tarafından - Kasım 11, 2019
2,214 görüntüleme

Android telefonlar, birçok uygulama nedeniyle veya sistem işlevleri nedeniyle mobil veri kullanma yoluna başvurabiliyorlar. Bu tür durumlar da kullanıcıların mobil veri paketlerine büyük bir yük bindiriyor. Android telefonlarda mobil veri nasıl sınırlandırılır? sorusuyla, Android telefonlarda manuel olarak sınırlandırma işlemlerini ele alacağız.

Android’de Mobil Verileri Azaltarak Tasarruf Edin

Android cihazlarda arka plan verilerini kısıtlayarak, her ay kullandığınız mobil verileri büyük oranda azaltabilir ve büyük bir para tasarrufunda bulunabilirsiniz.

Birçok operatör, mobil cihazlar için farklı tarifelere sahip mobil veri paketleri sunmaktadır. Ancak telefonunuz gereksiz zamanlarda mobil veri harcaması yaptığında, gerekli durumlarda tarifenizin mobil verisinin bittiğini görebilirsiniz.

Bu tür durumlarla karşılaşmamak için, telefonunuzun mobil veri kullanımı üzerinde kontrol sahibi olmanız gerekmektedir. Yani yapacağınız bazı ayar değişiklikleri, tarifelerinizi daha hesaplı kullanmanıza imkân tanıyacak.

Arka Plan Verisi ve Ön Plan Verisinin Farklılıkları

Telefonlarda iki farklı veri kullanım türüne yer verilmektedir. Bunlar arka plan verileri ile ön plan verileridir. Arka plan verileri, uygulamaların arka planda kullandıkları verileri ifade eder. Yani arka plan verileri, uygulamayı aktif olarak kullanmadığınız sırada tüketilen verilerdir.

Ön plan verileri ise kısaca uygulamaları kullanırken harcadığınız aktif verileri tanımlar. Yani tweet atarken, Youtube’da video izlerken veya Snapchat’te paylaşım yaparken ön plan verilerini kullanırsınız.

Arka Plan Verilerini Kısıtlamak Ne Anlama Gelir?

Arka plan verilerinin kapatılması, uygulamaların arka planda yenilenmesini önlemek ve herhangi bir bildirim almamak demektir. Yani arka plan verilerini kapattığınızda, uygulamalarda bildirimler almazsınız. Bildirimleri görebilmek için, uygulamayı çalıştırmalı ve bildirimleri kontrol etmelisiniz.

Bir uygulamanın arka planda çalışması özelliği kapatıldığında, kullanılan verilerin azaltılması konusunda etkili bir adım atılmış olur.

En Çok Mobil Veri Kullanan Uygulamalar Hangileridir?

Android cihazınız bekleme modunda yani ekran kapalı şekilde çalışırken, uygulamaların verileri hala kullanımdadır. Uygulamalar sunucuları üzerinden internet aracılığıyla sürekli veri toplamaya ve güncellemeleri almaya devam ederler. Android telefonlarda en çok mobil veri tüketen uygulamaların başında Spotify, Twitter, Instagram, Facebook, Snapchat ve Youtube gibi uygulamalar gelmektedir. Bu uygulamalar, arka planda çalışmaya devam eder ve mobil veri kullanımını sınırlandırmadığınız müddetçe mobil veri kaybı yaşamanıza neden olurlar.

Cihazınızda Mobil Veriyi En Çok Tüketen Uygulamaları Nasıl Görüntülersiniz?

Çevrimiçi olduğunuz ve Wi-Fi ağına bağlı olmadığınız her an, mobil veri kullanmış olursunuz. Mobil veriler, Wi-Fi veri kullanımından farklı olarak işler. Yani Wi-Fi ağının sınırlı bir aralığı bulunabilir, ancak mobil arama yapmanıza imkân tanıyan mobil veri hücrelerini kullanabilirler. Telefonunuz kapsama alanı dâhilinde olduğu sürece, mobil veri kullanmanız söz konusu olacaktır. İnternet içerikleri olan sosyal medya, e-posta, sörf, online video izleme gibi seçenekler, mobil veriler kapsamına girer.

Ayarlar> Ağ ve İnternet> Mobil Veri Kullanımı yolunu takip ettiğiniz zaman hücresel veri bağlantısına ilişkin uygulamaların ne kadar veri tükettiklerini görebilirsiniz. Bu alanda ne Android telefonunuzda kullandığınız mobil veri tüketimini görebilir ve ileride ne kadar kullanmak istediğinize ilişkin bir sınırlama getirebilirsiniz.

