tarafından - Ağustos 29, 2019
162 görüntüleme

Geçtiğimiz dönemlerde ABD denildiği zaman akla Çin ve ticari savaş kelimeleri geliyordu. Çin'in teknoloji devi firması Huawei'nin modellerinde yeni Google servislerinin olmayacağının duyurulmasından bu yana, kullanıcıların aklında tek bir soru işareti vardı. Huawei tarafından üretilecek yeni modellerde de Google servis sorununun olup olmayacağı. Huawei'nin yeni amiral gemisi Mate 30 ve Mate 30 Pro'da güncel Google servislerinin olmayacağı bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı ve kullanıcıların korktukları başlarına gelmiş oldu. Lisanslı olarak Android işletim sistemini kullanamayacak olan cihaz, Google Chrome ve Google Play Store gibi uygulamalara da erişim sağlayamayacak.

ABD'nin hem Çin hem de Huawei firması ile yaşamış olduğu ticari sorunlar birçok ABD menşeili firmanın tek taraflı olarak sözleşmelerini fesh etmelerine neden olmuştu. Bu firmalardan bir tanesi olan ABD merkezli işletim sistemi Android de tek taraflı fesih ilan etmişti. Hali hazırda kurulu olan Huawei cihazlarına güncel sürüm göndermeme kararı alan Android firması, yeni modellerde de lisanslı sürümünü satmayacak.

Huawei'nin Google Servis Hizmetleri Çıkmazı

ABD ile yaşanan ticaret sorununun bir süre sonra gevşetilmesi ile Huawei firması yeni modelleri için çalışmalarına hız kesmeden devam etti. Ancak ülkenin hala kara listesinde yer alıyor oluşu firmanın önünde engel oluşturmaya devam ediyor. Reuters tarafından yapılan bir habere göre, Google firmasının sözcülerinden bir tanesi Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro modellerinde lisanlı Android işletim sisteminin yer almayacağını belirtti. 2012 senesinden bu yana yeni bir işletim sistemi üzerinde çalışan ancak istediğini henüz elde edemeyen Huawei firması bu konudaki çalışmalarına hız kazandırdı. Android işletim sistemini çalıştıran yeni bir kaynak kodunun firma tarafından geliştirildiği söyleniyor.

Huawei'nin yeni amiral gemisinde bu kaynak kodunu kullanması oldukça yüksek bir ihtimal. Kendi geliştirdiği yeni işletim sistemini Mate 30 ve Mate 30 Pro cihazlarında kullanabilecek olan Huawei firması, aynı zamanda Google'ın açık kaynak kodlarından da faydalanabilir. Amazon'un Fire serisinde yaptığı işlemin bir benzeri Huawei firması için de geçerli olacak.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.