tarafından - Kasım 21, 2019
367 görüntüleme

Teknolojik gelişmeler son zamanlarda iyice ilerliyor ve insan hayatına farklı isim ve çeşitlerde giriyorlar. Geçmişte, teknoloji bu kadar ilerlememiş iken insanın aklına hiç gelmeyecek şeyler şimdilerde kolay olmasının yanı sıra devamlı da güncelleniyor. Her güncellenme yenilik anlamına gelir ve bu yenilikler insan hayatını gitgide kolaylaştırır. Kısa bir süre öncesi insan hayatına giren face ıd de bu yeni uygulamalardan biri oluyor.

Face Id Nedir?

2017 yılında ilk defa Apple tarafından ortaya çıkan ve iPhone X ile birlikte teknoloji sevenlerin hayatına giren Face ID, kullanıcıların ekran kilidini açma ya da kimlik doğrulama gibi işlemlerini kendi yüzleri ile gerçekleştirme imkânı sağlıyor.

Başka şekilde söylemek gerekir ise kişinin yüzü, kimlik doğrulama yöntemi parolası haline geliyor. Kişi, tek bir bakışı ile telefonun kilidini açılabiliyor, tüm uygulama ve hesaplara giriş yapılabiliyor. Teknolojinin her geçen gün ilerlemesi ile de yeni nesil iPhone modellerinde çok daha kolay ve hızlı kullanım sağlıyor.

Face Id Hangi Cihazlarda Bulunur?

Face Id uygulaması, ilk defa 2017 yılı tasarımı olan Iphone X ile meydana gelmiştir bunun yanı sıra 2018 yılı tasarımı olan aşağıdaki cihaz modellerinin hepsinde de biyometrik kimlik doğrulama yöntemi olarak bu yüz tanıma sistemi kullanılır haldedir.

  • IPhone Xs Max
  • IPhone Xs
  • IPhone XR
  • IPad Pro tabletlerinde

Zaman geçtikçe de gerçekleştirilen denemeler kapsamında uygulama daha da ilerletip daha hızlı kullanılır hale getiriliyor.

Face ID Nasıl Çalışır?

Face ID uygulaması 2 boyutlu bilgiyi sunduğu gibi bunun yanı sıra hassas bir derinlik bilgisi de kullanıyor. Derinlik haritasını oluştururken piksellerin sayısı, derinliği ve çözünürlüğü dikkate alınıyor. Her 2 bilgi kaynağı da yüzün doğru bir derinlik haritasını çıkartabilmek adına kritik önem taşıyor. Bu durum da onu bir akıllı telefondaki en güvenli yüz tanıma ile kimlik doğrulama sistemini meydana getiriyor.

Face ID Kullanımının Avantajları

Yüz tanıma ile kimlik tanıtımı insanlar için de büyük bir avantajdır. Bu uygulama ile artık kişinin yüzü bir nevi parolası durumuna gelir. Face Id Kullanımının avantajları da aşağıdaki gibidir:

  • Gelişmiş yapay öğrenme teknolojisi ile kişi, şapka veya gözlükte taksa değişiklikleri algılar. Farklı modellerdeki güneş gözlükleri ile bile muazzam kullanılır.
  • Şifre oluşturmak ve bunu akılda tutmak bazı insanlar için zor olabilir. Bu uygulama ile kullanıcı adı, şifre veya parola hatırlamak ve bu bilgileri yazmak gerekmiyor.
  • Basitçe kilit açmak değil telefon içinde her uygulamayı bu sistem ile kullanmak mümkündür
  • Hızlı bir şekilde telefon veya tabletlerdeki kilit açılabilir
  • Tüm sosyal medya hesaplarına, üye olunan alışveriş sitelerine ve mesajlaşma için tüm hesaplar güvendedir.

Kilit açmak ve alışveriş yapma imkânları dışında başka uygulamalar için kimlik doğrulama işlemleri, sağlık uygulamalarından başlayarak tüm gizli notlara ve gizli belgelere kadar tüm işlemleri kişi kendi yüzü ile kolaylıkla yapabilir.

