tarafından - Aralık 10, 2019
256 görüntüleme

Oyun severlerin oldukça merak ettiği ve genellikle tereddütte kaldığı konulardan biri, Steam oyun iade etme yolları ve oyun iade etme işleminin nasıl yapılacağı ile alakalı. Halbuki, bu işlem zor ya da sakıncalı bir işlem değil. Steam, oyun satın alma işlemlerinde olduğu gibi oyun iade etme işlemlerinde de sizleri zorlamıyor. Tabii, Steam'in bu konuda mevcut ve kabul edilebilir bir iki kuralı olduğu da bilinen bir gerçek.

Steam Nedir?

Öncelikle, Steam'in ne olduğunu bilmeyenler için Steam tanımından başlayalım. Steam CD ve DVD gibi fiziki oyun satışlarına paralel olarak, online oyun satış işlemi gerçekleştiren ve güncel oyunlara hemen ulaşmanızı sağlayan oyun satış platformudur. Steam aynı zamanda çoklu oyunculu (multiplayer) oyun oynama işlemine de imkân tanıyan bir alt yapıya sahip. Bu sayede ödemesini gerçekleştirip bilgisayarınıza kurduğunuz oyun ile online olarak oyun oynayabilir ve steam sayesinde çoklu oyunculu oyunlara katılabilirsiniz.

Steam'de Nasıl Oyun Alınır?

Steam'den oyun almak istiyorsanız, öncelikle bir Steam üyeliği oluşturmanız gerekiyor. Eğer bir Steam üyeliği oluşturup platforma giriş sağlarsanız, burada listelenen ücretli ve ücretsiz oyunları, demoları görüntüleyebilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Ücretsiz ve demo oyunlar ile birlikte binlerce ücretli oyun da bulunduran Steam, oldukça sık tercih edilen bir oyun satın alma mağazasına sahip. Peki, Steam'de oyun alma işlemi nasıl yapılır?

  • Steam'e üye olun
  • Steam arayüzüne girin
  • Aradığınız oyunu arama bölümüne yazın
  • Satın al butonunu tıklayın
  • Ödemeyi gerçekleştirin
  • Oyun artık kütüphanenizde

Bu işlemler ile kütüphaneye inen oyunu oynamak için küçücük bir kurulum süresi yeterli olacaktır.

Steam Ödeme İşlemi

Steam'den oyun satın almak için steam cüzdanınıza para yükleme, mobil ödeme, banka havalesi, kredi kartı, BoaCompra, MangırKart gibi birçok seçenek mevcut. Bu aşamada dikkatinizi çekmek istediğimiz bir konu var. Ödeme gerçekleştirdiğiniz platformu mümkün mertebe banka havalesi ya da kredi kartı ile yapmalısınız. Bu sayede oyundan memnun kalmaz ve steam oyun iade etme yöntemleri ile oyunu iade ederseniz, paranızı almanız gereken hesabı da belirlemiş olursunuz.

Steam Oyun İade Etme Hakkı Verir Mi?

Steam, satın almış olduğunuz oyun için elbette ki iade hakkı tanıyor. Ancak, bu işlem için Steam'in size sunduğu şartlar da mevcut. Yani satın aldığınız oyunu iade etmek için birkaç kurala uymanız gerek. Bunun ne demek olduğuna gelirsek, Steam aracılığı ile satın almış olduğunuz oyunu kısıtlı bir zaman içerisinde gerçekleştirmeniz gerekiyor.

İade işlemi gerçekleştirmek için Steam tarafından kullanıcılarına sunulan süreç tam 14 gün. Eğer 14 gün içerisinde iade işlem talebinde bulunmaz ya da iade talebinde bulunmadan önce oyunu 2 saatten fazla oynarsanız, bu durumda iade talebinde bulunamazsınız. Steam'in böyle bir karar almasının arkasında tabii ki haklı bir durum söz konusu.

Zira, oyun satın aldıktan sonra neredeyse oyunu bitiren, hatta oyunu didik didik edip sonra iade etmek istiyorum diyen birçok oyuncu var. Bu durumda hem oyundan faydalanmak hem de onu iade etmek ise biraz haksızlık. Bu tür durumlara engel olmak adına oyuna 2 saatlik bir kullanım kotası koyuluyor. Bu kotayı aşanlar ya da hiç oynamasa dahi 14 gün içerisinde iade etmeyenler, maalesef iade için talepte bulunsalar dahi bu talepleri karşılanamıyor.

Steam'de Oyun İade İşlemi Nasıl Yapılır?

Steam'de oyun oynanan her saniye itina ile sayılıyor. Yani Steam'i 2 saatten fazla oyun oynamanız durumunda kandırma şansınız yok. Eğer satın aldığınız oyunu 2 saatten az süre ile oynadıysanız ve henüz 2 haftalık süreniz dolmadıysa (Bu bilgileri Steam'de yer alan Play Time sekmesinden ulaşabilirsiniz.) iade işlemi yapabilirsiniz. 'Steam oyun iade etme nasıl yapılır?' sorusunun cevabı ise şöyledir;

İlk olarak Steam' giriş sağlayın ve sırası ile Yardım, Steam Destek, Satın Almalar ve Para İadesi İstiyorum şeklindeki adımları takip edin. Satın almalar sekmesinde hangi oyunu iade etmek istiyorsanız, ilgili oyunu seçtikten sonra para iadesi talebinde bulunarak oyunu iade edin. Bu talebinizin kabul görmesi durumunda oyun kütüphanenizden silinecektir.

Steam Paramı Ne Zaman Öder?

Steam oyun iade etme işlemi tamamlandığında, sistem size iki tür opsiyon sunuyor. Bunlardan biri, ödemiş olduğunuz paranın iadesini Steam Cüzdanı'nıza yapmak, diğeri ise hangi ödeme yöntemini seçtiyseniz, aynı yöntem üzerinden iade gerçekleştirmek. Tercihinizi gerçekleştirdikten sonra, Steam tarafından paranız anında hesabınıza geçecektir.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.