürü özür diledi. Elon Musk'a atılan tweette ise ufak bir kablolama hatasının büyük bir soruna nasıl dönüşebildiğine dair sitem vardı.

Elon Musk tarafından gelen açıklama göre ise, Starhopper aracının son test uçuşu bu gece gerçekleşecek. Türkiye saati ile 00:00'da yeniden uçuşu beklenen Starhopper'ın test uçuşundan çevre sakinleri pek memnun değil. Evlerini terk etmek zorunda kalsalar da SpaceX testlerinden vazgeçmeyecek gibi görünüyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.