tarafından - Mart 12, 2020
80 görüntüleme

Günümüz artan sorunlarından biri olan göz hastalıkları için göz sağlığı için hangi vitaminleri almalısınız? Konusu oldukça önemli hale gelmiştir. Göz sağlığımız insan hayatını oldukça önemli olarak etkileyen durumlardan biridir. İnsanlar neredeyse bütün işleri için görme duyularını kullanırlar. Ama bu durum sıkıntı yaratmaya başladığı an itibariyle sosyal yaşamdan tutun iş yaşamına kadar birçok alan olumsuz etkilenmektedir. İnsanların yaşam kalitesini düşürebilmektedir.

Göz sağlığımız bu konuda oldukça dikkat etmemiz gereken bir konudur. İlk olarak göz sağlığımızı bozmamaya dikkat etmeliyiz. Bunun ile birlikte göz sağlığımızı korumak için de bazı konulara dikkat etmeliyiz. Bunlar arasında beslenme dururumuz da yer almaktadır. Bu konuda ise göz sağlığımız için almamız gereken bazı vitaminler söz konusu olmaktadır. Bu yazımızda da bu vitaminler hakkında bilgi vereceğiz.

Göz Sağlığı ve Vitaminler

İnsan vücudu sağlıklı olmak için vitaminleri alması gerekmektedir. Bu vitaminleri ise besinler ile almaktadır. Bu besinler ile alınan vitaminler vücut içinde sentezlenir. Bu şekilde vitamin ihtiyacımız karşılanmaktadır. Bu vitaminler genel olarak hayvansal ve bitkisel besinlerden alınmaktadır.

Bu vitaminlerin gerekli kadar alınmaması durumu ve eksik kalması durumu sonucu gözlerimizde etkilenmektedir. Bunun üzerine ise görme bozukluğu gibi bir takım hastalıklar meydana gelmektedir. Bu yüzden gözlerimizin sağlıklı olması için ve görme kaybı gibi sorunlar yaşamamak için almamız gereken vitaminler şunlardır;

  • a vitamini
  • c vitamini
  • e vitamini

Bu vitaminler göz sağlığı için insan vücuduna alınması gereken başlıca etkili vitaminlerdir. Bu vitaminlerin vücuda yeteri kadar alımı sonucunda gözlerimiz hastalıklardan korunmuş ve sağlıklı olmuş olacaktır.

A Vitamini

Bu A vitamini eksikliğinin olması durumunda antiokseraftalmiktir durumunun olması söz konusu olacaktır. Bu durum ise göz kuruluğunun oluşmasına sebebiyet verecektir. Bu durumun sonucu ise insanlarda görme kaybının oluşmasına neden olacaktır. İnsanların gözlerinin sağlıkları için önemli olan vitaminlerden biri olarak bilinen güçlü bir miktarda antioksidan olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çocukluk dönemleri içerisinde bu A vitamini yeterli kadar alınması gerekmektedir. Yeterli kadar alımı söz konusu olmaz ise gece körlüğü adındaki hastalığın ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır. Bunun yanında bireylerin antioksidan eksikliği durumu üzerine katarakt hastalığının oluşması da sık sık görülebilir bir durumdur. Yaş düzeyine bağlı olarak alınması gereken düzeylerde antioksidan alımı gerçekleştirilmelidir.

A Vitamini Hangi Besinlerde Vardır?

İnsanların bu vitaminleri doğal yollar ile almaları daha doğru olacaktır. Özellikle sigara gibi maddeleri kullanan bireyler bu vitaminleri daha fazla olarak vücutlarına almaları gerekmektedir. A vitaminlerini içerisinde bulunduran birden fazla besin maddesi vardır. Bunlara bakacak olursak;

  • Havuç
  • Patates
  • Brokoli
  • Kabak
  • Tereyağı
  • Peynir
  • Salatalık

Bu besinler A vitamini açısından zengin besinlerin başlıca besinleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

C Vitamini

Bu vitamin doğal olarak vücuda alınan ve birden fazla hayvansal gıdalardan ve bitkisel gıdalardan alınabilmesi mümkün olan vitamindir. Çünkü C vitamini neredeyse bütün gıdaların içerisinde bulunan bir vitamin türüdür.

Bu C vitamini antioksidan maddesi zengin olan bir vitamin olduğu için göz sağlığı için de çok fazla etkili olan bir vitamindir. Bu vitamin insanlarda oluşabilecek olan katarakt hastalığının gelişmesini engellemektedir.

Bunun yanında ise insanlarda ortaya çıkan maküler dejenerasyon oluşumunu da azaltmakta etkilidir. Bu C vitamini ile birlikte gözde oluşabilecek olan basınç durumu azalma gösterecektir. Bu konuda oldukça önemli yere sahip bir vitamin olarak karşımıza çıkmaktadır.

C vitamini Hangi Besinlerde Vardır?

Göz sağlımız için bu C vitamini oldukça önemli bir vitamindir. Vitaminlerin eksik olması halinde bireylerde görme hastalıkları ile ilgili problemler ortaya çıkar. Bu açıdan insanların bu vitamini besinlerden karşılaması gerekmektedir. İçerisinde en fazla C vitaminini barındıran besinlere bakacak olursak;

  • Kırmızı tatlı biber
  • Yeşilbiber
  • Çilek
  • Brokoli
  • Kivi
  • Portakal suyu

Bu yiyecek ve içeceklerin içinde C vitamini oldukça fazladır. Özellikle kırmızı tatlı biber içinde C vitamini varlığı fazladır. Bu yüzden göz sağlığımız için bu besinleri tüketmemiz büyük önem taşımaktadır. Bu besinlerin de her yaşa uygun miktarda tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.

E Vitamini

Bu E vitamini cilt sağlığı ve göz sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahip olan vitamin türü olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanların yaşlarına bağlı olacak şekilde zaman içerisinde miyop veya katarakt oluşumu söz konusu olabilmektedir. Bu E vitamini bu gibi hastalıkların oluşmasını engelleyici nitelikte karşımıza çıkar.

Bunun yanında da cilt sağlığımız için hücrelerin arasındaki bağ dokularının güçlenmeleri de sağlar niteliktedir. Bu vitaminin de yaş aralıklarına bağlı olarak alınması gereken miktarlar söz konusu olmaktadır. İnsanların bu yaş aralıklarında ve hamilelik ya da emzirme dönemleri içerisinde belirtilen miktarlara uygun olarak vitaminleri vücutlarına almaları gerekmektedir. Bu şekilde göz sağlı ve cilt sağlığı için etkili olabileceğini söylemek mümkündür.

E Vitamini Hangi Besinlerde Vardır?

İnsan vücudunun ihtiyaç olarak duyduğu E vitamini doğal yollar içinde ve her zaman dilimi içinde yeterli kadar alınabilmektedir. Bu E vitaminin en fazla bulunduğu besinler söz konusu olmaktadır. Bunlara bakacak olursak;

  • Ayçiçek tohumu
  • Fıstık
  • Fındık
  • Ispanak
  • Mango
  • Süt
  • Tereyağı

Bu besinlerin içinde E vitamininin varlığı oldukça fazladır. Bunlar insan vücuduna alındığı takdirde göz sağlığımız korunmuş olacaktır. İnsanların göz sağlıkları için çok fazla etkili olan vitaminler her zaman doğal olarak yeteri kadar miktarda alınması söz konusu olmalıdır. Bu vitaminlerin eksikliği olduğu zaman vitamin takviyeleri doktor ile yapılmalıdır.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.