tarafından - Aralık 10, 2019
185 görüntüleme

WinRAR, birçok işletim sisteminde ve bilgisayarda kullanılabilen bir dosya sıkıştırma programıdır. İlk deneme sürümü bittikten sonra satın almanız gereken bu programın lisans anahtarının son derece yüksek fiyatlı olduğu da bir gerçektir. Bu program kadar iyi bir yazılım arayanlar için derlediğimiz en iyi WinRAR alternatifi dosya sıkıştırma programları yazımızda, WinRAR kadar geniş çaplı dosya arşivleme seçenekleri sunan programları bulabilirsiniz. Çoğu ücretsiz olan bu programlar arasında, yazılım ücreti ödemeniz gereken seçenekler de bulunuyor. Böylelikle satın alma yapmak isteyenler için, uygun fiyatlı alternatifler de bulmak mümkün olacaktır.

Dosya Sıkıştırma Programlarının Avantajları Nedir?

Dosya sıkıştırma programlarını bilgisayarınızda kullanmanız, size bazı avantajlar sunabilmektedir. Bu avantajlara değinecek olursak;

  • Dosya sıkıştırma programları, dosyaların disk üzerinde kapladığı alanın küçülmesini sağlar.
  • Dosya paylaşımında, birden çok dosyayı arşivleyip tek bir arşiv dosyayı haline getirerek paylaşabilirsiniz.
  • Arşiv dosyalarını dizine çıkarma komutuyla istediğiniz bir alana çıkarabilirsiniz.
  • Dizine dosya eklerken, dosyaları şifreleyebilirsiniz.
  • Arşivlenen dizin üzerinde virüs taraması yapabilir ve buna göre dosyaları dizine çıkarmayı tercih edebilirsiniz.
  • Farklı formatlarda arşivleme türlerini kullanabilirsiniz.
  • Bulut servisleriyle entegre olarak çalışan programlar ile, bulut servisine depolanan dosyaları arşivleyebilirsiniz.
  • Farklı sıkıştırma seviyeleriyle, dosyaların istenilen boyutlara ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Farklı işletim sistemlerine özgü farklı dosya sıkıştırma programları bulabilirsiniz.
  • Bazı dosya sıkıştırma programlarında kullanılan modüllerle dosya kurtarma işlemi yapabilirsiniz.

Bu özellikleri dikkate alındığında, dosya sıkıştırma programlarının her bilgisayarda yer alması gereken temel programlar arasında bulunduğunu söyleyebiliriz.

WinRAR Alternatifi Programlar Nelerdir?

WinRAR alternatifi olarak kullanabileceğiniz dosya sıkıştırma programları arasında;

  • WinZip,
  • 7-Zip,
  • PeaZip,
  • Zipware,
  • Hamster Zip Archiver,
  • PowerArchive,
  • ZipGenius,
  • BitZipper,
  • HaoZip,
  • IZArc yer alıyor.

Bu programlar WinRAR kadar geniş özellikler sunmaları nedeniyle listemizde yer alıyor. Yani ücretli olarak kullanabildiğiniz WinRAR’a alternatif bir program arıyorsanız, programların özellik detaylarına da göz atmak isteyebilirsiniz.

WinZip Programı ve Özellikleri

Microsoft Windows’un tescilli dosya sıkıştırma programlarından olan WinZip, hemen hemen her dilde kullanımı destekliyor. Fakat bu diller arasında Türkçe bulunmadığı için, yamalar aracılığıyla programı Türkçe diline çevirme opsiyonunun olduğunu belirtmeliyiz. Programın desteklediği diller arasında İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Korece, Rusça, Çince, İtalyanca, Japonca, Çekçe, Portekizce ve Flemenkçe yer alıyor.

Dosyaları sıkıştırma, koruma ve paylaşıma açma gibi seçenekleri kullanabileceğiniz WinZip ile birçok bulut depolama hesabıyla bağlantı kurabilirsiniz. OneDrive, Google Drive ve Dropbox bu bulut depolama servislerinden bazılarıdır. Bu entegrasyon aracılığıyla kullanıcılar sıkıştırılan dosyaları e-posta aracılığıyla kolay bir şekilde gönderebilmektedir.

