tarafından - Aralık 23, 2019
182 görüntüleme

Şu ana kadar Google’ın bütün Pixel cihazlarında yayına giren ve diğer Android tabanlı cihazlarda da dağıtımı devam eden Android Q veya Android 10 güncellemesinin en çok beklenen özelliği karanlık moddur. Temelde bütün menülerdeki ve bazı Google tabanlı uygulamalardaki arka planı siyah renge çeviren karanlık modu kullanmak isteyen Android telefon sahipleri, Android Q telefonlarda karanlık mod aktif etme araştırması yapıyorlar. Bu yazıda hem Android 10 güncellemesi alan telefonların bir listesini sizlerle paylaşacak, hem de karanlık modu nasıl aktif hale getireceğinizi inceleyeceğiz.

Karanlık Mod Hangi Uygulamalarda Kullanılabilir?

Karanlık mod, Android’in bir önceki sürüm güncellemelerinde yavaş yavaş telefonlarda kullanılmaya başlandı. Özellikle sistem ayarlarına Android 9.0 Pie ile kalıcı olarak yerleşen karanlık mod, birçok kullanıcı tarafından tercih edilen bir özellik halini aldı.

Ancak o güncellemelerde yalnızca belli sistem menülerinde karanlık mod kullanılabildiği için, kullanıcılara fazla bir getiri sağlayamadı. Google, Android Q veya Android 10 olarak adlandırdığı son güncellemesinde karanlık modun yalnızca menülerde değil, hemen hemen Google tabanlı bütün uygulamalarda aktif hale gelmesine imkan tanıyor.

Google’ın son Android güncellemesi, karanlık modu birçok uygulamada kullanabilmemize imkan tanıyor. Güncellemeyle tüm sistem menülerine yerleşen karanlık mod, ayrıca uygulamaların varsayılan tema ayarıyla sistem karanlık modunu kullanmaları sağlanabiliyor. Android 10’da karanlık modu destekleyen uygulamaların listesine bir göz atacak olursak;

  • Google arama motoru,
  • Google Chrome,
  • Youtube,
  • Google Fotoğraflar,
  • Reddit,
  • Solid Explorer,
  • Apple Music,
  • Firefox Preview,
  • Outlook,
  • Instagram,
  • Screen Recorder,
  • Slack,
  • Microsoft Edge,
  • SoundCloud,
  • Shazam uygulamaları listede yer alıyor.

Kullanıcılar bu uygulamaları akıllı cihazlarına indirdiklerinde ve tema seçimini ‘Sistem Ayarları’ olarak değiştirdikleri zaman, uygulamaları karanlık mod ile kullanabiliyorlar. İlerleyen zamanlarda Android 10’un dağıtımı aşamalı olarak ilerledikçe karanlık modu destekleyen uygulamaların da artacağı düşünülüyor. Özetle bu listenin ilerleyen günlerde uzaması da söz konusu olabilecek.

Karanlık Mod Neden Önemlidir?

Google I/O etkinliğinde tanıtılan karanlık mod, OLED ekranlardaki karanlık temanın pil tüketimini baz alan bir yapıya sahip. Bilindiği üzere OLED ekranlarda pikseller ayrı ayrı yandığından, koyu renkli pikseller kapatılıyor ve cihazlar ekran kullanımında daha az pil tüketimi gerçekleştiriyorlar.

Android 10’un karanlık temasının ise kullanılabildiği uygulamalarda pil tüketimini %60’a kadar azaltabileceği öngörülüyor. Çünkü akıllı cihazlarda pili tüketen en bariz etken ekrandır ve karanlık tema ekranı daha az yoran bir etkiye sahip olacaktır. Bu da kullanıcılar açısından büyük bir potansiyel gelişme olarak görülüyor.

Parlak ışığa duyarlı olan kullanıcıları baz alarak da geliştirildiği belirtilen karanlık mod, görünürlüğü geliştirmek açısından işe yarar bir kullanım ortaya koyuyor. Böylelikle kullanıcılar isterlerse gün içerisinde veya geceleri yüksek ışıktan korunmak için akıllı cihazlarında karanlık modu aktive edebilecekler.

Hangi Telefonlarda Android Q Karanlık Mod Var?

