tarafından - Ekim 9, 2019
296 görüntüleme

App Store mağazasında birçok oyun yer alıyor, ancak oyun oynamak bazı durumlarda zor bir hale gelebilmektedir. Playstation ve Xbox kumandasını İphone ve İpad'e bağlama işlemini yaparak, birçok oyunu daha kolay bir şekilde oynama imkanınız vardır. Bu sayede Fortnite, PUBG ve Minecraft gibi oyunlarda kontrolü etkin bir şekilde sağlayabilirsiniz.

iPhone’a Bağlanabilecek Kontrol Cihazları Nelerdir?

iOS işletim sistemini kullanan iPhone ve iPad cihazlara bağlanabilecek üç farklı kontrol cihazı bulunmaktadır. Bunlar;

  • Xbox One ve PS4 gibi bluetooth bağlantısını destekleyen oyun kumandaları,
  • iPhone ve iPad cihazlarda kullanılmak üzere tasarlanan MFi denetleyicileri,
  • Ekrana bağlanabilen küçük cihazlar veya yapışmalı kapasitif kontrolörlerdir.

iPhone ve iPad cihazlara kablosuz veya kablolu olarak bağlanabilen bu aksesuarlar sayesinde, cihazınızda oyun oynamak çok daha kolaydır.

Jailbreak ile Oyun Kumandası iPhone’a Bağlanır mı?

iPhone ve iPad cihazlara oyun kumandası bağlama konusunda kullanılabilen ilk yöntem, Jailbreak işlemiydi. Ancak Jailbreak işleminin bir güvenlik sorunu ortaya koymasından ötürü, kullanıcılar oyun kumandalarını Jailbreak işlemiyle bağlamaktan vazgeçmişlerdir.

iOS sisteminin gelişen versiyonlarıyla birlikte artık kullanıcılar cihazlarına oyun kumandalarını Bluetooth bağlantısı aracılığıyla bağlayabiliyorlar. Bu sayede cihaza Jailbreak uygulamaya gerek kalmadan, bağlantı sağlanabiliyor. Jailbreak işlemiyle birlikte gelen güvenlik sorunu da ortadan kalkmış oluyor.

iPhone ve iPad’e Oyun Kumandasını Bağlamak

Piyasada mevcut durumdaki en popüler oyun konsolları Microsoft Xbox One ve Sony Playstation 4’tür. Bu konsolların kumandaları iPhone ve iPad cihazlara Bluetooth bağlantısı kullanılarak kolaylıkla bağlanabilmektedir. Böylelikle oyunculara daha etkin bir oyun deneyimi yaşatmak amaçlanmaktadır.

iOS son sürüm kullanıcılarının yararlanabilecekleri bu özellikle birlikte, Xbox One ve PS4 oyun kumandaları iPhone ve iPad cihazlarda kullanılabiliyor. iOS 13 işletim sisteminde karşımıza çıkan bu özellik, yalnızca belirtilen oyun konsollarının kumandalarıyla bağlantı kurabiliyor. iPhone veya iPad cihazınızı iOS 13 sürümüne güncelledikten sonra, oyun kumandası kurulum aşamasına geçebilirsiniz.

Playstation Oyun Kumandasını iPhone’a Bağlama

PS4 oyun kumandasını iPhone veya iPad cihazınıza bağlamak için izlemeniz gereken bazı adımlar vardır.

Bu adımları sıralarsak;

  • iPhone veya iPad cihazınızda Ayarlar> Bluetooth yolunu izleyin.
  • PS4 sisteminizi kapatın.
  • PS4 oyun kumandasını eşleştirme moduna alın. Bunun için PlayStation ve Share düğmelerine basabilirsiniz.
  • Apple üretimi cihazınızın Bluetooth menüsünü kontrol edin ve listelenen cihazlar arasında PS4 oyun kumandasını bularak erişim talep edin.
  • Cihazlar arasında eşleştirme yapabilmek için, Dualshock 4 Kontrolör seçeneğine tıklayın.

