tarafından - Kasım 14, 2019
2,989 görüntüleme

Video dosyaları, görüntü kaliteleri ve FPS oranları nedeniyle genellikle büyük olmaktadırlar. Özellikle video dosyalarını kameradan direkt olarak aldığınız zaman, ham çekimlerin video boyutları son derece büyük olabiliyor. Bu nedenle video boyutu küçültme nasıl yapılır? sorusunu soran birçok kişi vardır. Video boyutunu küçültme konusunda kullanabileceğiniz birden fazla program vardır ve bu yazımızın devamında bu programları kullanma yöntemlerini inceleyeceğiz.

Neden Video Boyutlarını Küçültmek Gerekir?

Video boyutlarını küçültmeyi istemenizin birden çok nedeni olabilir. Kameralardan ham olarak bilgisayara aktarılan videoların boyutları son derece büyük olur ve bilgisayarda çok yer kaplayabilirler. Bilgisayarda bu ham videoları saklamak, bir süre sonra videoların fazlasıyla alan kaplamasına neden olabiliyor.

Film veya dizi gibi arşivler yapmak istiyorsanız, birden fazla videoyu bilgisayarda saklamak için onlara onlarca GB’lık alan ayırmanız gerekebilir. Dosyaları sıkıştırarak saklamak, size depolama alanında büyük bir alan açabilir.

Video dosyalarınızı başka bir depolama alanında saklamak için küçültebilirsiniz. Böylelikle depolama alanının sınırlı alanını da aşmamış olursunuz. Ayrıca sıkıştırılan videoları telefonunuza veya tabletinize daha kolay aktarabilirsiniz.

Video Boyutu Küçültürken Kalite Kaybı Yaşanır mı?

Video boyutunu küçültmeniz durumunda kalite kaybı yaşanması söz konusu olabilir. FPS değeri, videolardaki kaliteyi belirleyici bir özelliktir ve video boyutu küçültme programlarının hemen hemen hepsi FPS değerinde otomatik olarak değişiklik yapmaktadır.

Böylelikle gözle görülen veya minimum oranda videolarda kalite kaybı yaşanabilir. Videonun kalitesinin ne kadar düşeceği, kullandığınız programın kalitesine bağlı olacaktır.

Minimum Kalite Kaybıyla Video Boyutu Küçültebileceğiniz Programlar

Kalite kaybını minimuma indiren birden fazla video sıkıştırma programı bulunmaktadır. HandBrake, Format Factory, Simple Video Compressor, Moo0 Video Minimizer ve Movie Maker gibi programlar kolay video küçültmek için birebirdir. Uygulayacağınız kolay işlem adımları sayesinde, videolarınızın boyutu gözle görülür oranda düşecektir. Bu da, depolama alanında yer kazanmanızı sağlayacak.

Movie Maker ile Video Boyutu Küçültme Adımları

Video küçültme işlemlerinde en çok tercih edilen program, Movie Maker’dır. Windows işletim sistemlerinde yüklü olarak bulunan bu programı ayrıca indirmenize bile gerek yoktur. Programı kullanırken izleyeceğiniz adımlar ise;

  • Movie Maker’ı çalıştırın ve ‘Video Yakala’ menüsü altında yer alan ‘Video Al’ seçeneğine tıklayın.
  • Açılan bilgisayar içeriği penceresinde sıkıştıracağınız videoyu seçin.
  • Video Movie Maker’ın arşivine eklenirken bir süre beklemelisiniz.
  • Arşive aktarma işlemi tamamlandıktan sonra, videoyu zaman çizelgesi paneline sürükleyin.
  • Dosya> Film Dosyasını Kaydet> Bilgisayarım yolunu izleyin.
  • Kalite belirleme sayfasına geldiğinizde, ‘Diğer Seçenekleri Göster’ kutucuğuna tıklayın.
  • Seçenekler içerisinde videonun oynatılmasını istediğiniz kaliteyi seçin. Burada ‘Geniş Bantta Oynat (512 Kbps)’ seçeneğine tıklayabilirsiniz.
  • Küçültme kalitesini seçtikten sonra ‘Sonraki’ butonuna tıklayın ve bir süre Movie Maker’ın videoyu küçültmesini bekleyin.
  • İşlem sonucunda videonun yeni boyutunu kontrol edebilirsiniz.

Bu işlemlerin sonucunda, belirli bir oranda video kalitesinde düşüş olabiliyor. Ancak video boyutunu fazlasıyla sıkıştırabiliyorsunuz.

