tarafından - Ekim 8, 2019
749 görüntüleme

Android işletim sistemine sahip cihazınızla internet sayfalarına girdiğiniz zaman, karşınıza cihazınızda virüs olduğuna ilişkin bazı sayfalar çıkıyor olabilir. Eğer bu sayfalarla sıklıkla karşılaşıyorsanız, bu durumda cihazınızda pop-up virüsü var demektir. Android modellerine bulaşan pop-up virüsleri temizleme işlemine ilişkin izleyebileceğiniz farklı yollar ile, can sıkıcı hale gelen bu virüslerden kurtulabilirsiniz.

Android Cihazlara Pop-Up Virüsleri Nasıl Bulaşır?

Adware ismiyle anılan pop-up virüsleri pek çok farklı nedenden ötürü Android cihazlara bulaşabilmektedir. Adware virüsleri, cihazınıza zarar verme amacında olan ve sürekli çoğalabilen virüsler olarak sistemlere sızabiliyorlar. Bu sızma yöntemleri arasında;

  • Google Play Store haricinde indirilen ve güvenilir olmayan uygulamalar,
  • Ziyaret ettiğiniz virüslü siteler,
  • İndirdiğiniz virüs içeren dosyalar,
  • İndirilen ve virüs taramasından geçirilmeyen belgeler yer alıyor.

Bu nedenle cihazınıza yüklediğiniz dosyalar konusunda veya ziyaret ettiğiniz web siteleri konusunda dikkatli olmalısınız.

Android Cihazlarda Pop-Up Virüsleri Tehlikeli midir?

Android cihazlara bulaşan pop-up virüslerinin çoğalabilme özelliklerinden ötürü tehlikeli olabilecekleri varsayılıyor. Bilgisayar ortamında da sıklıkla karşımıza çıkabilen pop-up virüsleri, tarayıcıların izinsiz reklam açmasına neden olabilmektedir. Ayrıca kişisel bilgilerinizi de çalabilme yeteneğine sahip olabiliyorlar.

Google Play Store’dan indirilen hemen hemen her uygulama tarandığından, bu mağazadan pop-up virüsü içeren dosya indirmeniz mümkün değildir. Ancak korsan olarak niteleyebileceğimiz ikincil uygulamaların birçoğu virüs taramasından geçirilmez. Bu uygulamalar Adware virüslerinin cihazınıza bulaşmasına neden olabilir.

Pop-Up Virüsleri Android Cihazlarda Ne Yapabilir?

Pop-up virüslerinin cihazınıza bulaşmasının ardından yaşanabilecek pek çok sorun vardır. Bu sorunlar arasında;

  • Kişiler listeniz, GPS koordinatlarınız ve e-posta adresleriniz çalınabilir.
  • Özel tarifeli numaralara cihazınızdan SMS gönderilebilir.
  • Cihazdan bazı Premium özellikli hizmetlere abonelik başlatılabilir.
  • Virüs cihazınızın kontrolünü ele geçirerek kontrolsüz işlemler yapabilir.
  • Cihaza başka virüsler indirebilir.
  • Bildirim çubuğunda Push bildirimleriyle birlikte zararlı reklamlar görüntülenebilir.
  • Ana menüye bilinmeyen uygulamalar yükleyebilir.
  • Simge reklamları olarak adlandırılan reklam hizmetlerini cihaza indirilebilir. Kullanıcı bu simgeye bastığı zaman otomatik olarak bir web servisi hizmeti başlatılabilmektedir.
  • Telefon konuşmaları kaydedilebilir ve üçüncül şahıslara gönderilebilir.

Belirtilen bu sorunları yaşamamak adına cihazdan pop-up virüsleri hızlı ve etkili bir biçimde temizlenmelidir.

