tarafından - Eylül 4, 2019
32 görüntüleme

RTÜK tarafından yapılan yeni düzenleme kapsamında 1 Ağustos tarihi itibarıyla internet üzerinden yayın yapan kurumların denetlenmesine de başlandı. Denetleme durumu birçok kurum gibi Netflix sitesi için de bazı sorunların oluşmasına neden oldu. Kurumların belirli gereksinimleri ve şartları yerine getirmesi de gerekli durumlardan bir tanesi oldu. Yayın lisansının alınmasındaki zorunluluk da bunların başında geldi. Bu gereksinimler kapsamında lisans için başvuru yapılması beklenen kurumlardan bir tanesi olan Netflix'in lisans için herhangi başvuruda bulunmadığı ortaya çıktı. Türkiye'den lisans almaması ise farklı yorumların ortaya çıkmasına neden oldu.

Denetimler

1 Eylül tarihinde internet üzerinden yayınların denetlenmesine başlandı. 1 Ağustos tarihinde resmi gazetede tüm detayları verilen uygulamanın eylül ayında hayata geçirilmesi bekleniyordu. RTÜK tarafından denetimlerin yapılması beklenirken lisans alınması konusunda da bir takım adımların atılmasına karar verildi. Yayın lisansı olmayan kurumların ise RTÜK'e başvuru yapması bekleniyordu. Son çıkan bilgilere göre ise Netflix Türkiye sınırlarında yayın yapmak için zorunlu olan lisans için herhangi bir başvuruda bulunmadı.

247 Şirket

Açıklanan rakamlara göre 247 şirket başvuru yaparak lisans almak istediklerini dile getirdi. Konu hakkında yetkili isimlerden bir tanesi olan Yaman Akdeniz lisans için yapılan başvuruların detaylarını paylaştı. Bu kurumlar arasında Netflix sitesinin bulunmaması ise dikkat çekti. Yayın yapmak için lisans almanın zorunlu olması ve Netflix'in de bu lisansa başvuru yapmaması Türkiye pazarından çekilme durumunun olup olmadığını gündeme getirdi.

Netflix Açıklaması

Ağustos ayında bir kez daha denetim durumundan dolayı Netflix'in Türkiye'de hizmet vermekten vazgeçtiği konusunda bazı yorumlar ortaya çıkmıştı. Lisans konusunda başvuru yapılmamış olması da yine aynı yorumların yapılmasına neden oldu. Netflix henüz konu hakkında resmi bir açıklama yapmadı. Türkiye pazarında nasıl bir yol izleyeceği konusu ile alakalı kısa süre içinde bir açıklama yapması bekleniyor. Yapılan yorumların sadece varsayım olması kurumdan yapılacak olan yorumun daha da merak edilmesine neden oldu. Bir kaç aydır belirsizliğini koruyan durumun lisans bilgisinden sonra olumlu bir tablo olarak yorumlanması ise oldukça zor görünüyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.