HandBrake ile Video Boyutu Küçültme Adımları

HandBrake, video düzenleme programları arasında en çok kullanılan program halini almıştır.

Programı kullanma aşamalarını ele alırsak;

  • HandBrake programını indirin ve bilgisayarınıza kurun.
  • Programı çalıştırın ve klasör veya dosya seçimi yapın.
  • Açtığınız videoyu menüler üzerinden kısaca düzenlemeniz gerekiyor.
  • İlk olarak ‘Boyutlar’ menüsünden, videonun genişlik ayarlarını yapabilirsiniz.
  • ’Video’ menüsü üzerinden video codec ve kalite ayarlarını yapabilirsiniz.
  • Bu ayarları yaptıktan sonra, videonun çıktı seçeneğini belirleyebilir ve videonun işlenmesi için onay verebilirsiniz.
  • Değiştirilen ayarlara göre, çıktı sonucunda 50 MB ile 200 MB aralıkta video boyutunda değişiklik gözlemlenebilecektir.

HandBrake programını kullanarak basitçe videolarınız üzerinde birçok ayar değişikliği yapabilirsiniz.

Format Factory ile Video Boyutu Küçültme Adımları

Format Factory, kısaca birçok işlem yapabileceğiniz bir programdır. Programını kullanımı oldukça kolay olduğundan, birçok kişi tarafından kullanılmaktadır.

Programı kullanırken izleyeceğiniz adımları ele alırsak;

  • Format Factory programını indirin ve kurulumunu yapın.
  • Programı çalıştırın ve sol menüde ‘Video’ sekmesine tıklayın.
  • İlk aşamada, videonuzun çıkmasını istediğiniz formatı seçmelisiniz.
  • Format seçiminin ardından açılan pencerede ‘Tüm Dosyalar’ seçeneğine tıklayın ve küçülteceğiniz videoyu seçin.
  • Aynı pencere üzerinde yer alan ‘Çıktı Ayarı’ butonuna tıklayın.
  • Açılan pencerede AVC, XVID, DIVX ve diğer kalite seçeneklerini görebilirsiniz.
  • Video çıktı seçeneğini seçin ve ‘Tamam’ butonuna tıklayın.
  • Eğer videonuzu kırpmak istiyorsanız, ‘Clip’ butonuna basarak videoyu açılan pencere üzerinden kırpabilirsiniz.
  • Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra, ‘Tamam’ butonuna tıklayın. Daha sonra ana pencere üzerinde ‘Başla’ butonuna tıklayın.
  • Dönüştürme işleminin ardından, dosyanızı Format Factory dönüştürme klasöründe bulabilirsiniz.

Dönüştürme işleminde yüksek çözünürlükleri seçerseniz, videonun boyutu büyüyebilir. Bu nedenle seçenekler arasından düşük çözünürlükleri işaretlemelisiniz.

Simple Video Compressor Programının Kullanımı

Video dosyalarını sıkıştırmaya yarayan Simple Video Compresspor, son derece basit bir kullanıcı arayüzüyle çalışmaktadır. Bu sayede, program dahilinde kolay işlemlerle birlikte kısa sürede videonuzun boyutunu küçültebilirsiniz.

Programda sıkıştırmak istediğiniz videoyu seçin. İsterseniz, programda bir defada birden fazla video dosyasını da sıkıştırabilirsiniz. Kalite özelliklerini seçtikten sonra ‘Convert’ butonuna basmanız yeterlidir.

Program en kısa sürede sıkıştırılmış video dosyanızı tamamlayacaktır. Ayrıca Simple Video Compressor programında, videoları farklı formatlara sahip olan metin dosyalarıyla içe aktarabilirsiniz. Yani program, videolara altyazı gömmek konusunda da işlem seçenekleri sunmaktadır.

Moo0 Video Minimizer Programının Kullanımı

Moo0 Video Minimizer programı, en basit kullanıma sahip olan video küçültme programıdır. Menülerden küçültmek istediğiniz videoları seçtikten sonra, dosyaların genişlik, boyut, format ve kalite seçeneklerini basit pencere görünümü üzerinde seçebilirsiniz.

1 GB ve altındaki videoları yaklaşık 10-15 dakika içerisinde dönüştüren program, 1 GB ve üzerindeki videoları ise 15-30 dakikada dönüştürüyor. Böylelikle hızlı bir şekilde programla video sıkıştırma yapabiliyorsunuz.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.