tarafından - Kasım 8, 2019
204 görüntüleme

Bir internet sitesi açmaya karar verenlerin arasında yüzde kaçı Wordpress altyapısı kullanır hiç düşündünüz mü? Cevabı sizler yerine biz verelim, %30. Ve bu sayının her geçen gün hızlı bir şekilde arttığını da belirtelim.

Peki, Wordpress Nedir?

Wordpress, PHP yazılım dilinde yazılmış ve genel anlamda PHP ve MySql dili birleştirerek elde edilen bir yayın sistemidir.

Wordpress Neden Bu Kadar Yaygındır?

Wordpress'in dünya genelinde en popüler kişisel yani blog veri tabanı olarak kullanıldığını belirterek başlayalım. Bunun sebebi hazır bir yazılım olması ve temaların, eklentilerin çok basit bir şekilde wordpress üzerinde etkinleştirilmesi ile alakalı.

Öyle ki, birçok blogger bugün Wordpress alt yapısı ile inanılmaz işler çıkartarak kişisel bloglarını dilediği gibi şekillendiriyor, her geçen gün artan tema ve eklentiler sayesinde sitelerini benzersiz hale büründürebiliyorlar. Wordpress'te ücretli ve ücretsiz temalar tek tıkla birkaç saniye içerisinde kuruluyor.

Size içerik üretmekten başka bir şey kalmıyor. Aynı şekilde eklentilerin yoğunluğu ve sistemin kod bilmeyen bireylere de kolaylıklar sağlaması sayesinde neredeyse hiçbir Wordpress tabanlı internet sitesi birbirine benzemiyor.

Ayrıca Wordpress tema ve eklentileri sayesinde Google Adsense reklamlarının siteye kolayca entegre olması özelliği de var. Dilenilen yerde ve konumda reklam yerleştirilen bu uygulamalar sayesinde sitenizden para da kazanabilirsiniz. Bu yüzden popüler olmasının sebepleri kısaca şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Wordpress tabanlı siteler birbirine benzemiyor.
  • Wordpress tabanlı bloglar kolay şekillendirilebiliyor.
  • Wordpress'te tema uygulama çok kolay.
  • Wordpress ücretli ve ücretsiz temalara sahip.
  • Wordpress eklentileri çok çeşitli ve kurulumu kolay.
  • Wordpress ile bir site yapmak için yazılım bilmenize gerek yok.
  • Wordpress'te reklam yayınlamak ve gelir mümkün.

Wordpress İle E-Ticaret Çözümleri

Wordpress'i belki de en çok kullanım sebepleri eklentileri. Eklentiler sayesinde sitenizi şekilden şekle sokmak o kadar basit ve kolay ki, bu özelliği Wordpress'i diğerlerinden her zaman bir adım öteye taşıyor.

Örneğin, Wordpress eklentileri sayesinde Woocommerce özelliğini aktif edebilir, sitenize satmak istediğiniz ürünleri tek tıkla yükleyebilir, satış için bankaların ödeme ara yüzlerini yine eklentiler ile kurabilirsiniz. Düşünün, sitenize yüklediğiniz ürünleri satıyorsunuz, ödeme gerçekleşiyor ve paranız ertesi gün hesapta. Sizin yapmanız gereken tek şey ise ürünü kargolamak!

Wordpress Sorunlarınızın Çözümü

Daha önce Blogger alt yapısı veya herhangi bir kolay site kurulum hizmeti aldınız ancak aradığınız yanıtlara cevap bulamadınız. Bununla birlikte birde üzerine yazılım bilgisi gerekti ve işin altından kalkmanız mümkün olmadı.

Sizler için 'İYİ Kİ' dedirtecek tek şey Wordpress olmalı. Wordpress anında ve kolay eklentileri ile tüm sorunlarınızın ve kolay kurulumların çözümü olmak adına herkesin imdadına yetişebilecek kapasitede bir alt yapıya sahip, kullanıcı dostu bir platform.

Wordpress ve Eklentiler İlişkisi

Wordpress ve eklentiler deyince eklentilere yoğunlaşmak daha doğru olacaktır. Bir web sitesinin veya bir kişisel blogun bütün işlevselliği yazılımı ile alakalıdır. Bir blogda yazılara ulaşmanızı sağlayacak bölüm liste, kategori, arama işlevselliğidir.