Tüm bu işlem adımlarından sonra, iPhone veya iPad cihazınız ile PS4 oyun kumandası arasında eşleşme tamamlanacaktır. Bundan sonra oyunlara giriş yaparak kolay bir şekilde oyunları oynayabilirsiniz.

Xbox Oyun Kumandasını iPhone’a Bağlama

Microsoft Xbox One kullanıcıları, iPhone ve iPad cihazlarına oyun kumandası bağlantısı yapabiliyorlar. Öncelikle dikkat edilmesi gereken, Xbox One oyun kumandanızın Bluetooth bağlantısını destekleyip desteklemediğidir. Oyun konsolunuzun modelini inceleyerek Bluetooth bağlantısı içerip içermediğini öğrenebilirsiniz.

Oyun kumandanızda Bluetooth bağlantı desteği bulunuyorsa;

  • iPhone veya iPad cihazınızda Ayarlar> Bluetooth yolunu takip edin.
  • Xbox One cihazınız kapatın.
  • Oyun kumandası üzerinde yer alan Xbox düşmesine basın.
  • Üç saniye süreyle oyun kumandası üzerindeki ‘Bağlan’ butonuna basın.
  • Oyun kumandası iPhone veya iPad cihaz tarafından algılandığı zaman bağlantı listesinde yer alacaktır.
  • Eşleştirme için cihaz ismine dokunun ve işlemleri tamamlayın.

Tüm bu işlemlerden sonra, Xbox One oyun kumandasını destekleyen tüm oyunları iPhone veya iPad cihazınızda oynayabileceksiniz.

Oyun Kumandası Bağlantısı Nasıl Kapatılır?

Oyun kumandalarının bağlantılarını kapatabilmek için, iPhone veya iPad cihazınızın Ayarlar> Bluetooth menüsünü ziyaret etmelisiniz. Bu menüde oyun kumandanızın bağlantı adına tıklayın ve açılan menüde ‘Seçenekler’ ile devam edin.

Eğer iki cihaz arasındaki eşleşmeyi daha sonra tekrar kullanmak için kapatmak istiyorsanız, bu durumda ‘Eşleşmeyi Bitir’ butonuna tıklamalısınız. Eşleşme işlemini iPhone veya iPad cihazından tamamen kaldırmak istiyorsanız, bu durumda da ‘Bu Cihazı Unut’ butonuna tıklamalısınız.

Oyun kumandası ile iPhone veya iPad arasındaki eşleşmeyi bitirmek için kullanabileceğiniz alternatif bir yöntem daha bulunuyor. Bunun için PS4 oyun kumandasının ‘Playstation’ düğmesine 10 saniye süreyle ve Xbox One oyun kumandasının ‘Xbox’ düğmesine basmanız yeterli olmaktadır.

iOS Cihazlarda Üçüncü Taraf Oyun Kumandası Kullanma

Oyun konsolu kumandaları pahalı bir ürün olabilmektedir. Bu nedenle halihazırda bir oyun konsoluna sahip değilseniz, akıllı cihazlar için tasarlanan üçüncü taraf oyun kumandalarını tercih edebilirsiniz.

Üçüncü taraf oyun kumandalarını akıllı cihazlara takmak ve kullanmak oldukça kolaydır. Ayrıca hem Android hem de iOS işletim sistemlerine uygun olarak tasarlanan modelleri kolaylıkla bulabilmek mümkündür. Bu oyun kumandalarının çalışabilmesi için Bluetooth bağlantısına ihtiyaç duyulmaktadır.

Ancak yalnızca MFi lisansına sahip cihazlar iOS sistemlerinde çalışabilmektedirler. MFi veya Made For iPhone olarak tanınan bu lisans, cihazların iOS işletim sistemlerinde çalışabilirliğini ifade etmektedir. MFi lisansına sahip olan cihazlar, hem yazılım hem de donanımsal anlamda tam uyumluluk gösterdiğinden oyun kumandası olarak tercih edilmelidir.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.