tarafından - Ekim 4, 2019
514 görüntüleme

Bir ortamda aynı anda bağlantı kurabileceğiniz ağların listesinde, öncelikli bağlanmak istediğiniz ağları belirleme aşamasında son derece yararlı olan WiFi önceliği işlemi için Windows işletim sistemlerinde birtakım yapılandırma ayarlarını düzenlemeniz gerekiyor.

Windows Ağ Bağlantı Önceliği Nedir?

Bir ortamda farklı ağ bağlantısı tipleriyle karşılaşmanız söz konusu olabilmektedir. Genellikle bu ağ bağlantıları WiFi bağlantıları ve mobil bağlantılardır. Kablosuz erişim seçeneği sunmayan Ethernet bağlantısı da ağ seçenekleri arasındadır. Windows, ağ bağlantılarındaki önceliklerine göre internet erişimlerini sizlere sıralı olarak sunar ve bu durum Windows ağ bağlantı önceliği adını alır.

Windows Ağ Bağlantı Öncelik Sıralaması Nasıldır?

Windows sistemlerinde Ethernet, WiFi ve mobil bağlantı olarak öncelik sırası bulunmaktadır. Bu öncelik sırasına göre ilk olarak cihaz Ethernet bağlantısı kurmaya çalışma istemi gönderir. Kablolu bir bağlantı bulunamıyorsa, WiFi veya mobil bağlantı gibi kablosuz bağlantıları taraması yapılır. Bu nedenle, bağlantı noktasına göre işletim sisteminizin bağlantı önceliğine dikkat ettiğinin altını çizmeliyiz.

WiFi Bağlantı Önceliği Nedir?

WiFi bağlantı önceliği, bulunduğunuz bir ortamda görüntüleyebildiğiniz birden çok ağ bağlantısında bağlanmayı tercih ettiğiniz ilk ağı belirlemek için kullanılan bir işlemdir. Çoklu WiFi ağı bulunan alanlarda bilgisayarınız en kolay bağlanabildiği ağa bağlanmaya çalışmaktadır. WiFi bağlantı önceliği olarak tanımlanan bu sistem özelliğini manuel ayarlar vasıtasıyla değiştirmek oldukça kolaydır.

WiFi Bağlantı Önceliği ve Windows Ağ Bağlantı Önceliği

Halka açık alanlar olan kafeler, alışveriş merkezleri ve havaalanları gibi yerlerde bilgisayarınız farklı ağ bağlantıları görüntüleyebiliyor. Bulunduğunuz alanın hizmet kriterlerine göre bu ağ bağlantılarının birçoğunun ücretsiz bağlantı seçeneği sunduğunu görebilirsiniz. Kullandığınız cihaz, tüm bu bağlantı seçenekleri arasından en iyi ve en güvenilir bağlantı olduğunu varsaydığı bağlantıya ulaşmaya çalışacaktır. Bu durum, yavaş ağlara bağlanmanıza neden olabilir. Windows ağ bağlantı önceliği ayarlarınızı WiFi ağına öncelik verecek şekilde yapılandırdıktan sonra, WiFi bağlantı seçenekleri arasından önceliklerinizi manuel olarak yapabilirsiniz.

Windows 7 ve 8 İşletim Sisteminde WiFi Ağına Öncelik Verme İşlemi

WiFi ağ ataması önceliği, Windows 7 ve Windows 8 işletim sistemlerinde bazı ayar değişiklikleriyle belirlenebiliyor. Yapacağınız işlem adımları ise;