Google’ın ürettiği Pixel cihazlara dağıtımı tamamlanan Android 10 güncellemesi, aşamalı olarak diğer cihazlara da dağıtılıyor. Android 10 güncellemesini şimdiye kadar alan bazı telefonlar arasında;

  • Google Pixel 4 serisi,
  • Google Pixel 3 serisi,
  • Google Pixel 3a serisi,
  • Google Pixel 2 serisi,
  • Nokia 8.1,
  • Essential Phone,
  • Huawei Mate 20 Pro,
  • Huawei P30 ve P30 Pro,
  • Asus Zenfone 6,
  • OnePlus 7,
  • OnePlus 7T ve 7T Pro cihazları yer alıyor.

Liste, güncellemenin aşama aşama dağıtılmasıyla birlikte uzayacaktır. Fakat güncellemenin dağıtılacağı diğer telefonlar, markaların son 2 yılda çıkardıkları cihazlar olarak ön plana çıkıyor. Çünkü Google, üst seviye olarak tanımlayabileceğimiz amiral gemisi telefonlara Android güncellemelerini 2 yıl sunma garantisine sahiptir.

Android Q Karanlık Modu Etkinleştirme Yöntemleri

Android 10 güncellemesinin en büyük özelliği olan karanlık modu telefonlarda aktif hale getirmenin farklı birkaç yöntemi bulunuyor. Bu yöntemler sistem ayarları, hızlı ayarlar ve yalnızca Google Pixel telefonları bünyesine alan pil tasarrufu ayarlarıdır. Bu ayarların detaylarını yazımızın devamında bulabilir ve daha önce belirttiğimiz güncellemeyi alan telefonlara uygulayabilirsiniz.

Sistem Ayarlarından Android Q Karanlık Modu Etkinleştirme

Karanlık modu doğrudan sistem ayarlarından etkinleştirme imkanınız vardır. Bunun için ayarlar menüsüne ulaşmanız gerekiyor. Ayarlar> Ekran> Karanlık Mod yolunu takip ettiğinizde burada bulunan butonu aktive ederseniz karanlık modun sistemde açıldığını görebilirsiniz. Böylelikle sistem arka planı ve daha birçok uygulamanın arka planı siyah renk alacaktır.

Hızlı Ayarlardan Android Q Karanlık Modu Etkinleştirme

Android 10’da karanlık temayı hızlı bir şekilde aktif hale getirmek istiyorsanız ve bunun için ayarlar menüsüne ulaşarak işlemler yapmak size pratik gelmiyorsa, o zaman hızlı ayarlarla bu modu aktif hale getirme imkanınız olduğunu söylememiz gerekiyor. Bunun için ekranı üst taraftan aşağıya doğru çekin ve bildirim tepsisinin açılmasını sağlayın.

Bildirim tepsisine Android 9.0 Pie güncellemesinde eklenen ‘Karanlık Mod’ ayarını bulun. Buradaki kısayollar arasında karanlık mod ayarını göremiyorsanız, dişli simgesine dokunun. Açılan düzenleme ekranında ‘Karanlık Mod’ seçeneğini bildirim tepsisine ekleyin ve ayarları kaydedin. Bu ayar değişikliğinden sonra bildirim tepsisindeki kısayollar arasında yer alan karanlık modu hızlı bir şekilde açıp kapatma olanağına sahip olacaksınız.

Pixel Telefonlarda Pil Tasarrufu ile Karanlık Modu Etkinleştirme

Yalnızca Google Pixel cihazlarına sunulan bu güncelleme ayarı, pil tasarrufu seçildiği zaman karanlık modun otomatik olarak etkinleşmesini sağlıyor.

Google Pixel telefonunuzda Ayarlar> Pil ve Performans> Pil Tasarrufu yolunu izleyerek karanlık modla birlikte pil tasarrufunun aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca ekranınızı yukarıdan aşağıya doğru çektiğiniz zaman açılan bildirim tepsisinde de pil tasarrufu kısayolunun bulunduğunu görebilirsiniz. Bu ayarı pratik bir şekilde aktif hale getirmek istiyorsanız, bildirim tepsisindeki pil tasarrufu kısayolunu kullanabilirsiniz.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.