tarafından - Eylül 23, 2019
83 görüntüleme

Geçtiğimiz günlerde Huawei markası, Huawei Mate 30 serisinin Mate 30 ve Mate 30 Pro modellerini tanıttı. Donanım özellikleri açısından beklentileri fazlasıyla karşılayan cihazlar, yazılım konusunda bazı hayal kırıklıklarına uğratacak gibi görünüyor. Şirketin ABD ile yaşadığı politik sıkıntılar sonucunda Google uygulamaları cihazda hazır olarak yüklü olarak yer almayacak.

Bootloader Kilidi Nedir?

Bootloader kilidi, cihazlara dışarıdan müdahale yapılmasını kısıtlayan bir güvenlik önlemi olarak cihazlarda yer alıyor. Bu kilit sayesinde akıllı telefon üreticisi firmalar cihazların orijinalliğini korumayı amaçlıyorlar. Fakat ABD ile anlaşmazlıkları süren Huawei markası, bootloader kilidini aktif hale getirmediği zaman kullanıcılar cihazlarına Google uygulamaları yüklemek konusunda sıkıntılar yaşayacaklardır. Bu konuyu dikkate alan firma, kullanıcılarına Huawei Mate 30 serisini bootloader kilidi açık bir şekilde sunuyor.

Google Uygulamalarını Kullanıcılar Kendileri Yükleyebilecek

Geçtiğimiz günlerde markanın tanıttığı Huawei Mate 30 serisi, donanımsal anlamda çığır açan yenilikleri önümüze seriyor. Fakat cihazın yazılımsal özellikleri bazı kullanıcıları hayal kırıklığına uğratacağa benziyor. Marka, ABD ile yaşadığı sıkıntılar sonucunda bilindiği üzere Android ve iOS tabanlı sistemlere rakip olarak özgün bir işletim sistemi tasarlama çalışmalarına başlamış ve HarmonyOS sistemini duyurmuştu. Ancak Huawei Mate 30 serisi için henüz bu sistemin hazır olmadığını düşünmüş olacaklar ki, yeni serinin cihazlarında Android sistemi tercih edilmiş. Ancak Google uygulamalarının cihazda hazır olarak yüklü olmayacak olması sebebiyle, Huawei Mate 30 serisinin cihazlarında bootloader kilidi aktif hale getirilmiş olduğundan, kullanıcılar Google uygulamalarına erişim sağlayabilecekler.

Bootloader Kilidinin Açık Olmasının Artı ve Eksileri

Bootloader kilidinin Huawei Mate 30 serisinin cihazlarında açık bir şekilde sunulması, bazı artı ve eksi yönleri de beraberinde getiriyor. Cihazın orijinalliğinin kullanıcılar tarafından değiştirilebilir olması nedeniyle bootloader kilidinin açık olması bir eksi yön olarak görülüyor. Ayrıca cihazın güvenlik problemleri yaşayabileceği de düşünülen diğer sorunların başında yer alıyor.

Tanıtım sürecini tamamlayan ve alıcıların karşısına çıkan Huawei Mate 30 serisinin cihazlarının Türkiye’deki satış fiyatı minimum 9.500 TL’den başlayacak gibi görünüyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.