tarafından - Eylül 9, 2019
161 görüntüleme

Sibirya’nın Tuva Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarında görüntüsü ve boyutu akıllı telefona benzeyen bir eşya bulundu. Söz konusu eşyanın 1307 yaşında olduğu belirtilirken bu cismin Bronz Çağı’ndan başlayarak Cengiz Han Dönemi’ne kadar kullanılan bir mezarlık alanından bulunduğu bildiriliyor.

Cismin Özellikleri

Rus Atlantisi adı verilen mezarlıkta yapılan çalışmalar esnasında ortaya çıkmış olan bu cismin üzerinde çeşitli oyuklar bulunuyor. Bu oyukların ise çeşitli taşların koyulması için açıldığı düşünülüyor. Ayrıca yapılan açıklamada taşın boyutları 18x9 cm şeklinde olduğu belirtiliyor. Bulunan cismin üzerinde yer alan taşların ise Çin parası olduğu yapılan açıklamalarda belirtiliyor. Bu sayede cismin yaşının da tespit edildiği biliniyor. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamaya göre süz konusu mezar Nataşa isimli bir kadına ait bulunuyor. Mezardan bu ilginç cismin çıkması ile birlikte mezara yoğun ilgi duyulduğu da bildiriliyor. Akıllı telefona benzediği duyurulan cismin aslında 2016 yılında yapılan kazı çalışmalarında bulunduğu ancak yapılan araştırmalar bittikten sonra kamuoyuna duyurulduğu da gelen bilgiler arasında bulunuyor.

Bel Kemeri Olabilir

EurAsia Keşif Derneği yetkilisi olan Pave Leus isimli şahıs kazılar sırasında bulunan bu cismin Nataşa isimli kadına ait bir bel kemeri parçası olabileceğini belirtiyor. Söz konusu kadının ise bu kemer ile gömüldüğü ve kazılar sırasında kemerin parçasının bulunmuş olabileceği belirtiliyor. Cismin akıllı telefona benzemesi şaşırtırken bu tarz benzerliklerin olabileceği konuşuluyor. Cisimle ilgili açıklamaların yapılması için bu kadar beklenmiş olması ise cisim konusunda ayrıntılı bir inceleme ve araştırma yapıldığını gösteriyor.

Kazılara Devam Ediliyor

Kazı yapılan bölgede ortaya çıkan kalıntıların Cengiz Han Dönemine ait olduğu ve Tunç Çağı’ndan geriye kaldığı bildiriliyor. Sibirya bölgesindeki kazılar geçmişe tanıklık etmek ve öğrenilmesi amacıyla hala devam ediliyor. Aynı zamanda Sibirya’nın tarihi bir gizemi barındırdığına inanılarak çeşitli zamanlarda kazılar yapılıyor. Bölgede 2018 yılında gerçekleştirilen kazıda Denisova ve Neandarthal’in çocuklarına ait bulgular elde edilmiş. Haberleri gündemde uzun süre yer almıştı. Kazı alanında çalışmalar devam ettikçe ortaya çıkan kalıntılar daha uzun süre ilgiyle takip edilecek gibi de duruyor. Ekip olarak tarihi aydınlatma amacıyla çalışmalara devam ediyorlar.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.