Uygulamalar ile Bulaşan Pop-Up Virüslerini Kaldırma

Android cihazınıza ikincil uygulamalar ile pop-up virüsü bulaştığını düşünüyorsanız, bu durumda ilk olarak uygulamayı cihazınızdan kaldırmalısınız. Ayarlar> Uygulamalar menüsüne ulaşarak pop-up virüsünün kaynağı olduğunu düşündüğünüz uygulamayı cihazınızdan kaldırın. Ayrıca yüklediğiniz uygulama ile birlikte indirilen bir kötü amaçlı yazılımın cihazınıza yüklenmediğinden de emin olmalısınız. Uygulamalar listesini tarayarak bilmediğiniz uygulamaları cihazınızdan silebilirsiniz. Uygulamayı veya uygulama ile birlikte cihazınıza yüklediğiniz kötü amaçlı yazılımı cihazınızdan kaldırdıktan sonra pop-up virüsü de kaldırılmış olacaktır.

Kötü amaçlı yazılımın hangi uygulama ile cihazınıza yüklendiğinden emin değilseniz, virüs temizleme programlarını kullanabilirsiniz. Cihazınıza Google Play Store'dan indirebileceğiniz bu uygulamalar, zararlı yazılımları veya virüsleri bulmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca derin temizlik yaparak, gözden kaçan virüsleri de temizleme işlemini yapabilmektedirler.

Tarayıcınızda Açılır Pencere Özelliğini Kapatma

Android cihaz kullanıcıları, cihazlarında cihaz markasının tasarımı olan tarayıcıyı veya Google Chrome tarayıcısını kullanmaktadırlar. Pop-up reklamlarının açılmasına ilişkin yaşadığınız bir sorun varsa veya bildirim ekranında reklamlar görüntülüyorsanız, tarayıcınızın ayar menüsünde değişiklikler yapabilirsiniz. Genellikle bu tür reklamlar, ziyaret ettiğiniz siteler tarafında cihazınıza bulaşmaktadır.

Android cihazınızda karşınıza çıkan rahatsız edici reklamları engellemek için tarayıcınızı başlatın. Tarayıcınızda Ayarlar> Site Ayarları> Bildirimler yolunu takip edin. Bildirimler menüsünde, bilgilendirme göndermesine izin verdiğiniz sitelerin listesi yer almaktadır. Zararlı veya rahatsız edici reklamlar gönderen siteyi bu listede bulun. Site ismine basın ve açılan menü penceresinde ‘Temizle ve Sıfırla’ seçeneğine tıklayın. Site, bildirimler menüsünden kaldırıldıktan sonra bildirim çubuğunuza gelen reklamlar engellenecektir.

Önemsiz Dosyaları Android Cihazlardan Silme

Cihazınızda yer alan ve önemsiz gibi görünen dosyalar pop-up virüslerine neden oluyor olabilir. Bu tür dosyaları silmek için ikincil yazılımları kullanabilirsiniz. CCleaner uygulaması cihazınızda yer alan birçok dosyayı kolaylıkla temizleyen bir uygulama olduğu için, bu uygulamayı kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Yüklemesini tamamladıktan sonra cihazınızı analiz eden uygulama, zararlı yazılımlar içeren dosyaları ve gereksiz dosyaları cihazınızdan silecektir. Ayrıca programın yaptığı bu temizlik sayesinde, cihazınızın depolama alanında yer kazanmış olursunuz.

Cihazı Fabrika Ayarlarına Sıfırlama

Uyguladığınız tüm işlem adımlarından sonra cihazınızda hala pop-up virüsü sorunu devam ediyorsa, bu durumda cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırlamanız gerekebilir. Cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırladığınız zaman, yönlendiricinizde yaptığınız tüm ayar değişikliklerinin sıfırlanacağının altını çizmeliyiz. Bu nedenle şifrelerinizi ve dosyalarınızı bir bulut sürücüsünde yedeklemeniz tavsiye ediliyor.

Cihazınızın ayarlar menüsünde yer alan ‘Fabrika Ayarlarına Geri Dön’ yolunu kullanarak cihazı sıfırlayabilirsiniz. Ayrıca cihazınızın reboot menüsüne ulaşarak, bu menüde bulunan ‘Wipe Data Factory’ seçeneğiyle cihazınıza hard format atmayı deneyebilirsiniz. Bu işlem cihazdaki tüm verileri ve uygulamaları sileceğinden, gerekli olmadıkça hard format atmanız önerilmiyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.