7-Zip Programı ve Özellikleri

7-Zip, açık kaynaklı dosya sıkıştırma programlarından birisidir ve bu özelliği nedeniyle kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Programın ana önceliği dosyaları sıkıştırmak ve sıkıştırılan dosyaların boyutunu minimuma indirgeyebilmektir. Bu yüzden alternatif olarak tercih edeceğiniz programın dosya boyutlarını küçültme ve dosyaları şifreleme gibi özelliklere sahip olması yeterli geliyorsa, 7-Zip programını kullanabilirsiniz. Windows Shell entegrasyonu sunan program, şifreleme konusunda FAR Manager eklentisini kullanmayı gerektiriyor.

PeaZip Programı ve Özellikleri

Windows, BSD ve Linux gibi platformlarda ücretsiz bir şekilde kullanılabilen açık kaynaklı PeaZip programı, dosya sıkıştırma konusunda 150’yi aşkın format desteği sunuyor. Şifreleme, iki adımlı doğrulama, çift dosyaları tarama, arşivleri bölme gibi özellikleriyle PeaZip tercih edebileceğiniz en iyi ücretsiz yazılımlardan birisidir diyebiliriz.

Zipware Programı ve Özellikleri

Windows platformları için geliştirilen Zipware programı, dosya boyutu ne olursa olsun kolay bir şekilde sıkıştırma yapma işlevi görüyor. Arşiv dosyalarını yönetme, parola korumalı arşiv dosyası oluşturma gibi özellikleriyle Zipware temel gereksinimlere yanıt sunuyor.

Ayrıca programın bütün büyük arşiv formatlarını da desteklediğini belirtmemiz gerekiyor. Windows Explorer ile kurabildiği entegrasyonla, arşivleme işlemleri Windows Explorer üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.

Hamster Zip Archiver Programı ve Özellikleri

Son derece basit bir arayüzle tasarlanan Hamster Zip Archiver programı, bulut hizmetleriyle entegre bir çalışma yapmanızı sağlayabiliyor. Dropbox, Yandex Disk ve Google Drive gibi popüler bulut hizmetlerine bağlanmanızı sağlayan program, bilinen bütün arşiv formatlarını da destekliyor. Program yalnızca Microsoft Windows platformunda kullanılmasına karşın, WinRAR alternatifi olarak en çok kullanılan programların başında yer alıyor.

PowerArchive Programı ve Özellikleri

Sıkıştırma oranları gelişmiş 7-Zip desteğinden ötürü sonra derece yüksek olan PowerArchive programını 30 gün deneme sürümüyle ücretsiz kullanmak mümkündür. 5 şekilde arşiv dosyalarını şifreleyebilen programın, Windows Explorer entegrasyon özelliği vardır. Ek olarak SFX ve ISO arşivleri oluşturma ve sıkıştırma konusunda da kullanıcılara destek sunmaktadır.

Diğer Dosya Sıkıştırma Programları ve Özellikleri

Alternatif olarak seçebileceğiniz diğer dosya sıkıştırma programları arasında ZipGenius, BitZipper, HaoZip ve IZArc vardır. Bunlara da bu başlık altında kısaca değinebiliriz.

ZipGenius programı, Microsoft Windows için geliştirilmiştir ve en yaygın olan dosya sıkıştırma formatlarını desteklemektedir. CD-R / RW sürücüleriyle çalışan bu program, çoklu dil desteğinin yanı sıra, beş farklı şekilde sıkıştırma seviyesini kullanıcılara sunmaktadır. Böylelikle sıkıştırmanın boyut özelliklerini kontrol etme imkanınız vardır.

BitZipper programı, Windows XP, Windows 7 ve Windows 8 gibi işletim sistemleriyle uyum içerisinde çalışmaktadır. 47 farklı formatta sıkıştırma sunan program, ‘Toplu İş Aracı’ adını alan özelliğiyle dosyaların hızlı bir şekilde ayıklanmasına ve test edilmesine imkan tanıyor.

HaoZip programı, Çin’de oldukça popüler olan bir dosya sıkıştırma programıdır. Odak noktası dosya görüntüleme ve dosya sıkıştırma işlemleri olan bu program ile %30-40’a kadar daha fazla sıkıştırma oranına sahip olabilirsiniz.

IZArc programı, 35 farklı formatta sıkıştırma sunan bir programdır. Basit arayüzüyle ücretsiz bir kullanım sunan programla ISO, NRG, CDI ve BIN türünde dosyaları da açabilirsiniz.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.