tarafından - Eylül 19, 2019
124 görüntüleme

Sosyal medya uygulamalarından olan Facebook'tan gelen son dakika itirafı kullanıcılar arasında büyük bir merak uyandırdı. Gelen bu itirafla birlikte seslerin dinlendiği ve kaydedildiği öğrenildi. Bir haber kanalı olarak aktif çalışmalar yapan Bloomberg’e çok önemli açıklamalarda bulunan Facebook, sadece Facebook Messenger üzerinden iletilen sesli mesajları kayıt altına almadıklarını, bununla birlikte aynı anda Facebook Portal ile etkileşime giren kişilerin sesini de kaydettiklerini söyledi. Sonrasında ise bu kayıtları üçüncü taraf insanlarla paylaştıklarını en sonunda kabul etti.

Ünlü Uygulama Duraklatıldı

Geçtiğimiz ağustos ayı içerisinde Bloomberg, Facebook’un konuşma ve tanıma sistemlerinin gerçekliğini kontrol etmek için seslerin gerçek insanlar tarafından uzun bir süre dinlendiğini ve kaydedildiğini açıklamıştı. Bu ilginç haber ortada dolanmaya başladıktan sonra şirket, Messenger aracılığıyla transfer edilen sesli mesajlarda kullanılan deneme sürümünü ani bir kararla "duraklattığını" ifade etmişti. O dönemler, Facebook'un aynı zamanda Portal cihazlarına gönderilen komutları toplayıp yazdığı bilgisi yer almıyordu. Ancak durum böyleydi ve uygulama bir anda duraklatıldı.

Etik Dışı Bir Kural

Bloomberg’den Sarah Frierin’in geçen ay düzenlediği rapora bakıldığında popüler platform Facebook, bazı mühendisler aracılığıyla sesleri dinliyor ve kaydediyordu. Ancak bu davranışın kurallara aykırı etik dışı bir durum olduğunu düşünüyorlardı. Çünkü Messenger kullanıcı kitlesi, Facebook'un kendilerine ait olan sesli mesajlarını üçüncü kişilerle paylaştığı bilgisinden haberdar değillerdi.

Yöneticiler Kabul Etti

Facebook yöneticisi dinlenen sesleri kabul ettiklerini ve üçüncü taraflarla paylaştıklarını kabul etti. Burada konunun tepki çeken bölümünde ise Facebook'un, yeni bir Portal cihazı ürün grubunun lansmanıyla beraber, önceki dönemlerde "Hey Portal" direktifiyle cihazı etkinleştiren kullanıcılarının seslerini dinlediklerini ve kayıt altına aldıklarını, bu kayıtlarıda üçüncü taraflara gönderdiğini kabul etmeleriydi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Facebook yöneticisi Andrew Bosworth, Bloomberg'e verdiği bilgilerde "Geçen ay içerisinde 'Hey Portal' ses etkileşimlerinin insan incelemesine son vermek zorunda kaldık ve duraklattık. İnsanlara daha fazla şeffaflık ve daha fazla kontrol sağlayan bir plan üzerinde çalıştıkları konusunda detaylı olarak açıklamalarda bulundu. Portal'ı varsayılan ayarlarda kullananlar, dinlendiklerini bilmiyorlardı. Bu konu kullanıcılar arasında tartışmaya neden oldu.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.