tarafından - Ağustos 31, 2019
391 görüntüleme

Bilim adamları laboratuar aracılığıyla yapılan insan beyninde tarihte ilk kez insansı elektriksel akım ve güç gördüklerini ifade ettiler. Yapılan geniş çaplı analiz ve araştırma, gri renkte olan maddenin nasıl meydana geldiği konusunda nörolojik zekâmızı geliştirecek gibi görünüyor.

İnsan Beynindeki Sır

Kişiler beyin gücüyle hareket ederler. İnsan beyni gizemlerle dolu ve ünlü bilim adamları bu gizemi çözmek için büyük bir çaba sarf ediyorlar. Beynin en önemli ve en dikkat çeken sırlarından bir tanesi de gri madde ve bu maddenin nasıl oluştuğunu anlamayı amaçlayan araştırmacılar. Bu araştırmacılar uzun uğraşlar sonucunda laboratuar sisteminde küçük bir beyin dahi üretmişti. Ancak araştırma sırasında kullanılan beyinlerin bilinç sahibi olup olmadığı net olarak bilinmiyor.

Beyin Aktivitesi

Ünlü araştırmacılar beyindeki sistemin ve aktivitelerin henüz aldırılabilir seviyede olan bebeklere eşit konumda olduğunu söylese dahi çok da kesin bir bilgi vermiyorlar. Bu durum ise yeni bir etik tartışmayı da gözler önüne seriyor. Yetişkin bireylerin kök hücrelerinden düzenlenen bu ’beyinsel organımsı’lar tam olarak 10 yıldır kullanılmasına karşılık gerçek anlamda bir nöral ağ ilk defa kurulmuş oldu.

Üniversiteden Açıklama

Tüm bu konular üzerine Kaliforniya San Diego Üniversitesi’nden Alysson Muotri, bir açıklama yapma gereği hissetti. Alysson Muotri konuyla ilgili yaptığı açıklamada bundan beş yıl önce kendisine yapay beyinde hareketler gözlemleyebilecekleri spesifik bir yapı olup olmayacağı sorulduğunda bunun kesinlikle olmayacağını söyleyeceğini dile getirdi. Moutri ve bilgili ekibi tarafından paylaşılan makalede bu atılımı olağan gösteren 2 yapı ön plana çıkıyor. Bunlardan ilki insanların kök hücrelerindeki gelişimi için daha iyi prosedürlerin olması gerektiği konusu oluyor. Diğer detay ise kök hücrelerin nöronlara uyum sağlama izinlerinin verilmesi oluyor.

Muotri, insan nöro gelişiminin ilk süreçlerinin genetik kodlarımızda kayıt altında olduğunu ifade ediyor. İlk etapta çok ilkel ve zayıf çalışan beyin dalgaları görülen organımsılar büyüyerek daha farklı frekanslarda sinyaller de vermeye başlıyor. Erken bir şekilde doğan bebeklerin beyin aktivite süreçleri ile organımsıdaki gelişimini detaylarıyla inceleyen bilim adamları, yapının doğal bir beyinle aynı şekilde geliştiğini gözlemlemiş durumda.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.