Aynı şekilde e-ticaret yapan bir site için de bütün bu unsurlar geçerlidir. Blogun popülerliğini arttıran şey reklamı, sosyal medyada bilinirliği, insanların ulaşabilme kapasitesi ile alâkalıdır. Bu açıdan bakıldığında tüm bunlara ulaşmanın temelinde eklentiler bulunur.

Eğer web sitenize milyon dolarlar ödeyecek kadar bütçeniz yoksa kişisel sitelerde bunları sağlamanın yolu eklentilerdir. Wordpress'i Wordpress yapan temel unsur eklenti ilişkisine dayalıdır.

En İyi 5+1 Wordpress Eklentileri

En iyi wordpress eklentileri listesine girecek birkaç aday var. Bu adayları 5+1 madde halinde sıralayalım;

  • Google XML Sitemaps
  • Contact Form 7
  • Google Analytics for WordPress
  • WP Super Cache
  • Yoast SEO
  • Bonus: Imagify Image Optimizer

Listenin en iyi 5+1 adayını belirlediğimize göre, ilgili 5+1 en iyi eklenti ile alakalı genel açıklamalar ve anlamlarına geçelim.

Google XML Sitemaps Eklentisi

Google XML Sitemaps eklentisi, site içerisinde yer alan sayfalarınızın Google botları tarafından ziyaret edilmesini ve ziyaret sonrası bu sayfaların Google'a indekslenmesini sağlayan eklentidir. Bir site için XML Sitemap bilgisi hayati önem arz etmektedir. Bu bilgi sitenizde yer almazsa botlar gezinti sağladığı sayfayı Google'a indekslemezler ve kullanıcıların bu sayfalara ulaşılabilirliği zorlaşır.

Contact Form 7

Ziyaretçilerinizin sizinle irtibat kurmasını sağlayan Contact Form 7 eklentisini kurmanız halinde, ziyaretçi veya müşterilerinizin direkt olarak belirttiğiniz e-posta adresine dilek, şikayet, herhangi bir talep veya bilgi edinme amaçlı iletişim mesajları alabilirsiniz.

Bu sayede varsa dilek ve önerilere kulak asar, ziyaretçilerinize yardımcı olma yönünde adımlar atabilirsiniz. İyi bir blog sitesinde veya e-ticaret sitesinde iletişim her daim ihtiyaçtır.

Google Analytics for WordPress

Google Analytics neden kullanılır bilirsiniz. Web sitenizin veya blogunuzun ziyaretçi sayıları, hangi sayfanın ne kadar tıklandığı, hangi paylaşımınızdan ne kadar etkileşim edindiğinizi, Google aramalarında ne kadar etkili yazı ve paylaşımlara sahip olduğunuzu, hangi yazıda SEO çalışmanızın başarılı olduğunu işaret eden Analytics sayesinde hayatınız kolaylaşacak. Bu eklentiyi Wordpress'e yüklemeniz durumunda tek tıkla Wordpress ara yüzünden her detayı izleyebileceksiniz.

WP Super Cache

WP Super Cache, wordpress siteniz için statik Html kodları oluşturur. Bu sayede siteyi ziyaret eden ziyaretçi istatistiklerinin barındırılmasını sağlar. Bu özelliği ile önemli bir eklentidir.

Yoast Seo

Wordpress için olmazsa olmazlardan biri. Yoast SEO yazı başlıklarınızdan bu yazının Google'da alt bilgi yazılarına kadar müdahale etmenizi sağlayan yarı ücretli bir eklentidir. SEO yapmak ve Google'da bulunmak için en önemli etken olan SEO çalışmanıza yön verecek kadar önemli bir eklentidir.

Bonus: Imagify Image Optimizer

Bir bonus ama çok etkili bir eklenti de Imagify Image Optimizer. Bir Wordpress sitesine yüklenen görsellerin kapladığı alan sitenin hızını da belirler. Site hızının yüksekliği Google aramalarında öne çıkmanız konusunda en önemli kıstaslardan biridir. Bu eklenti sayesinde görselleri Wordpress uyumlu optimize edebilir ve site hızınızı yavaşlatmasına engel olabilirsiniz.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.