tarafından - Aralık 11, 2019
122 görüntüleme

Günümüz dünyası artık bir teknoloji dünyası olarak anılır. Tarihsel süreç içerisinde savaşlar ile bilinen dünya tarihi hep kanlı dönemler geçirmiştir. Nitekim felsefi ve siyasi gelişmeler sonucunda ortaya çıkan rasyonalist düşünce ve pragmatik anlayış dünyaya çağ atlatıp modern bir hal almasına vesile olmuştur.

Dünyanın liberal görünümü özellikle ekonomik anlamda insanları dünya çapında rahatlatmıştır. Bu vesile ile insanlar bilimi ağırlık merkezi olarak almışlar ve neticede özellikle teknolojik anlamda önemli gelişmelere sebebiyet vermişlerdir.

Günümüzde artık teknoloji o kadar gelişti ki artık insanlar sanal akıl ile üretilen teknolojik ürünlere akıllı olma özelliğini getirmişlerdir. Bu kapsamda birçok akıllı ürün üretilir. Bunların arasında akıllı telefonlar, akıllı bilgisayarlar, akıllı arabalar, akıllı tabletler, akıllı saatler ve akıllı televizyonlar gibi birçok ürün yer almaktadır. Özellikle son 2 yıldır piyasa da olan ve yavaş yavaş topluma inmeye başlayan akıllı saatler en fazla gündem de olan son model teknolojik ürünler arasında sayılır.

Nitekim dünya da çok fazla teknolojik ürün üzerine hizmet veren şirket bulunur. Ancak her sektörde olduğu gibi bu sektörde de alanın lokomotifleri yer alır. Özellikle ABD ve Asya kökenli iki dev şirket teknolojinin bu seviyelere gelmesine neden olmuşlardır. Nitekim bir rekabet alanı olan bu sektör de her iki dev kuruluş da üzerine düşeni yapmaktadır. Her iki kuruluşunda elinde 10 yıl sonrasının teknolojisi bulunur.

Neticede son model teknoloji ürünü olan akıllı saatleri her iki kuruluş da piyasaya sürmüştür. Neticede ortak yanları olsa da genel manada her iki marka da akıllı saatlerinde farklılıkları ön plana çıkarmışlardır. Nitekim akıllı saatlerin fiyatları da özelliklerine göre değişir.

Çok ucuz ama kullanışlı olan akıllı saatler olduğu gibi özel özellikleri olan akıllı saatler de bulunur. Tabi ki her ne olursa olsun sürekli kullandığı markadan şaşmayan kişiler olduğu gibi daha objektif ve daha akla yatkın hareket edenler de vardır. Neticede bu kişilerkişiler akıllı saat alırken nelere dikkat edilmelidiredilmelidir? Sorusunu sorarak hareket ederler ve buna göre ihtiyaçlarını giderirler.

Akıllı Saat Nedir?

Teknolojinin geldiği son noktada artık hayatımız daha kolay bir hal almıştır. Nitekim akıllı ürünler ile artık teknolojiden daha üst seviyede yararlanmaktayız. Akıllı ürünler son 10 yıldır yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlamışlardır ve sonunda gelinen nokta akıllı saatler olmuştur.

İlk etapta akıllı saatler hafife alınabilir. Fakat işlevi ve nitelikleri ele alınıp incelendiğinde oldukça garip ve yararlı bir ürün olduğu anlaşılacaktır. Nitekim akıllı saatler öz olarak bir mobil cihazdır.

Normal saatler gibi bir ekranı olan, normal saatler gibi kola takılabilen, boyut olarak daha küçük olan son model elektronik bir cihazdır. Sürekli olarak gelişmesi ise tam net bir tanım yapılmasının önüne geçer. Nitekim bu saati akıllı yapanda içindeki mini bilgisayar sistemidir. İlk etapta çok kısır özellikleri ile ortaya çıkan akıllı saatler son 2 yıldaki gelişmeler neticesinde bugün akıllı gözlüğü olan bir ürün haline gelmiştir.

