tarafından - Mart 24, 2020
92 görüntüleme

Tam otonom araçlara hizmet vermek için otomotiv devlerinin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Şirketlerin yanı sıra bilim insanları da tam otonom araçlar için çalışmalar yürütüyor. MIT görevlisi bilim insanları otonom araçların çarpışmadan kaçınmayı öğrenmeleri için bir simülasyon geliştirdi.

Bilim insanları, sonsuz sürüş olasılıklarıyla otonom araçlar için yeni bir simülasyon oluşturdu. Bu simülasyonlar sayesinde otonom araçların en kötü durumlarda bile hazırlıklı olmalarını sağlamak istiyor.

Gerçek Veriler Kullanılıyor

Bu otonom araçların kazalardan kaçınmasını sağlayabilmek adına gerçek yollardan elde edilen veriler tercih ediliyor. Yoldan çıkma, şerit ihlalleri ve benzeri durumlar bu verilerde nadir şekilde bulunuyor. Bu verilerin az olması ise otonom araçların gelişmesini engelliyor.

Sorunun aşılması için bilim insanları Otonom Sürüş İçin fotogerçekçi bir simülatör yaptılar. Bu simülatörün ismi ise sana görüntü merkezi ve dönüşümü adını aldı. Gerçek yollardan elde edilen veriler, sonsuz ihtimaller elde etmek amacıyla insanlar tarafından oluşturulan küçük veri setlerinden yardım alınıyor.

Kullanılan denetleyici ise simülasyonda çarpışma yaşamadığı taktirde kat ettiği mesafeye göre ödüllendirilecek. Bu şekilde yazılım da güvenli bir şekilde hedefe nasıl ulaşması gerektiğini öğrenmiş oluyor. Denetleyici hedefe güvenli bir şekilde ulaşma hedefiyle çalışırken şeritler arasında dolaşıyor yada potansiyel çarpışmalardan korunmayı amaçlıyor. Bir deneme yapıldı ve ardından MIT tarafından geliştirilen simülasyon tam otonom bir araca entegre edildi. Böylelikle otonom araç daha önce hiç gezmediği sokaklarda güvenli bir şekilde gezmeyi başardı.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.