tarafından - Kasım 1, 2019
179 görüntüleme

Akıllı cihazlarımıza gelen macOS Catalina güncellemesi ile Mac'lerimiz pek çok yeni yeteneğe kavuştu. Fakat özellikle MacBook kullanıcılarının yararlanması gereken yeni bir özellik bulunuyor. Bu yeni güncelleme Arcade'den Fotoğraflar uygulamasına kadar pek çok alanda yeni özellikler getirdi. Bu yeni özelliklerden birisi tüm kullanıcılar için büyük önem arz etmekte. Bu uygulamanın adı da “Mac'imi Bul” uygulaması.

Mac'imi Bul Uygulaması Nedir?

iCloud kullanımı ile birlikte hayatımıza giren bu uygulama, adından da anlaşılabileceği üzere, herhangi bir durumda kaybolan Mac cihazlarına kolaylıkla ulaşabilmemizi sağlıyor. Sadece cihazınızı bulmakla da kalmıyor; bu uygulama ile aynı zamanda cihazınıza mesaj gönderebiliyor, cihazınızı dilerseniz kilitleyebiliyor ve hatta tercih ederseniz diskinizi, dosyalarınızı silebiliyorsunuz. Birkaç yıldır Iphone'ların sahip olduğu bu özellik şu anda Mac cihazlarında da kullanılabilir durumda.

Uygulamayı Kullanabilmek İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Uygulamayı kullanabilmek için, cihazınız kaybolmadan önce uygulamayı aktif hale getirmeniz gerekmekte. Bu servisin çalışabilmesi için Apple kimliğine sahip olmanız gerekiyor. Uygulama, cihazınızı takip edeceği için kapalı olarak geliyor; bu yüzden de aktif edilmesi gerekiyor.

Sistem Tercihleri kullanım paneline girerek aktifleştirme işlemine başlıyorsunuz. Buradan iCloud’a tıklıyoruz ve karşımıza gelen panelin en altında bulunan “Mac’imi Bul” kutucuğunu işaretliyoruz. Bunu gerçekleştirdiğinizde cihazınızın takip uygulaması açılmış olacaktır.

Sarı Ünlem Uyarısı

Eğer “Mac’imi Bul” uygulamasının aktifleştirilmesi esnasında sarı ünlem uyarısı alıyorsanız, bu ünlem işareti, Mac'inizin konumunu belirleyen servislerin kapalı olduğu anlamına geliyor.

Bunu çözmek içinse hemen yandaki 'Fazlası' butonuna tıklayıp karşınıza çıkan ekranda 'Güvenlik ve Gizlilik'i Aç' butonuna tıkladıktan sonra 'Konum Servislerini Etkinleştir' butonuna tıklayarak konumunuzu paylaşmayı onaylamanız gerekmekte. Bunun sayesinde Mac'inizin konumu tespit edilebilecek.

Mac'imi Nasıl Bulurum?

Uygulamanız aktifleştirildikten sonra herhangi bir akıllı cihazdan www.icloud.com sitesine giriş yaparak Mac'inizin yerini rahatlıkla tespit edebiliyorsunuz. iCloud'un web sitesi açıldığında karşınıza çıkan ekrana Apple kimliği bilgilerinizi yazarak giriş sağlayabiliyorsunuz. Giriş yaptıktan sonra 'Find My Iphone' butonuna tıklamanız gerekiyor.

Açılan bu ekranda Apple kimliğinize bağlı bulunan bütün cihazlar gözüküyor. Mac, Iphone veya Ipad kullandığınız bütün cihazlar burada gözüküyor. Cihazınız bulunduysa, ekrandaki ikonlarının sol taraflarında küçük bir yeşil ışık çıkıyor. Bu ekrandan cihazınızın üzerine tıklayarak yerini ve konumunu kolaylıkla tespit edebiliyorsunuz.

Cihazınızın Bulunabilmesi İçin Gerekli Olan Koşullar

Cihazınızın tespitinin yapılabilmesi için belli başlı koşullar bulunmaktadır. Bu koşulların hepsi sağlanıyorsa cihazınıza kolaylıkla ulaşabileceksiniz demektir. Bu gereklilikler şunlardır;

  • Mac'imi Bul uygulamasının aktif olması gerekiyor.
  • Cihazınızın şarjının sıfırın üzerinde olması gerekiyor.
  • Cihazınızın internete bağlı durumda bulunması gerekiyor.
  • Ve cihazınızın konum tespiti yapılabilecek bir bölgede bulunması gerekiyor. Örneğin kanalizasyonda veya hiçbir şekilde bağlantıya ulaşılamayan yerlerde cihazınızın tespiti zor olabilir.

