tarafından - Kasım 25, 2019
1,071 görüntüleme

PDF dosyaları, çok kullanışlı bir doküman türüdür. Özellikle projelerde ve tasarımlarda tercih edilen PDF dosyaları, büyük boyutlu oldukları zaman ağ üzerinde paylaşılmaları oldukça zordur. Hal böyle olunca, PDF dosya boyutu nasıl küçültülür? sorusu ortaya çıkmaktadır. Eğer PDF dosyalarınızı herhangi bir kalite kaybı yaşamadan küçültmek istiyorsanız, yazının devamında ele aldığımız çözüm önerilerini kullanabilirsiniz.

PDF Dosyası Boyutlandırma Yöntemleri

PDF dosyalarınızın bilgisayarınızda çok yer kaplaması veya ağ üzerinden büyük boyutlu PDF dosyalarını paylaşma konusunda sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. PDF dosyalarını boyutlandırma yöntemlerini kullanarak, yaşanan bu sorunların üstesinden gelmek mümkündür.

Bazı yöntemler, bilgisayarınızda yerleşik olan ve ekstra bir program veya web adresi bağlantısı gerektirmiyor. Bunlar, Windows File Compression ve OS X PDF Filter özellikleridir.

Web tabanlı PDF küçültücü araçların yardımını almayı tercih ediyorsanız, önerebileceğimiz ve kolay bir kullanım sunan birçok site bulunuyor. Son olarak, bilgisayarınıza kurabileceğiniz bazı programların yardımıyla PDF dosyalarının boyutlarını küçültebilirsiniz.

Adobe Acrobat ile PDF Dosyası Küçültülebilir mi?

PDF dosyası denildiğinde akla gelen ilk program olan Adobe Acrobat ile PDF dosyası küçültmek mümkündür. Ancak bu işlemi yapmak için, ücretli bir hesaba ihtiyaç duyduğunuzu belirtmemiz gerekiyor. Adobe Acrobat bünyesinde ücretli bir hesaba sahipseniz, PDF dosya küçültme işleminde izlemeniz gereken adımlar;

  • Adobe Acrobat programını çalıştırın.
  • PDF dosyasını program ile birlikte açın.
  • Dosya menüsü üzerinden ‘Dosya Sıkıştır’ seçeneğine tıklayın.
  • Sıkıştırma seçeneklerinden uygun olan seçeneği işaretleyin.
  • Gelen pencerede, sıkıştırılmış dosyanın nereye kaydedileceğini seçin ve ‘Kaydet’ butonuna tıklayın.

Adobe Acrobat programı PDF dosyasını küçültme işlemini tamamladıktan sonra, küçültülmüş PDF dosyasını kaydettiğiniz klasörde görüntüleyebilirsiniz. İsterseniz, dosya sıkıştırma işlemini Adobe Acrobat aracılığıyla ana dosya üzerinden de yapabilirsiniz.

Windows File Compression ile PDF Dosyalarını Sıkıştırmak

PDF dosyalarının boyutlarını küçültmek için Windows işletim sistemli bilgisayarlarda başvurabileceğiniz ilk yöntem, Windows File Compression özelliğidir. Bu özellikle birlikte, bilgisayarınızda bulunan hemen hemen her dosyayı sıkıştırabilirsiniz. Bu işlemi yapmak için takip etmeniz gereken adımlar ise;

  • Sıkıştırmak istediğiniz PDF dosyasını klasörde bulun.
  • PDF dosyasına sağ tıklayın ve seçenekler penceresinden ‘Özellikler’ seçeneğine tıklayın.
  • Açılan kısayol penceresinden ‘Gelişmiş’ butonuna tıklayın.
  • Gelen yeni pencerede, ‘Disk alanından kazanmak için içeriği sıkıştır’ yazısının yanındaki kutucuğu işaretleyin.
  • İşlemi bitirmek için, ‘Tamam’ butonu ile ayarlarınızı kaydedin.

Bu işlemin ardından, Windows işletim sistemi PDF dosyasının sıkıştırılmasını sağlayacaktır. Böylelikle PDF dosyasının boyutunu bu son derece basit ve programsız yöntem ile küçültmüş olursunuz.

Mac Bilgisayarlarda OS X PDF Filter ile PDF Dosyalarını Sıkıştırmak

Mac kullanıcıları PDF dosyalarının boyutlarını, ücretsiz bir şekilde OS X PDF Filter aracıyla küçültebilirler. Bu aracı kullanmak için, PDF dosyasını görüntüleme penceresinde açmalısınız. Gelen ekranda ‘PDF olarak kaydet’ seçeneğine basın ve ‘Görüntüle’ ile devam edin. Gelen yeni ekranda ‘Quartz Filter’ seçeneğine ve ardından ‘Dosyanın Boyutunu Küçült’ seçeneğine tıkladığınızda, bilgisayarınız tarafından PDF dosyanızın boyutu küçültülecektir.

