Hakan Bozkurt
tarafından - Mart 2, 2020
231 görüntüleme

Suriye'de Çatışmalar Artarken Erdoğan Putin Buluşacak mı?

 

Türkiye’den bir yetkili Rueters haber ajansına yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Perşembe günü Moskova’da görüieceğini açıkladı.

Kremlin'den yapılan açıklamada ise Putin'in 5 ya da 6 Mart'ta Moskova'da Erdoğan'la görüşmeyi umduğu kaydedildi.

Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede tansiyonun düşürülmesi için gerekli adımların atılması konusunda uzlaşıldığı kaydedildi.

Çavuşoğlu, Türk ve Rus delegeler arasındaki görüşmeler de ilerleme sağlansa da İdlib konusunun sadece Erdoğan’la Putin arasında gerçekleştirilecek görüşmeyle çözüme ulaşabileceğini kaydetti.

2 Suriye uçağı düşürüldü

Bu arada Şam, 2 Suriye uçağının düşürüldüğünü doğruladı.

Suriye 2 uçağının ülkenin kuzeybatısında düşürüldüğünü belirtti. Uçakları F-16'lar tarafından düşürüldüğü belirtiliyor.

 

Anadolu Ajansı Halep ve Nayrab'daki askeri havaalanlarının Türkiye'nin hedef almasının ardından kullanılmaz hale geldiğini bildirdi.

Bu arada Şam, Türkiye'ye ait 3 insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı.

Yeni operasyon Bahar Kalkanı Harekatı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib'teki can kayıpları nedeniyle “Bahar Kalkanı Harekatı” yürütüldüğünü söyledi ve "Rusya'dan beklentimiz, rejimin saldırılarını durdurarak Soçi mutabakat sınırlarına çekilmesi için etkilerini kullanmasıdır" dedi.

 

Milli Savunma Bakanı Akar, Suriye sınır bölgesindeki incelemeleri kapsamında Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, 27 Şubat’ta İdlib'deki saldırıya müteakip Bahar Kalkanı Harekatı'nın başarıyla sürdürülmekte olduğunu ifade etti.

Böylece Akar, “Bahar Kalkanı Harekatı” adı altında İdlib bölgesinde Türkiye'nin Suriye topraklarında dördüncü askeri operasyonunu başlattığını açıklamış oldu. Akar'ın açıklamasında operasyonun 27 Şubat'tan itibaren yürütüldüğü vurgusu da dikkat çekti.

Türkiye'nin Rusya’yla sahada karşı karşıya gelmek istemediğini söyleyen Akar, "Rusya'yla karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var. Niyetimiz rejimin katliama son vermesi, radikalleşmenin ve göçün önlenmesidir. Rusya'dan beklentimiz, rejimin saldırılarını durdurarak Soçi mutabakat sınırlarına çekilmesi için etkilerini kullanmasıdır" diye konuştu.

Akar, “Bahar Kalkanı Harekatı” adı altında İdlib bölgesinde Türkiye'nin Suriye'de başlattığı dördüncü operasyonu resmen açıklarken, "Bugüne kadar 1 İHA, 8 helikopter, 103 tank, 72 top/obüs/ÇNRA, 3 hava savunma sistemi ve 2 bin 212 Rejim askeri etkisiz hale getirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Akar, "(İdlib) Birlik, gözlem noktası ve mevzilerimize yönelik saldırılara, meşru müdafaa kapsamında karşılık verileceğinden kimsenin şüphesi olmasın." diyerek, "Meşru müdafaa kapsamında hedefimiz sadece birliklerimize saldıran Rejim askerleri ve unsurları olacaktır" açıklaması da yaptı.

 

Yayınlanan: Gündem
Bunu beğenen ilk kişi ol.