Akıllı Saatlerin Özellikleri

Akıllı saatler 2 yıl kadar önce piyasaya çıkmıştır. Nitekim ilk etapta çok kısır özellikleri olan akıllı saatler 2 yıllık süreç içerisinde çok fazla gelişim göstermiştir. Bugün akıllı saatlerin birçok özelliği bulunur. Bu özellikler ise;

• Mobil cihaza bağlanabilme

• Klasik saat özellikleri (saat, tarih vs gibi)

• Uyku halindeyken fiziki özelliklerin ölçülmesi

• Kan akışı, nefes ve nabız gibi ölçümler

• Mobil cihazdan yapılabilen birçok işlemin yapılması. Uygulamalara girmek, mesaj atmak, çağrılara cevap vermek, müzik dinlemek, alarm kurmak, adım sayıları ve kalori hesabı gibi.

• Harita bilgilerini alabilmek

Gibidir. Nitekim birçok özelliğe sahip olan akıllı saatler bir nevi mobil telefon gibidir. Şuan piyasada bilinen adı prowatch olmaktadır. Fiyatları ise bazı ekstra özelliklere ve markasına göre değişiklik gösterir.

Akıllı Saat Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Akıllı saatler piyasaya ilk etapta herkes tarafından bilinen 2 dev şirket tarafından çıkarılmıştır. Ardından gelişen 2 yıllık süreçte birçok firma piyasaya akıllı saat ürünlerini çıkarmışlardır. Hal böyle olunca da akıllı saatler alınırken dikkat edilmesi gereken belli başlı kurallar vardır. Bu kurallar ise şunlardır:

• En ilk ve en önemli olarak dikkat edilmesi gereken mevcut cihazın hangi işletim sistemine sahip olduğudur.

• Akıllı saatin ekran rengi

• Saatin dokunmatik ekrana sahip olup olmaması

• Akıllı saatin hafıza kapasitesi

• Depolama ve uygulama kaldırma gücü

• Sürüm yenileme özelliğine sahip olmasıdır.

Nitekim bu özelliklere önem verilmedir. Yoksa akıllı saatin normal bir saatten farkı kalmaz.

Akıllı Saat İşletim Sistemi

Akıllı saatler dizayn edilirken mobil cihazlara uygun ve mobil cihazlar ile birlikte çalışabilsin diye üretilmiştir. Bu kapsamda hem telefon hem de akıllı saat üreten şirketler akıllı saati kendi cihazlarına uygun üretmişlerdir. Bu kapsamda android bir mobil cihaz var ise ona göre akıllı saat alımı yapılmalıdır. Ya da ios cihaz ise akıllı saatin bu cihaza uyduğundan emin olunması gerekir.

Akıllı Saat Depolama Ve Uygulama Desteklemesi

Akıllı saatler tıpkı mobil cihazlar gibi belli bir hafızaya göre üretilmiştir. Nitekim bu duruma özel önem gösterilmez ise bazı hizmetlerden yararlanılamayacaktır. Nitekim daha az depolama ve daha az uygulama destekleme gibi durumları getirir.

Akıllı Saat ve Akıllı Bileklik

Akıllı saatler alınırken beraberinde bazı hizmetlerden yararlanılması için akıllı bilekliğinde alınması gerekir. Eğerki akıllı bileklik alınmaz ise özellikle spor yaparken istenilen veriler elde edilemez

Akıllı Saat Fiyatları

Akıllı saatler piyasaya ilk çıktıklarında oldukça pahalı bir ürün olmaktaydı. Nitekim son dönemlerde artan üretici sayısı fiyatın bir miktar aşağıya düşmesine neden olmuştur. Neticede her kaliteden akıllı saatin olduğu piyasada ortalama bir saat 500 TL olmaktayken en iyilerinin fiyatı 5000 TL'ye kadar çıkar.

Yayınlanan: Teknoloji
Bunu beğenen ilk kişi ol.