tarafından - Eylül 6, 2019
126 görüntüleme

Son iki yıldır erişime kapalı olan Wikipedia yasağı 11 Eylül’deki toplantıda Anayasa Mahkemesi’nde görüşmeye açılacak. Yapılacak bu görüşmede, Wikipedia yasağının kişisel ifade özgürlüğüne zararı ve Wikipedia’nın tekrar kullanıma açılıp açılmayacağı tartışılacak. Dünyanın en büyük ve gelişmiş ansiklopedisine erişim engeli Türkiye'de özellikle internet üzerinden araştırma yapmayı seven kesimin üzüntüyle karşıladığı bir durum. Ve bu durumun Anayasa Mahkemesi'nce olumlu bir şekilde sonuçlanması çoğu insanı sevindireceğe benziyor. Son karar ise adli tatil sonrası basın yayın organlarıyla bildirilecek.

2017’den Beri Wikipedia’ya Erişim Kapalı

29 Nisan 2017 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan açıklama doğrultusunda Wikipedia sitesine erişim yasaklandı. Bu kararın nedeni de sitedeki Türkiye ve terör örgütü işbirliğini destekleyen içeriklerin denetlenmemesi olarak gösterildi. Sitenin daha önce birçok defa resmi ve yasal yollarla uyarıldığını belirten BTK, Wikipedia’dan bu tür içeriklerin kaldırılmadığını ve sitenin uyarılara cevapsız kaldığını açıkladı.Erişim kararı anayasanın 5651 sayılı kanununca verildi ve daha sonra Ankara Sulh Ceza Hakimliği'nin onayını aldı.

Wikipedia Avukatları Anayasa Mahkemesine Başvurdu

Wikipedia’ya erişimin Türkiye’de engellenmesi ardından, Wikipedia avukatları karara birçok kez itiraz talebinde bulundular fakat erişim yasağı kararı kaldırılmadı. İnternetin en büyük ansiklopedisi olan Wikipedia'nın avukatları hukuki tüm yolları denediler fakat olumlu bir sonuçla karşılaşamadılar. Wikipedia avukatları da çareyi anayasa mahkemesine başvurmakta buldular. Bu yüzden en son karar anayasa mahkemesi tarafından düzenlenecek görüşme sonrası belli olacak.

Anayasa Mahkemesi’ndeki Duruşma 11 Eylül’de

Adli yaz tatilinin bitişi sonrası hemen gündeme gelecek olan duruşmada özellikle ifade özgürlüğünün kısıtlanması konusu görüşülecek. Erişim engelinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiği kararı mahkemece kabul edilirse, dünyanın en büyük online kütüphanesi olan Wikipedia’nın erişim yasağı kaldırılacak. Böylece Türkiye’de sınırsız kullanıma tekrar açılacak. Eğer sonuç olumsuz çıkarsa, Wikipedia avukatları bu duruşmayı genel kurula da taşıyacağını bildirdi. Erişim yasağına karşı çareyi tekrar tekrar itiraz etmekte bulan ve daha sonra son çare Anayasa Mahkemesi'ne başvuran Wikipedia avukatları olumlu kararı elde etmeden vazgeçmeyecek gibi duruyorlar.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.