tarafından - Kasım 8, 2019
185 görüntüleme

İnternetin gelişmesiyle birçok farklı web sitesi hizmet verir haline geldi. Bu web siteleri o kadar çoğaldı ki bunları bulabilmek için arama motorları devreye girdi. Arama motorları sayesinde internet üzerindeki istenilen her türlü şeye ulaşmak mümkün.

Web siteleri sitelerindeki verileri her daim erişime açık bir şekilde tutmak zorundalar. Bunun içinse veri depoları gerekiyor. Ancak web siteleri ayrı ayrı bu veri depolarını kurmazlar. Veri deposu sağlayan firmalardan bir kısım veri deposunu kiralama yöntemine giderler. Bu sayede veri maliyetleri büyük oranda düşmüş olur.

Hosting Nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi veri deposu hizmeti sağlayan firmalara hosting firması denir. Ülkemizde ve dünyada birçok farklı hosting firması hizmet veriyor. Bu hosting firmaları birbirinden farklı birçok web sitesinin verisini depoluyor. Bu sayede herhangi bir saatte bir kişi web sitesine veri gönderip veri alabiliyor.

Bu veri depoları 7 gün 24 saat açık tutuluyor. Web siteleri bu tür hosting firmaları olmasaydı verilerin depolandığı bilgisayarı sürekli açık tutmak zorunda kalacaktı. Bilgisayar kapatıldığı zaman da insanların siteye veri alışverişi kesilecekti. Ayrıca bu çok maliyetli bir yöntem olacaktı.

Domain Adresi ve Hosting

Bir web sitesi kurulduğu zaman ilk yapılan işlem bir domain adı alınmasıdır. Domain dilimizde Alan adı anlamına gelir ve web sitenin adına karşılık gelir. Normalde web sitelerinin her biri belli bir IP adresi tarafından adreslenmiştir.

Bu IP adresleri birkaç sayıdan oluşur ve akılda tutmak oldukça zordur. Bu nedenle her IP adresine ait bir domain adı atanır. Bu sayede domain adını yazarak web sitesine ulaşmak mümkün olur. Bu hizmeti sağlayan servislere ise DNS yani Domain Name Server adı verilir. Google DNS, Open DNS gibi servisler sayesinde bu hizmet alınabilir.

Ülkemizde Hosting Firmaları

Ülkemizde yurt içi ve yurt dışı kaynaklı birçok hosting firması hizmet vermektedir. Bunlar web sitelerine çeşitli fiyatlar verirler. Bu fiyatlar genel olarak döviz kuru üzerinden ücretlendirilirler.

Dolar ya da Euro bazında aylık ya da yıllık ücretlerle web sitelerine depolama olanağı sağlarlar. En iyi hosting firmaları müşterilerini en iyi anlayan ve onlara yardımcı olandır. Web sitesi sahipleri de buna dikkat ederek hosting firmasını iyi seçmeliler.

Hosting Firması Seçimi

Hosting firması seçerken göz önüne alınması gereken bazı ölçütler bulunur. Bu ölçütlere dikkat edilmemesi web sitesini büyük bir riske sokabilir. Bu listemizde de hosting firması seçerken göz önüne alınması gereken bazı ölçütleri sıraladık:

  • İyi bir müşteri desteği olması. 7 gün 24 saat açık bir müşteri destek hattı
  • Uygun fiyata yüksek kalite sunması
  • Cpanet Kontrol panelini standart alması
  • Sunucularının hızlı olması. Kullanıcıların en çok dikkat ettiği konulardandır.
  • Otomatik yedekleme işlemlerinin ücretsiz ve hızlı olması
  • Hızlı müşteri hizmetleri ve teknik destek
  • ·Site transferinin ücretsiz yapılması
  • SSD Depolama alanıyla veri trafiğinin hızının maksimuma çıkarılması
  • Site tasarlama ve kurulum panelinin basit ve işlevli olması
  • SSL sertifikası bulunması ve bunu ücretsiz olarak sağlaması
  • Gelişmiş internet altyapı hizmetlerini kullanması

Burada sayılan hizmetler hosting firması seçiminde büyük önem taşımaktadır. Burada sayılan ölçütlere dikkat edilmeden hosting firması seçilmesi kısa bir süre sonra çeşitli sıkıntıların doğmasına yol açar.

Bin bir güçlükle açılan ve yüksek paralar harcanan web siteleri kısa bir süre sonra kapanma noktasına gelebilir. Bu yüzden burada sayılan tüm ölçütlere dikkat edilmelidir.

Türkiye’de Hosting Piyasası

Ülkemizde hosting piyasası oldukça gelişmiş olup birçok farklı oyuncu hizmet vermektedir. Bu anlamda piyasada rekabet fazla olduğundan fiyat düzeyi oldukça uygundur. Son yıllarda döviz kurlarının artması ise fiyatları yukarıya çeken bir unsurdur. Bu nedenle en iyi hosting firmaları araştırması yapılırken fiyat konusuna da dikkat edilmelidir.

Türkiye’de Hosting Firmaları

Ülkemizdeki hosting rekabeti incelerken bazı firmalardan da söz etmek gerekiyor. Bu bölümde de bazı hosting firmalarını listeleyeceğiz:

  • Turhost hosting firması ülkemizde etkinlik gösteren hosting firmaları arasında birinci olarak gösteriliyor. 2004 yılında İzmit’te kurulan firma 2006 yılındaysa bireysel kullanıcıya da hizmet vermeye başlamıştır. CPanel, Bulut Depolama, Linux ve Windows hosting ve site kurma gibi hizmetleri sağlar. Firmanın sunucu merkezi Dublin şehrindedir. Firmanın kendi yönetimiyse İstanbul’dadır.
  • Natro Hosting ise yine Dublin üzerinden sunucu bağlantısını gerçekleştirir. İlk firmaya göre biraz daha yavaş hizmet sunsa da güvenlik hizmetlerinin gelişmiş olmasıyla öne çıkar. Şifrematik, WPFest gibi güvenlik uygulamaların sahiptir.
  • Veridyen Hosting 2016 yılında İzmir’de kurulmuş yeni bir firmadır. Firma 2005 yılından beri sektörde hizmet veren uzmanlardan oluşur. Tamamen yerli olan firma özellikle teknik destek hizmetlerinin kaliteli olmasıyla öne çıkıyor. Dublin sunucu merkezli firma diğer firmaların aksine paylaşımlı ağı kullanır.

Burada ülkemizde hizmet veren hosting firmalarından üçünü inceledik. Bu firmalar ülkemizde hizmet veren hosting firmaları arasında en kaliteli üç tanesi olarak öne çıkıyorlar. Bu nedenle bu hosting firmalarını tercih etmek tavsiye edilebilir.

Hosting Firması Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Konular

Hiçbir araştırma yapmadan hosting firması seçmek bir web sitesi için oldukça risklidir. Kötü bir hosting firması seçiminde site birkaç gün sonra aşırı yavaşlayabilir. Bu durum da sitenin ziyaretçi sayısının başlamadan bitmesi anlamına gelir. Bu nedenle hosting firmalarına yapılacak olan yatırımlar iyi araştırılarak yapılmalıdır. Rastgele hosting firması seçimi yapılmamalıdır.

Bazı deneyimsiz hosting şirketleri ucuz fiyat çekerek web sitesi sahiplerinin ilgisini çekebiliyor. Bu durumlara dikkat ederek her ucuza hosting sağlayan firmadan hizmet almamak gerekiyor. Firmalar çeşitli kampanyalar düzenleyebiliyor ancak sağladıkları hizmetlere de bakarak karar vermek gerekiyor.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.