Online PDF Dosya Küçültücü Araçlar

Web tabanlı kullanılabilen birçok PDF düzenleyici araç vardır. Bu araçlar, PDF sıkıştırma işlemine de imkan tanımaktadırlar. Eğer bilgisayarınıza program yüklemek istemiyorsanız, online olarak kullanabileceğiniz bu web tabanlı yazılımları inceleyebilirsiniz.

Web tabanlı kullanabileceğiniz en iyi PDF düzenleyici siteler, ApowerSoft ve SmallPDF siteleridir. Herhangi bir üyelik oluşturmadan, siteleri kullanabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gerekir ki, bedava kullanılan bu sitelerin günlük belli bir PDF düzenleme hizmeti sunmaları söz konusudur. Günlük limitinizi doldurduğunuzda, ertesi gün düzenlemeye devam etmeniz gerekebiliyor. Bu sorunu aşmak için, online PDF düzenleyici sitelerin Premium üyeliklerini satın alabilirsiniz.

ApowerSoft Web Sitesi ve Kullanımı

Hiçbir kurulum veya kayıt gerektirmeyen ApowerSoft sitesi, online PDF sıkıştırma işlemi yapmanıza imkan tanımaktadır. Mobil cihazlarda kullanabilmeniz için site, ApowerSoft uygulamasını sizlere sunmaktadır. Uygulamayı mobil cihazınıza indirebilir ve mobil cihazınızda yer alan PDF dosyalarını da kolay bir şekilde düzenleyebilirsiniz.

Siteyi ziyaret ettiğiniz zaman, ana sayfada görüntülenen ‘Click to Add PDF’ seçeneğine tıklayarak bilgisayarınızda bulunan PDF dosyasını sisteme yükleyebilirsiniz. Sistem dosyanın yüklemesini tamamladığı zaman, seçenekler arasından ‘Size’ seçeneğini işaretlemelisiniz. Bu seçenek, dosyanın boyutunun küçültüleceği anlamını taşıyor.

Seçiminizi yaptıktan sonra, ‘Compress’ butonuna tıklayın. Sistem, kısa bir süre sonra boyutu küçültülmüş PDF dosyasını indirmeye hazır hale getirir. Verilen bağlantıya tıklayarak, boyutu küçülmüş PDF dosyanızı herhangi bir kalite kaybı olmadan bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

SmallPDF Web Sitesi ve Kullanımı

Türkçe dilde kullanabileceğiniz oldukça kapsamlı bir web sitesi olan SmallPDF, yalnızca PDF dosya boyutu küçülten bir araç değildir. Ek olarak dönüştürücüler, PDF bölme, PDF şifresi kırma, PDF birleştirme, PDF düzenleme, sayfaları numaralandırma, PDF sayfalarını silme ve korumalı PDF gibi özellikler de sunar.

SmallPDF ücretsiz kullanabileceğiniz bir araçtır. Ancak Premium sürüm içermektedir. Premium sürümü satın aldığınızda günlük sınırsız kullanım, toplu işleme, SmallPDF desktop uygulaması ve daha hızlı yükleme gibi seçeneklerden yararlanırsınız. Ücretsiz sürümde ise, siteyi günlük belirli bir kullanım hakkınız olacaktır.

Siteyi ziyaret ettiğiniz zaman, sunulan seçenekler arasından PDF küçültme seçeneğine tıkladığınızda, gelen ekrana PDF dosyanızı yükleyebilirsiniz. Yüklenen dosyayı ücretsiz sürümde temel sıkıştırma modunda %40 oranında, Premium sürümde ise güçlü sıkıştırma modunda %75 oranında sıkıştırabilirsiniz. Sıkıştırma modunu seçtikten sonra ‘Devam’ butonuna tıklayın. Dosya işleme tamamlandıktan sonra, verilen bağlantı ile PDF dosyanızı indirebilirsiniz.

PDF Dosya Boyutunu Küçültebileceğiniz Programlar

APowerPDF, kullanabileceğiniz basit arayüzlü bir PDF küçültme programıdır. Programı bilgisayarınıza indirip kurduktan sonra, PDF düzenleme konusunda birçok fonksiyonu kullanabilirsiniz. Programı çalıştırdıktan sonra ‘Edit PDF’ seçeneğine tıklayarak sıkıştırmak istediğiniz PDF dosyasını açın ve ilgili menülerden sıkıştırma işlemini tamamlayın.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.