tarafından - Eylül 23, 2019
82 görüntüleme

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan son duyuruyla birlikte; e-devlet sisteminin ardından yeni bir sistem olan e-belediye uygulaması geliyor. İçişleri Bakanlığı’nın duyurusuna göre ülke genelindeki tüm belediyeler, 2020 senesine kadar e-Belediye sistemine giriş ve geçiş yapacak ve bu sayede yerel olarak verilen hizmetler çevrimiçine taşınmış olacak.

Yerel Hizmetler

İçişleri Bakanlığı, belediyecilik konusuna yeni bir boyut kazandırarak geçiş sağlayacak e-Belediye sistemini faaliyete açarak dikkat çekti. Ülke genelinde hizmet veren tüm belediyeler, önümüzdeki 2020 yılına kadar bu sisteme dahil olacak ve belediyelerin sağlamış olduğu yerel hizmetlerin çevrimiçi ortam üzerinden gerçekleştirilmesi sağlanmış olacak.

Ücretsiz Hizmet

Uygulamanın tamamen bedelsiz olarak sunulacağı bu hizmet sayesinde yılda 3 milyar TL tasarruf edilmesi öngörülüyor. e-Belediye Bilgi Sistemi Projesi ile beraber belediyelerin tek bir veri bilgi tabanında, ortak altyapıda, standart yazılım çeşitleriyle tüm iş ve işlemlerin elektronik ortam olan portalda gerçekleştirilebilmesi sağlanacak. Bu sayede hem bürokrasiye harcanan sürenin azaltılması hem de işlemlerin basitleştirilmesi ve pratik bir şekilde yapılabilmesi hedefleniyor. Ayrıca kamu kurumları ile yerel yönetimler arasında anlık veri paylaşımı daha kolay bir şekilde yapılacak.

Türkiye Yükselecek

e-belediye sistemi sayesinde Dünya Banka’sının iş yapılabilirlik listesinde Türkiye’nin tam olarak 30 sıra birden yükselmesi bekleniyor. Sağlaması beklendiği 3 milyar TL tasarruf ile ortaya çıkan bu yeni proje, şu anda Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük projesi konumunda yer alıyor. Sistem üzerinde kullanılan elektronik belge yönetim sistemi bütçeden 2.274.124 TL harcarken, 7.936.693 TL’lik bir tasarruf şimdiden gerçekleşmiş oldu. Bu son versiyon e-belediye hizmeti mobil uygulamalar üzerinde de yer alacak.

Sisteme sadece tarayıcı üzerinden değil mobil sistem üzerinden de erişim yapılacak. Geliştirilecek mobil uygulamalarla beraber vatandaşa daha fazla kolaylık sağlanması planlanan konular arasında yer alıyor. Bu projenin de İçişleri Bakanlığı bünyesinde geliştirildiği biliniyor ve projeyi bizzat Bakanlık personeli hayata geçiriyor. Projenin diğer bir güzel tarafı da uygulamanın açık ve anlaşılır bir kaynak koduyla yazılması ve bu sayede her konuda pratiklik sağlayan ve gelişmelere her daim açık bir uygulama olması planlanıyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.