  • Denetim masasını çalıştırın.
  • Ağ ve İnternet> Ağ ve Paylaşım Merkezi adımlarını izleyin.
  • Ağ ve Paylaşım Merkezi menüsünde sol üst tarafta bulunan ‘Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştir’ butonuna tıklayın.
  • Araç çubuğu butonları arasından ‘Gelişmiş’ seçeneğine tıklayarak açtığınız seçenekler listesinde ‘Gelişmiş Ayarlar…’ seçeneğine basın.
  • Araç çubuğunu göremiyorsanız, menü içerisindeyken ALT tuşuna basılı tutarak araç çubuğunun görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Gelişmiş ayarlar başlığıyla açılan pencerede öncelik atayacağınız bağlantının tipini belirlemelisiniz. Listede yerel ağ bağlantısı, WiFi veya Ethernet seçeneklerini görüntüleyebilirsiniz.
  • WiFi seçeneğine tıklayıp ‘Tamam’ butonuna tıkladıktan sonra bilgisayarınızın ilk olarak WiFi ağlarını algılamasını sağlayabilirsiniz.

İzlenen bu adımlar, bilgisayarınızın öncelikli olarak algılayacağı bağlantı tipini değiştirmek için kullanılmaktadır.

Windows 10 İşletim Sisteminde WiFi Ağına Öncelik Verme İşlemi

Windows 10 işletim sistemlerinde WiFi önceliğini ayarlamak için, bazı ayar değişiklikleriyle birlikte komut istemcisini kullanmanız gerekecektir. İşlem adımlarını incelersek;

  • Bilgisayarınızda komut istemcisi programını çalıştırın ve netstat -rn | more komutunun girişini yapın.
  • Interface List başlığı altında bağdaştırıcı listenizi görebilirsiniz.
  • Denetim Masası> Ağ ve İnternet> Ağ ve Paylaşım Merkezi> Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştir yolunu izleyin.
  • Bilgisayarın WiFi ağını öncelikli olarak algılaması için WiFi ağına sağ tıklayıp ‘Özellikler’ seçeneğine basın.
  • Gelen penceredeki bağlantı öğeleri arasında Interner Protokolü sürüm 4’ü seçin ve listenin sağ alt kısmında yer alan ‘Özellikler’ butonuna tıklayın.
  • Açılan pencerede herhangi bir işlem yapmadan ‘Gelişmiş’ butonuna basın.
  • Açılan yeni pencerede ‘Otomatik Ölçü’ başlığının yanındaki kutucuktaki işareti kaldırın ve arabirim ölüsü kutucuğuna 10 değerini girdikten sonra ‘Tamam’ butonuna basın.
  • Komut istemcisine daha önce girdiğiniz komutu girin ve Interface List sıralamasında WiFi bağlantılarına birinci önceliğin verilip verilmediğini kontrol edin.

Windows işletim sistemlerinde ağ tipine öncelik verme işlemini yapabildiğiniz bu işlemlerin ardından, manuel ayarlarla bilgisayarınızın otomatik WiFi ağı algılama ve bağlanma seçeneklerini belirleyebilirsiniz.

WiFi Bağlantılarına Önem Sırası Atama İşlemi

WiFi bağlantılarına manuel olarak öncelik atama işlemlerinde komut istemcisi kullanılmaktadır. Bilgisayarınızın öncelik atadığı WiFi bağlantılarını yönetmek için;

  • Komut istemcisini bilgisayarınızda yönetici olarak çalıştırın.
  • Komut ekranına netsh wlan show profiles komutunu girip Enter tuşuna basın.
  • Komut, tüm WiFi ve Ethernet gibi ağ bağlantılarının listesini görüntülemek için kullanılmaktadır.
  • Listeden öncelikli ağlarınızı belirleyin ve daha sonra netsh wlan show interfaces komutunu girerek Enter tuşuna basın.
  • Bu komut, internete bağlanmak için kullanılan bağlantı tiplerini gösteriyor. Daha önceki işlemlerle yaptığınız ayarlar neticesinde birinci öncelik olarak WiFi ağını görüntüleyeceksiniz.
  • Son komut işleminde netsh wlan set profileorder name =“WiFi bağlantı adı” interface= “Wi-Fi” priority=öncelik sırası komutunu yazmalısınız.

Tüm komut ayarlarınızı tamamladıktan sonra, bilgisayarınız artık çevrede sizin öncelik sırası verdiğiniz WiFi ağlarına bağlanmaya çalışacaktır.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.