tarafından - Aralık 24, 2019
191 görüntüleme

İzlenme süresi Youtube’daki en önemli sıralama metrikleri arasında yer alıyor. Ancak kullanıcılar Youtube’da izleme süresi nasıl görülür? ve nasıl arttırılır gibi soruların yanıtlarını bilmiyorlar. Bu yazımızda izlenme süresini nasıl görebileceğinizi ve bu izlenme sürelerinin belirlenmesinde ne gibi faktörlerin dikkate alındığını inceliyoruz.

İzlenme Süresi Nedir?

Youtube’un politikaları dikkate alındığı zaman, platform yayıncılardan mümkün olabildiğince fazla izlenme süresi almalarını talep ediyor. Bu terimi daha önce duymamış olanlar için kısaca açıklama getirirsek, izlenme süresi Youtube’da bulunan en önemli metrik sistem olarak kabul ediliyor diyebiliriz.

Bir yayıncıysanız, Youtube için yayınladığınız videoların izlenme süreleri önem taşıyor. Bu metrik sistem de videolarınızın Youtube kullanıcıları tarafından ne kadar süreyle izlendiğini hesaplıyor. Bu hesaplama dakika ve saat bazında gerçekleşiyor. “Peki, izlenme süresi görüntüleme sayısından daha mı önemli?” diye sorabilirsiniz. Bunun cevabının basitçe evet olduğunu söyleyebiliriz.

İzlenme Süresi Neden Önemlidir?

İzlenme süresinin önemini şu açıdan bakalım. Görüntüleme sayıları videolara tıklanmaları ve Youtube’a olan ziyaretleri temsil ediyor. Fakat görüntüleme sayısı esasında kişilerin platformda o videoyu ne kadar izlediğini ifade eden bir rakam değildir. Yani kısacası görüntüleme sayısı video tıklandıktan sonra haneye yazılan bir sayısal değerden ibarettir.

İzlenme süresinin önemi, sayısal değerlere dayanmasından kaynaklanıyor. Kişiler videolarınıza tıkladıktan sonra bu videoları ne kadar uzun süre izlerlerse, Youtube’un reklamlardan para kazanması da o kadar mümkün olabiliyor.

Yani videolarınızda ne kadar yüksek bir izlenme süresi elde ederseniz, Youtube da size o kadar parasal kazancından pay ayıracaktır. Burada önemli olan üretilen içeriklerin fazlalığından ziyade, üretilen içeriklerin az olmasına karşın yüksek izlenme süresi alabilmektir. Kazanç pastasından bir pay almayı arzu ediyorsanız, yüksek izlenme süreleri önemli bir metrik değer halini alacaktır.

İzlenme Süresi Arama Motorlarındaki Sıranıza Etki Eder mi?

Esasında izlenme süresinin artık arama motorlarındaki yerinizi doğrudan etkilediğini söyleyebiliriz. Önceden görüntüleme sayısı bazında yapılan bu sıralama, artık Youtube’un karmaşık algoritmalarıyla izlenme süresini baz alan bir sıralamaya yer verir hale gelmiştir.

Bu da çabalarıyla üst sıralara çıkmaya çalışan Youtube yayıncıları için daha adil bir sıralamada yer almasını sağlamıştır. Bu nedenle yayıncıların artık üst sıralara çıkmak için izlenme süresine ihtiyaç duyduklarını ve yayınlarını da buna göre optimize etmeleri gerektiğini söylememiz doğru olacaktır.

İzlenme Süresi Youtube’da Nasıl Görülür?

İzlenme süresi raporunu almak için takip etmeniz gereken adımlar ise;

  • Youtube’da kullanıcı hesabınızla oturum açın.
  • Oturum açtığınızda sağ üst kısımda görüntülenen profil resminize tıklayın.
  • Açılan seçenekler arasından ‘Youtube Studio’ seçeneğine tıklayın.
  • Gelen sayfada sol kısımda bulunan birçok seçenek arasından ‘Analytics’ seçeneğine basın.
  • Genel bakış sekmesiyle açılan bölümde izlenme süresini saat bazında görebilirsiniz.
  • İzlenme süresi sekmesine bastıktan sonra altta mavi renkli olan ‘Daha Fazla Göster’ seçeneğine tıklarsanız, daha detaylı bir Youtube Analytics raporu elde edebilirsiniz.