Cihazınız yukarıdaki koşulların tamamını karşılıyorsa kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak birkaçını veya birini bile karşılamaması durumunda cihazınızın tespiti daha zor olacağından, bulmakta zorlanabilirsiniz. Bu yüzden cihazlarınızın sürekli internete bağlı olduğunu kontrol etmekte fayda var. Ve cihazı edinir edinmez 'Mac'imi Bul' uygulamasını aktifleştirmek yalnızca size yarar sağlayacaktır.

Mac'imi Bul Uygulamasında Kullanabileceğiniz Diğer Özellikler

Aynı uygulama ile daha pek çok özellik kullanabilmektesiniz. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir;

• Mesaj Gönderme

Mac cihazınızı harita üzerinde gördükten sonra mesaj gönderebiliyorsunuz. Gönderdiğiniz bu mesaj Mac'inizin üzerinde anında beliriyor ve Mac cihazınızın sesi kapalı dahi olsa bildirim sesi veriyor.

Bunu yapmak için önce haritada tespiti gerçekleşmiş olan Mac cihazınızı seçip 'i' kısmına tıklıyorsunuz. Açılan panelde “Play Sound or Send Message” butonuna tıklıyorsunuz ve karşınıza çıkan pencereye de dilediğinizi yazabiliyorsunuz. Böylelikle mesajınız anında iletiyor ve cihazınız ses çıkarıyor.

• Mac'inizi Uzaktan Kilitleyebilme

Mac'inizin içinde önemli ve kişisel bilgiler barındırıyorsanız ve bu bilgilere de kimsenin erişmesini istemiyorsanız bu servisi kullanabilirsiniz. Bunun için yine haritada bulunan cihazınızın 'i' panelini açıyorsunuz.

Daha sonrasında 'Remote Lock' butonuna tıklayarak açılan panele 2 defa 6 haneli şifre girmeniz gerekiyor. Şifrenizi girdikten sonra, cihazınız kilitlenince ekranda gözükmesini istediğiniz mesajı da girebiliyorsunuz. Böylelikle cihazınız kilitlendikten sonra, ekranında sizin yazınız gözüküyor. Mac'iniz kilitlendikten sonra giriş için PIN kodu isteyecektir. Bu PIN kodu da sizin belirlediğiniz 6 haneli şifre olacaktır.

Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki, bu da; bunu uygulamanız durumunda cihazınızın internet ile ilişiği tamamen kesiliyor. Bu duruma dikkat ederek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

• Mac'inizi Silebilme

Mac'inizde hayati önem taşıyan ve herhangi birinin görmesi durumunda problem çıkabilecek dosyalar bulunuyorsa cihazınızı silmeyi tercih edebilirsiniz. Yine aynı harita üzerinde tanımlanan cihazınızın 'i' panelini açtıktan sonra 'Remote Wipe' butonuna tıklayarak silme işlemini başlatabilirsiniz.

Yine bir şifre belirliyorsunuz ve silme işlemi başlıyor. Mac'inize tekrar kavuşmanız durumunda bu şifreyi girerek cihazınızı açabiliyorsunuz. Eğer bilgilerinizin yedeği de yoksa bunu tercih etmemelisiniz. Fakat hayati önem taşıyan bilgileriniz bulunuyorsa, kimi zaman bilgilerinizin başkasının eline geçmesindense silinmesi daha iyi olabilir.

Find My Iphone Uygulaması Güvenli Midir?

Uygulama iCloud'a ait Apple'ın servisi olduğu için güvenilirliği açısından bir problem yok. Fakat cihazınızın bilgilerinin silme ve kilitlenme işlemlerini oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirebildiğiniz için, küçük panik anlarında dahi bilgilerinizi silebilir ve bunu yaparak oldukça kötü sonuçlara yol açabilirsiniz. Bu yüzden cihazın özelliklerinden bazılarını kullanırken daha dikkatli olmalı ve gerekmedikçe kullanmadığınızdan emin olmalısınız.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.