Face ID’yi Kullanım Kolaylığı

Teknoloji yeni uygulamalar getirdiği gibi bu uygulamaların kolay kullanımı da çok önemlidir. Face ID de kullanıcısına kolay kullanım vaat ediyor. Face ID'yi kullanmak için öncelikle kişi kendi yüzünü Face ID’ye tanıtması gerekir. İlk kurulum aşamasında yapılabileceği gibi sonra da yapılabilir. Sonra yapmayı tercih eden kişilerin izlemesi gereken aşamalar aşağıdaki gibidir:

iPhone’unuzun ilk kurulumu sırasında yapabilir ya da sonradan

  • Ayarlar
  • Face ID
  • Parola
  • Face ID'yi Ayarla

Aygıt dikey olarak tutularak yüzün karşısına getirilir ve Başlat butonuna basılır. Yüz, çerçevenin içine denk gelmesi gerek ardından Face ID taramasını bittiğinde Sürdür butonuna dokunulur ve dairenin tamamlanması için kişi, başınızı hafifçe hareket ettirir ve ardından bitti butonuna tıklanarak Face ID hesabı aktif hale gelir.

Bu cihazlarda buluna True Depth Kamera sistemi tamamen doğal bir deneyim olması için düzenlenmiştir. Telefonun normal bir pozisyonda tutulur iken hafifçe kaldırılsa ya da ekrana dokunulması durumunda kendini aktife eder. Bu gelişmiş teknoloji farklı modellerinde kendini bulduğu gibi artık ikinci bir yüz tanıma imkânı da sağlıyor.

Face ID’ye İkinci Yüz Nasıl Eklenir?

Yüz tanıma teknolojisi olan Face ID, zaman geçtikçe kendini yenileyip yeni imkânlar sunuyor. IOS 12 güncellemesi ile beraber Apple, Face ID kullanımına ikinci bir yüz ekleme olanağını da dâhil etti. Bu şekilde kişi, telefonunu başkasına emanet edebilir.

Güvenilir bir tanıdık veya aile üyesi olabilir. İkinci yüzü tanıtılan insan kolaylık ile telefona erişim hakkı olur. Bu uygulamanın da belli aşamaları vardır. Öncelik ile yüz tanıtma uygulamasında ön hazırlık bulunur.

Ön Hazırlık Nedir?

Bu noktada kamera kurulumunun bulunduğu çentik alan temizlenerek başlanır hatta bu kurulumun iyi aydınlatılmış bir alanda yapılması önem taşır. Ön hazırlık işlemi tamamlandığında ise ikinci bir yüz oluşturmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekir.

  • iOS 12’deki Ayarlar uygulamasına gidilir.
  • Aşağı kaydırılarak Face ID ve Parola kısımlarına tıklanır
  • Bu noktada şifre istenir. Doğrulamak adına şifre girilir
  • Alternatif Bir Görünüm Ayarla kısmına dokunulur
  • Standart yüz kimliği kurulum prosedürü başlar.
  • Face ID Ayarla öğesine dokunarak, ikinci kişi yüzünü cihazın önüne yerleştirir
  • Telefon düz bir konumda olacak şekilde TrueDepth kameraya bakılır ve telefon markasının önerdiği şekilde yaklaşık 25–50 santimetre arasında bir mesafe bırakarak kişi yüzünü ekranda açılan çerçevenin içine odaklar.
  • İşlem tamamlanmış olur ve tarama işlemi başlar
  • Tarama işlemi tamamlandıktan sonra devam butonuna tıklanır.
  • Yüz Kimliği ayarlarının tamamlanmasının ardından bitti butonuna dokunulur.

Bu şekilde doğrudan telefona erişim sağlanabileceği, telefonda bulunan tüm uygulamaların hatta ödeme işlemlerinin dahi yapılabileceği unutulmamalıdır. Bu neden ile ikinci yüz tanıma yapılan insanın güvenebileceğiniz kimselerin olmasına azami özen göstermek gerekir.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.