İzlenme süresini görüntülemeniz bu kadar kolaydır. Bu metrik hesaplama seçenekleri sayfada da göreceğiniz üzere son 28 güne aittir. Tüm izlenme sürelerini görmek istiyorsanız, sağ kısımda bulunan seçeneğe basarak gün ayarını değiştirebilirsiniz.

Oturum Başına İzlenme Süreleri

Her bir video için izlenme süresi oranları önemli olsa da, oturum başına alınan izlenme süreleri de Youtube açısından önem taşıyor. Algoritmaların videolarınızı yüksek bir sıralamaya yerleştirmesini istiyorsanız, oturum süresi ve bu oturum süreleriyle aldığınız video izlenme sürelerini dikkate almanızda yarar vardır.

Oturum süresi ve ne demek olduğunu kısaca inceleyecek olursak, Youtube’un hedefi kullanıcılarını memnun etmek ve izleyicilerin videoları sürekli izlemesini sağlamaktır. Videolarınız izleyicileri Youtube’da ne kadar süre tutuyor ve platformda ne kadar uzun süre zaman harcamalarını sağlıyorsa, Youtube’dan bu açıdan daha olumlu geri dönüşler almanız mümkün olacaktır. Yüksek oturum süreleri, etkileşim kalitesini arttırır ve kanalınızın videolarının daha yüksek bir izlenme süresine sahip olmasını da sağlar.

İzlenme Süresini Daha Detaylı İncelemek

Youtube’da bulunan izlenme süresi grafikleri her bir videonun ne kadar süresi olduğunu dikkate alarak hesaplama yapmaz. Bu yüzden daha detaylı bir rapor için daha önce bahsettiğimiz Youtube Studio sayfasında ‘Videolar’ seçeneğine tıklamanız gerekiyor.

Detaylı analiz raporu görüntülemek istediğiniz videoyu buradan seçtiğinizde ve tekrar ‘Analytics’ sekmesine geçtiğinizde seçilen videoya ilişkin izlenme sürelerini görmeniz mümkün olacaktır.

Youtube’da oluşturduğunuz videoların sürelerinin izlenme sürelerine olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur. Fakat video uzun ve izlenme süresi 1 dakikayı geçmiyorsa, o zaman Youtube’a olumsuz sinyaller göndermeniz kaçınılmaz olacaktır. Bu durumda kitleyi elinizde tutmanız ve izlenme sürelerini %100’e yaklaştırmanız için deneyebileceğiniz bazı yöntemleri dikkate almanız gerekecektir.

İzlenme Süresini Arttırmanın Yolları Nelerdir?

Youtube’da oluşturduğunuz videolardan istediğiniz izlenme sürelerini elde edemiyorsanız, listeleyeceğimiz yöntemleri deneyerek izlenme sürelerinizi arttırabilirsiniz.

Bunlar ise;

  • Kitlenizin doğrusal görüntüleme deneyimini arttırmak için oynatma listeleri oluşturun. Benzer içeriklerinizi aynı başlık altında bir oynatma listesinde toplarsanız, kitlenizi diğer videolarınızı izlemeye teşvik edersiniz.
  • İçeriklerinizi doğru bir şekilde yansıtan başlıklar ve küçük resimler seçmeye dikkat edin. İçeriklerinizle alakasız başlıklar ve küçük resimler olumsuz geri dönüşler almanıza neden olur.
  • Videolarınız boyunca kanalınızın diğer içerik bağlantılarına ilişkin kartlar kullanmaya özen gösterin. Böylelikle kitlenizi diğer videoları izlemek için kısa yoldan yönlendirebilirsiniz.
  • Anahtar kelime tanımlamasında içeriklerinize özel anahtar kelimeler tanımlarsanız, rakip kanallarla aranızda bir fark oluşturursunuz.
  • Videolarınıza kısa ve öz tanıtım cümleleriyle başlayın. Çünkü Youtube videolarının birçoğu ilk 1 dakikalık görüntülemeden sonrasını elde edemezler.

Bu yöntemleri uygulayarak kitlenizden ve Youtube’dan olumlu dönüşler elde edebilmeniz mümkün olabilir.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.