tarafından - Eylül 24, 2019
169 görüntüleme

Bu yıla damgasını vuran uygulamalardan biri de Google Asistan olmuştu. Ancak, bu uygulama ile ilgili son zamanlarda ortaya çıkan dinleme söylentileri güvenlik konusunu yeniden gündeme getirdi.

Google ise sürpriz bir şekilde "Gizliliği Önemseme" adı altında bir açıklama yaparak, seslerin kaydedilip kopyalandığını itiraf etti. Ayrıca, Google bundan böyle hiçkimseyi rızası olmadan Google Asistan vasıtasıyla dinlemeyeceğini ifade etti. Programın daha önce kullanıcıları dinlediğinin itirafı olan bu açıklamalar, oldukça tepki topladı.

Şirketler Kullanıcıları Neden Dinliyor?

Geçtiğimiz yaz, Apple ve Amazon gibi bazı önemli şirketler, asistanlar aracılığı ile yapılan konuşmaların kaydedilip, yetkili personel tarafından incelendiğini ve analiz edildiğini itiraf etmek durumunda kalmışlardı. Peki, şirketler bizi neden dinliyor? Şirketler tarafından belirtildiği üzere yetkili çalışanlar, kullanıcılardan elde edilen bu verilerin ve kayıtların sadece küçük bir bölümünü dinleyebiliyor. Ayrıca, bu dinleme işlemleri daha sonraki süreçte verilecek çeşitli komutların daha anlaşılır olması amacıyla gerçekleştiriliyor. Yine de birçok kullanıcı bu durum karşısında oldukça tepkili.

Video ve Ses Aktivitesi Dinlemeye İzin Veriyor

Google, aslında kullanıcıların "Video ve Ses Aktivitesi" ayarını aktif ettikleri zaman, dinlenebileceklerini ve bu duruma bilerek izin verdiklerinin farkındalardı. Buna rağmen bu seçeneğin aktif hale getirilmesi, ses komutlarının kaydedilmesi ya da kopyalanmasının masumca bir davranış olduğunu kanıtlamaya yetmiyor. Bu nedenle Google'ın, bu konu ile ilgili çok daha geniş kapsamlı bir çalışma yapması ve ihtiyaç duyulan tüm güvenlik önlemlerini en kısa zamanda alması gerekiyor.

Google Asistan Dinleme Özelliği Engelleyebiliyor

Google Asistan tarafından konuşmalarınızın kaydedildiğinden şüpheleniyorsanız ve bu durumdan rahatsız oluyorsanız bunu kolayca önleyebilirsiniz. Bunun için Google Asistan üzerinden verdiğiniz ses yetkisini iptal etmeniz sorun çözülmesi için yeterli olacaktır. Ancak, Apple ve Amazon tarafından bu konu ile ilgili herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. Diğer yandan, Google'ın yaptığı bu önemli itiraf hamlesi ve bu itiraflar hakkında gelen tepkilere bağlı olarak, yakında bu şirketlerin de benzer açıklamalarda bulunabileceği tahmin ediliyor. Aksi durumda kullanıcıların buna benzer uygulamalara daha mesafeli davranması söz konusu olabilir.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.