tarafından - Temmuz 30, 2019
623 görüntüleme

Günümüzde değişen yaşam standartları, alışkanlıklar,  beslenme alışkanlıklarıyla ilgili değişiklikler, güneş ışığına çıkılmıyor olması D vitamini eksikliğine sebep oluyor. D vitamini eksikliği daha çok kadınlarda görülüyor. Yapılan araştırmalarda he 10 kadından 8’inde d vitamini eksikliği sonucuyla karşılaşılıyor. Yazımızda d vitamini eksikliğine dair bilgileri derledik. Faydalı olmasını dileriz.

D Vitamini Eksikliği

Vücudumuz farklı vitaminlere ihtiyaç duyuyor. Farklı vitaminlerin eksik olduğu durumlarda net problemler görülmese de, d vitamini eksikliğinde durum böyle değil. D vitamini eksikliği tüm vücudumuzu etkilediğinden eksik olması durumunda bir çok olumsuz durumu da beraberinde getiriyor.  

D vitamini eksikliğinin kadınlarda daha fazla oranda görülüyor olmasının nedeni; kadınların kadın hastalıkları ve doğum gibi erkeklerden farklı süreçler yaşamalarından kaynaklanıyor. Özellikle hamilelik döneminde anne ve çocuk sağlığı açısından D vitamini alımı hayati önem taşıyor. Anne karnındaki bebeğin gelişiminin sağlıklı ve tam anlamıyla olabilmesi için eksik olması durumunda D vitamini takviyesi sağlanıyor.

D Vitamini Eksikliği Kanser Demek Değildir.

Son dönemlerde ortaya atılan bir bilgi de D vitamini eksikliğiyle kanserin doğrudan ilişkili olduğudur. Bu sonuca dair net klinik bir araştırma bulunmamakla birlikte, endişelenmeden önce doktorunuza başvurarak durumu paylaşmanızda fayda var. Yapılacak tetkikler sonrasında sonucu net bir şekilde öğrenebilirsiniz. D vitamini, hem çocuk, hem kadın hem de erkek sağlığı için ihtiyaç duyulan vitaminler arasında yer alır. D vitamininin eksik olduğu durumlarda özellikle anne karnındaki bebeklerde, çocuklarda ve kadınlarda ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Bu nedenle D vitamini seviyesinin beklenen düzeyde olması büyük önem taşır.

D vitamini vücudumuzda kemik mineral yapısının oluşmasını sağlamak ve korumak, kalsiyum dengesinin düzenlenmesini sağlamak, büyüme-gelişme süreçlerine katkıda bulunmak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek gibi son derece önemli bir işleve sahiptir. Tüm bunların yansıra D vitamini hücrelerimizde olası bir kontrol durumu oluşmuş ise bunların kontrol altına alınmasında ve düzenlenmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Çeşitli araştırmalar;  kanseri de ifade eden kontrolsüz hücre çoğalmasının D vitamini eksikliğinin giderilmesiyle önlenebileceğini göstermiştir. Bu konuda net bir söylemde bulunabilmek için detaylı tetkiklere ihtiyaç duyulur.  Çünkü D vitaminin eksik olduğu durumların tek başına kanser belirtisi olmayacağını bilmemiz gerekir.

 

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.