tarafından - Eylül 30, 2019
106 görüntüleme

Geçtiğimiz 26 Eylül günü İstanbul'da Silivri açıklarında yaşanan deprem sonrası, ülkemizde hizmette bulunan tüm GSM operatörü şirketler sorunlar yaşamış, ağları devre dışı kalmış ve telefon sağlama hizmetini verememişlerdi. İşte bu yaşanan olaydan sonra Cumhurbaşkanlığı organizesinde İstanbul'da yapılan toplantı sonrası, ülkemizde faaliyet gösteren üç GSM operatörü tarafından, daha büyük afet risklerine karşı ortak ve ücrete tabi olmayan bir hat kurulması kararı verilerek, kamuoyuna açıklandı

GSM Altyapısı İyileşiyor

Evet Türkiye 26 Eylül’de deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşti. Olası ve beklenen İstanbul'da ki büyük depremin yakın olduğuna dair durumu yine görmüş olduk. Bu yaşanan 5.8’lik deprem sonrası ülkede faaliyet gösteren tüm GSM ağlarının devre dışı kalması sonucu haberleşme imkanı ve olanağı ortadan kalktı, İşte bu durum, Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan toplantının konularından biriydi.

İstanbul'da Hasdal mevkiinde bulunan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü binasında yapılan Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay'ın da katıldığı toplantı sonrası çıkan toplantı kararlarından biride GSM operatörlerine yönelik oldu. Bu karara göre ülkede ki GSM altyapısına yönelik çalışmalar hızlanarak ciddi bir iyileştirme yapılacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıklamalarıyla netlik kazanarak açıklanan iyileştirme ile neler geliyor? söz konusu açıklamada Oktay, “Hali hazırda mevcut 3 operatörün toplam kapasitesi 118 milyon, bu kapasiteyi 175 milyona çıkaracak iyileştirmeyi yapacağız” dedi.

Yani bu açıklamadan anlıyoruz ki şu anda ülkemizde aynı anda 118 milyon telefon kullanıcısına yetebilecek kapasitede bir GSM alt yapısı mevcut. İyileştirmeye yönelik yapılacak çalışmalar sonucu 175 milyon kullanıcıya destek verebilecek bir altyapı sistemi kurulacak.

Dördüncü Hat

Toplantı sonucu alınan kararlardan bir diğeri ise, ülkemizdeki üç GSM operatörünün birlikte kuracakları dördüncü bir hat ile her türlü doğal afete karşı ücretsiz hizmet sağlanabilecek. Bu hattın önümüzdeki üç ay içerisinde kurularak faaliyete geçmesi bekleniyor. Bu ücretsiz hat herhangi bir afet anında ya da acil durumların oluşması sonrasında devreye girerek, 26 Eylül depremi sonrası yaşanan iletişim ve haberleşme sorunu gibi sorunların bir daha yaşanmamasını sağlayacak.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.