Menü içerisinde, mobil verileri tamamen kapatma seçeneğini de görebilirsiniz. İnterneti kullanmayan ve bu nedenle veri tüketimi yapmayan uygulamalar için bu seçenek pek de işe yarar gibi görünmüyor. Yine de uygulamaların mobil veri kullanımını kapatmak için, bu seçeneği aktif hale getirmeyi tercih edebilirsiniz.

Mobil Veri Kullanımı Uyarısı Ayarlama

Android telefonunuzda kullandığınız mobil verileri sınırlama konusunda uyarı almayı tercih edebilirsiniz. Bu durumda takip etmeniz gereken işlem adımları ise;

  • Android telefonunuzda ayarlar menüsünü açın.
  • Ağ ve İnternet> Veri Kullanımı> Mobil Veri Kullanımı yolunu takip edin.
  • Gelen ekranda ‘Veri Uyarısı’ seçeneğine tıklayın.
  • Açılan pencereye uyarı gelmesini istediğiniz değeri yazın. Aşağı ok tuşuyla MB veya GB değerleri arasında geçiş sağlayabilirsiniz.
  • Değerleri yazdıktan sonra ‘Ayarlar’ butonuna tıklayın.

Bu ayarlama sayesinde, belirlediğiniz mobil veri kullanım değerine ulaştığınız zaman, Android telefonunuz mobil veri kullanım sınırına ulaştığınıza ilişkin bir bildirim görüntüleyecektir.

Mobil Ortak Erişim Noktasının Sınırlandırılması

Eğer cihazınızdaki mobil veri bağlantısını paylaşıma açtıysanız, mobil ortak erişimin noktasının sınırlandırılması işlemini uygulayabilirsiniz. Telefonunuzu Hotspot noktası olarak sıklıkla erişime açtığınız durumlarda, bu işleme başvurabilir ve ağınıza bağlanan cihazların mobil veri kullanımlarını kısıtlayabilirsiniz.

Ayarlar> Kablosuz Ağ Bağlantıları menüsü içerisinde ‘Bağlantı paylaşımı ve ortak mobil erişim noktası’ başlığına tıklayın. Bu alanda ‘Veri Sınırı’ seçeneği ile farklı sınırlama noktaları belirlemeniz mümkün.

10 MB ile limitsiz seçenekleri arasında sınırlama yapabileceğiniz gibi, özel seçeneğiyle sınırlama koymak istediğiniz MB değerini siz belirleyebilirsiniz. Böylelikle ağınızda bulunan kişilerin tüketecekleri mobil veri miktarına sınırlama getirebilmiş olursunuz.

Mobil Veri Sınırlaması İçin NetGuard Uygulaması

Android cihazlarda genel olarak mobil veri sınırlaması konusunda sunulan içerikler, birçok kullanıcı için yeterli düzeydedir. Fakat çok daha kapsamlı bir mobil veri kontrolüne sahip olmak istiyorsanız, NetGuard uygulamasını kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu uygulamanın kullanıcılara sunduğu özellikler ise;

  • Root gerektirmeyen basit ve gelişmiş yollarla internet erişimini kısıtlamanıza imkân tanır.
  • Uygulamaların veya adreslerin ağınıza otomatik olarak erişmesi ve veri tüketmesini engelleyebilirsiniz.
  • İnternet erişimini tamamen engelleyebilirsiniz.
  • Tüm veri trafiğini günlüğe kaydedebilir ve trafiği filtreleme seçenekleri ile yönetebilirsiniz.
  • Android 5.1 ve üzeri tüm Android cihazlarda uygulamayı kullanmak mümkündür.
  • Dolaşımdayken engelleme, ekran açıkken izin verme, uygulamaların internet erişimi isteklerinde bildirim alma gibi ayarlamalar yapılabilir.
  • Yüklenen yeni uygulamaların veri kullanım trafikleri anında NetGuard’ın veri trafiği izleme sistemine eklenebilir.
  • Kullanılan ağ hızı görüntülenebilir.

Uygulamayı Google Play Store’dan indirebilir ve veri kullanımınız konusunda daha detaylı ayar değişiklikleri yapabilirsiniz.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.