tarafından - Eylül 12, 2019
326 görüntüleme

Sıtma geçmişten günümüze kadar gelen ve hala insanların korkulu rüyası olan bir hastalıktır. Hala sıtma hastalığı sebebiyle birçok insan hayatını kaybediyor. Ancak bu hastalık konusunda son zamanlarda sevindirici bir gelişme yaşandı. Uzmanlar bu hastalığa karşı yeni bir çare bulduklarını açıkladılar.

Antarktika Süngeri

Araştırmacıların açıklamalarına göre sıtma hastalığının tedavisi için Antartika Denizi’nden çıkardıkları süngerden ürettikleri peptit kullanılabilecek. Açıklamalarına göre süngerden elde edilmiş olan bu bileşik karaciğerde sıtmanın gelişmesini sağlayan parazitin gelişmesini ve plasmodium falciparum enfeksiyonunu durduruyor. Bu yeni bileşik sayesinde sıtmadan kurtulmanın mümkün olacağını açıklayan araştırmacılar söz konusu olan peptitin karaciğere herhangi bir zarar vermeyeceğini de açıkladılar. Ancak bu yöntem gerekli testlerden geçmemiş ve tamamlanmamış bulunuyor. Gelişimi tamamlandıktan sonra ise bu yöntemin sıtma hastalıklarının tedavisinde kullanılması ve hastalara umut olması bekleniyor.

Ölüm Sayısı Çok Yüksek

Sıtma hastalığından ölen kişilerin sayısı günümüzde oldukça yüksek bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu açıklama göre 2017 yılında dünya genelinde 219 milyon kişi sıtma hastalığına yakalandı. Bu hastalığa yakalanan kişilerin ise 435 bini bu hastalık yüzünden hayatını kaybetti. Bu yeni çare haberiyle sıtma hastalığı nedeniyle ölüm sayısının azalması da beklentiler arasında bulunuyor.

Sıtma Hastalığı Nedir?

Sıtma hastalığı sivrisinek ısırığıyla kişiye bulaşan ve ölüme neden olan tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalığın belirtileri arasında ise ateşin çıkması ile başlıyor. Ardından başlayan üşüme ve solunum sıkıntısı ile seyri devam eden hastalık organ yetmezliğine sebep olarak insanların yaşamlarını tehdit ediyor. Hastalık için günümüze kadar kullanılan yöntemlerde vücuttaki parazitlerin yok olması için yapılanlar hem parazitleri çoğaltıyor hem de organların zarar görmesine neden oluyordu. Zararlı parazitin gelişmesinden önce tedaviye başlanma aşamaları da uzmanları zorladığı için başarılı olma oranları oldukça düşük bulunuyordu. Antartika Denizi’nden çıkarılan süngerden elde edilen bu buluş sayesinde sıtma hastalığı tedavisi için yapılanların hastalara fazladan zarar vermesinin önüne geçmesi bekleniyor. Ancak tüm bunların gerçekleşebilmesi için bu yöntemin bir an önce kabul edilerek hastalar üzerinde uygulanmaya başlanması gerekiyor.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.