tarafından - Eylül 5, 2019
68 görüntüleme

Tesla kendini belli bir segmentten alıcı bulunan kesime kanıtlamış olduğundan dolayı yenilikler konusunda hep bir adım önde olmayı seviyor. Geçen sene değişik bir sürüş keyfinin mümkün olduğu otopilot uygulamasını araçlarına eklemeye başladı. Olağanüstü şeklinde yorumlanan otopilot uygulamasının zaman içinde kaza haberlerinin çoğalmasından dolayı sistemde güvenlik açıklarının olabileceği yönünde bir takım yorumlar yapılmaya başlandı. Bu durumun Tesla için olumsuz bir tespit olduğu, güvenlik açığı olması halinde ise nasıl bir yol izleneceği merak edilmeye başlandı.

Kazanın Nedeni

Geçen sene otoyolda ciddi sonuçlar ile gerçekleşen kazanın tutanağı kamuoyu ile birlikte paylaşıldı. Tesla model bir aracın kazaya karışmış olması neden kaynaklandığı konusunda bir takım yorumların yapılmasına neden oldu. Açıklanan tutanaklarda sürücünün otopilot sistemine fazla güvenmesi ve bundan dolayı da kazanın kaçınılmaz olduğu göüşü hakimdi. Dikkatsiz bir araç kullanımı sonucunda kaza meydana gelmesi olayın Tesla otopilot sisteminin eleştirilmesi noktasına kadar gelmesine neden oldu. Başka bir kaza görüşü ise otopilotun tasarımından kaynaklanan hataların olduğu yönünde oldu.

Kazaların Artması

Kazada ölen veya yaralanan olmaması sevindirici olurken Tesla sahibi kişilerin kaza durumlarının son zamanlarda artması otopilot konusunda medyada bir tepki gelişmesine neden oldu. Tesle ise yapılan eleştirilere karşılık otopilot uygulamasının son derece güvenli olduğu yönünde açıklamalar yapmaya devam ediyor. Buna rağmen fazla sayıda kaza olayının yaşanmasının nedeni ise tam olarak açıklanmıyor. Tesla'nın denemeleri daha fazla hale getirmesi ve bu konuya önem vermesi gerektiği konusunda uyarılar da yapılıyor.

Nasıl Çalışır?

Bu özelliğe sahip olan araçlar bir sürü sensör, radar veya kamera yardımı ile park etme veya şerit değiştirme özelliğini kullanıyor. Uzmanlar ise hız kontrolü konusunda sistemin radar endeksli bir şekilde çalıştığını söyledi. Bu durum hareket halinde olan cisimlerin algılanmasında sorun çıkarmazken sabit cisimlerde sorun yaratabiliyor. Güvenlik açığı olarak algılanabilen bu olayın Tesla tarafından kabul edilmemesi de bir başka sıkıntıyı ortaya koyuyor. Kazalar hakkında ise Tesla sürücünün özgüveninden kaynaklanan hatalar olduğunu söyleyerek suçu sürücülere atmayı tercih ediyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.