tarafından - Ekim 11, 2019
319 görüntüleme

Youtube, en basit tanımıyla; videoların yüklendiği ve kullanıcıların yüklemiş olduğu videoları izleme imkânı sunan sosyal bir ağdır. Videolar yüklenirken belli kategoriler olsa ad youtube video yükleme konusunda her hangi bir sınırlama getirmez. Sadece yasalara uygun olmayan içerikler ve 18 yaşından büyük olma sınırlaması getirmiştir. Youtube günlük hayatta en çok video izlenen sosyal ağlardan bir tanesidir.

Akıllı telefonlar üzerinden binlerce video izlemek mümkün. Elbette, izlenen bu videolar youtube arama geçmişinde kaydedilmektedir. Çoğu kullanıcı arama geçmişinin görünmesinden ya da benzer videoların önerilmesinden rahatsız olmaktadır. Bu durumun ortadan kalkması için youtube arama geçmişi silme işleminin yapılması gerekmektedir. Kullanıcılar, gereken işlemleri yaptıklarında youtube arama geçmişleri silinerek ortadan kalkar.

Youtube Geçmişi Ne Demek?

Youtube kanalında kullanıcının arama yaptığı veriler anlamına gelir. Her kullanıcının youtube geçmişi mevcuttur. Kullanıcılar, isterse bu geçmişi silebilir isterlerse silmeyebilirler. Youtube, kullanıcının daha önce izlediklerini hatırlatmak, yeni videolar önermek, izlenilen videolara benzer videolar önermek ve izlenmiş olan videoları bir daha önermemek için kullanıcıların youtube geçmişini kullanır. Kullanıcı arama geçmişini açık tuttuğu sürece youtube bu özelliğini aktif olarak kullanır. Bir başka deyişle, bu özellik aktif olarak çalışır.

Youtube Geçmişi Nasıl Görülür?

Youtube yeni ara yüzü ile hizmet vermektedir. Bu sayede yotube arama geçmişini görmek mümkün olabilmektedir. Youtube arama geçmişi; izleme geçmişi, yorum ve topluluklar olarak filtrelenerek arama geçmişi görüntülenebilir.

Youtube Geçmişi Nasıl Silinir?

Tüm youtube arama geçmişinin silinebilmesi için belli adımlar izlenebilir. Arama geçmişinden arama girişleri tek tek silinebilir. Böylece youtube arama geçmişi tamamen silinmiş olur. Birçok kullanıcı için bu yöntem zor ve sıkıcıdır. Bunun yerine youtube arama geçmişi otomatik olarak silinebilir. Youtube bu özelliği ile kullanıcılara kolaylık sağlamıştır.

Youtube Geçmişinin Otomatik Olarak Silinmesi

Kullanıcı gizliliğinin artırılması için her geçen gün yeni özellikler devreye girmektedir. Google ve yotube için de bu özellikler söz konusudur. Youtube arama geçmişi artık otomatik olarak silinebilir. Böylece kullanıcı harici olarak bir işlem yapmadan youtube arama geçmişi silinir. Bu işlemde kullanıcı tercihine göre istediği süre aralıklarında youtube geçmişi otomatik bir şekilde silinecektir.

youtube geçmişini otomatik olarak silme işlemi yapılmak isteniyorsa öncelikle bu özelliğin aktif hale getirilmesi gerekir. Bunun için de kullanıcı bazı adımlar izlenmelidir.

Bu adımlar;

  • Google Etkinliğim bölümüne girilir. Buradan Youtube Geçmişi kısmına giriş yapılır.
  • Bu bölümde yer alan Otomatik Olarak Sil seçeneği tıklanır.
  • Bu bölümde, Youtube geçmişi verilerinin ne kadar süre ile saklanacağı seçilir.

Youtube Geçmişi Otomatik Silme Süreleri Seçimi

Yukarıda da belirtildiği gibi otomatik silme işleminin adımlarından biri tanesi de süreyi belirlemektir. Butonlarda yer alan sürelerden biri tercih edilir. Bu tercih tamamen kullanıcının isteğine bağlıdır. Böylece, bu süreler bittiğinde youtube arama geçmişi otomatik bir şekilde silinir.

Bu adım, silme işlemini belli periodlar halinde düzenlemek için yapılır. Belli aralıklar geçmiş temizlenir. Bu sayede kullanıcı youtube arama geçmişi silme işlemini her defasında tekrarlamak zorunda kalmaz. Bu seçimde youtube geçmişinin silinebilmesi için kullanıcılara üç farklı seçenek sunulmaktadır.

Bu seçenekler şunlardır;

  • Ben silene kadar saklansın
  • 18 ay süreyle tut daha sonra otomatik olarak sil
  • 3 ay süreyle tut daha sonra otomatik olarak sil

Kullanıcı tercihine göre bu seçeneklerden birini tercih eder. Daha sonra 'Sonraki' yazan kısma tıklanır. Bu kısımdan sonra son olarak 'Onayla' kısmına girilerek onaylama gerçekleştirilir. Bu adımla beraber işlem sona ermiş olur.

İsteyen kullanıcılar bu süreyi değiştirebilirler. Bu değişikliğin yapılabilmesi için tekrar aynı adımların izlenerek sürelerin yer aldığı bölüme gelinir. Bu bölümde istenen değişiklik yapılır.

Youtube Geçmişi Silme İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Youtube arama geçmişi silindikten sonra bazı hususlar önem kazanır.

Silme işlemiyle;

  • Arama geçmişi silindikten sonra artık geçmişte yapılan aramalar arama kutucuğunda öneri olarak gösterilmez.
  • Arama geçmişi silindikten sonra girilen arama sorguları arama geçmişine kaydedilmez.
  • Silinen arama girişlerinin hiç biri bir daha önerileri etkilemez.

Aynı zamanda söz konusu cihazın internet bağlantısı yokken geçmişten her hangi bir video kaldırıldığında yapılan bu değişikliklerin senkronize edilmesi bir iki saat sürebilmektedir. Bu sürenin beklenmesi gerekir.

Google Servislerinde Etkinlik Geçmişi Nasıl Temizlenir?

Gizlilik konusunda kaygı yaşayan ve hesabını daha güvenli hale getirmek isteyen kullanıcılar, Google servislerinde etkinliklerin nasıl sınırlandırıldığını bilmelidir. Pek çok teknoloji şirketinde olduğu gibi Google da arka plan kullanıcı verilerini depolamaktadır. Söz gelimi; youtube izlemeleri, arama geçmişi, ,Gmail etkinlikleri ve G-Suite teki eklentiler. Bunlar Google tarafından kullanıcı verilerini toplayan bileşenlerdir.

Google web ve uygulama etkinliklerinin silinmesi için web ve uygulama etkinliği kısmına gelinir. Buradan düzenleme seçeneği tıklanır. Buradan ayarlama pasif ya da aktif olarak tanımlanabilir. Bunun yanı sıra; geçmiş verileri Geçmişi Yönet seçeneği ile silinebilir.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.