tarafından - Mart 5, 2020
74 görüntüleme

Kilo almak isteyen pek çok kişinin aklında olan tek soru yağ oranını arttırmadan sağlıklı kilo nasıl alınır? Bu sorunun cevabını sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyen herkes merak ediyor. Kilo almak aslında kilo vermeye nazaran oldukça az görülen istisnai bir durumdur. Günümüzde pek çok kişi kilo vermek isteyip daha sağlıklı ve formda bir görünüme sahip olmak istiyor.

Ancak bu durumun tam tersi de bulunuyor. Sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyen kişilerin sayısı da oldukça fazla durumdadır. Kilo almak genellikle daha kolay bir şey gibi görünüyor.

Her ne kadar kolay gibi görünse de sağlıklı ve doğru bir şekilde kilo alma işlemi oldukça zor ve dikkat edilmesi gereken bir konu olarak karşınıza çıkıyor. Vücudunuzda kilo alımı genellikle vücutta bulunan yağ oranının kas oranına göre artması durumudur. Bu nedenle eğer sağlıklı bir şekilde kilo almak istiyorsanız yağ oranınızı sağlıklı bir şekilde arttırmanız doğru olacaktır.

Kilo Almak Nedir?

Kilo almak, vücudun yağ oranının boy ve kilo endeksine göre artış göstermesi şeklinde daha çok tıbbi bir tanımla ifade edilebiliyor. Kilo almanız için beslenme düzeninize özen göstermeniz gerekiyor. Beslenme programınızda yağ ve karbonhidrat oranı yüksek besinler tüketerek kolay bir şekilde kilo alabilirsiniz.

Ancak sağlıklı bir şekilde kilo almak tıpkı sağlıklı bir şekilde vermek gibi zor ve uzun bir süreçtir. Sağlıklı ve sağlıksız bir şekilde kilo almak isteyen kişilerin bu iki durumun bilincinde olarak kilo alma sürecine girmesi ve gerektiği şekilde başlaması gerekiyor. Kilo almak aslında daha hızlı ilerleyen ve daha çabuk sonuca ulaşmanızı sağlayan bir durumdur.

Nasıl Kilo Alınır?

Kilo almanın pek çok farklı yolu bulunuyor. Bu kadar fazla yöntemle kilo almanın şekli olması, kişinin kendine özgü kilo alma seklini belirlemesinde kolaylık sağlıyor. Kilo almanız için yapmanız gereken şeyler aslında oldukça basittir.

Sağlıksız bir şekilde kilo almak her ne kadar kolaysa sağlıklı bir şekilde yani yağ oranınızı arttırmadan kilo almanızda bir o kadar zor bir durumdur. Kilo almak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir kaç şey bulunuyor. Dikkat etmeniz gereken şeyler şunlardır:

  • Uyku düzeni
  • Egzersiz
  • Beslenme şekli
  • Beslenme vakitleri
  • Öğün sıklığı
  • Öğün sayısı

Bu gibi pek çok madde kilo almanız üzerinde doğrudan etkilidir. Hem sağlıklı hem de sağlıksız bir şekilde kilo almanızın temelinde bu durumların hepsi yer alıyor. Burada bulunan şeylere dikkat ederek kilo verme işlemini hızlandırabilirsiniz.

Yağ Oranını Arttırmadan Kilo Almak

Kilo almak denilince ilk akla gelen vücudun yağ oranını arttırmasıdır. Ancak kilo almak isteyen pek çok kişi, vücudunda yağ oranı yükselmeden kilo almak istiyor. Bu istek her ne kadar ütopik bir şey gibi görünse de aslında yapılabilir bir şeydir. Vücudunuzda yağ oranını arttırmadan sağlıklı bir şekilde kilo alabilirsiniz.

Bunun için yapmanız gerekenler vücudunuzda kas ve protein oranını arttırmanız gerekiyor. Sağlık bir şekilde kilo almanız için protein ve lif oranı yüksek bir beslenme düzeni oluşturmanız en doğrusu olacaktır. Bu şekilde yağdan kilo almadan sağlıklı bir şekilde kilo alabilirsiniz.

Sağlıklı Kilo Alma Programı

Sağlıklı bir şekilde kilo almanız için sağlıklı yağları tüketmeniz en doğrusu olacaktır. Eğer vücudunuzda yağlanma olsun istemiyorsanız buna uygun bir beslenme düzeni ya da beslenme planı oluşturmanız gerekiyor. Eğer yağ oranını arttırmadan sağlıklı bir şekilde kilo almak için şu besinleri tüketmeniz gerekiyor:

  • Et ve balık tüketimi
  • Sebze ve meyve tüketimi
  • Süt ve süt ürünleri tüketimi
  • Kuruyemiş ve yağlı tohumlar
  • Baklagil tüketimi
  • Tam tahıllı ekmek tüketimi

Bu besinleri haftalık beslenme programınızda belli bir şekilde tüketirseniz yağ oranınızı arttırmadan sağlıklı bir şekilde kilo alabilirsiniz.

Kilo Alırken Ara Öğün

Her beslenme düzeninde belli bir öğün sayısı vardır. Bazı beslenme listeleri daha çok ana öğünlerden oluşurken bazı beslenme listelerinde ise ara öğünlerde bulunuyor. Genellikle kilo verme döneminde daha az öğün bulunan beslenme listeleri veriliyor. Ancak kilo alma sürecinde beslenme listelerinde hem ara öğün hem de ana öğün sayıları artış gösteriyor.

Bu nedenle ara öğün kilo verme de olduğu gibi kilo almada da önemli bir yere sahiptir. Kilo alma döneminde sağlıklı bir şekilde kilo almak istiyorsanız yağlı kuruyemişleri tüketmeniz gerekiyor. Bu sayede hem vücudunuz sağlıklı yağlardan faydalanıp hem de sağlıklı bir şekilde kalori alımı sağlanmış olacaktır.

Kilo Alırken Egzersiz Yapmak

Egzersiz yapmak her birey için oldukça önemlidir. Egzersiz yapma ve hareketli yaşama kişileri yönlendirmek isteyen teşvik edici pek çok çalışma bulunuyor. Genelikle kilo verme sürecinde daha çok kişiler hareket etmeye ve egzersiz yapmaya yönlendirilir. Ancak egzersiz yapmak sadece kilo vermek isteyen kişilere özgü bir durum değildir. Herkes ruh ve beden sağlığı açısından mutlaka gün içerisinde egzersiz yapmalıdır.

Kilo alma sürecinde egzersiz yaparken ağır ve terletici sporlar yerine daha çok kas çalıştırıp vücut şekillendirici egzersizler tercih edilmelidir. Örnek vermek gerekirse pilates yapabilirsiniz. Bu sayede vücudunuzda kaslar gelişmiş ve şekillenmiş olacaktır.

Sağlıklı Kilo Almak İsteyenlere Öneriler

Sağlıklı bir şekilde yağ oranınızı arttırmadan kilo almanız için uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Uyku, kilo alma ve verme süreçlerinde oldukça etkilidir. Ayrıca öğün sayınıza ve öğün vakitlerinize dikkat etmenizde fayda vardır. Bunların dışında kızartma ve yağlı ürünlerden kaçınmanız gerekiyor. Tüm bunlara dikkat ederek sağlıklı bir şekilde yağ oranını arttırmadan kilo alabilirsiniz.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.