Kadriye
tarafından - Mart 28, 2020
283 görüntüleme
A Haber canlı yayınında gündemle ilgili açıllamalarda bulunan Bakan Selçuk, kısa çalışma ödeneği ile ilgili ödeneğin genel ekonomik, sektörel ve bölgesel kriz, zorlayıcı nedenler veya dışsal etkiler altında işyerlerinde haftalık çalışma süresinin aza indirildiği veya faaliyetin durdurulduğu süreçlerde, işveren ve çalışanlara destek amacıyla uygulanan bir yöntem olduğunu anlattı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı çerçevesinde Kısa Çalışma Ödeneği'nin prim ödeme koşulu gün sayısının 450, hizmet akdine bağlı kalma gün sayısının da 60'a çekildiğini belirten Selçuk, böylece daha fazla çalışanın ödenekten fayda sağlayacağını belirtti.
Bakan Selçuk, aynı zamanda başvurularda istenen evrakın da azaltıldığını, müracaatlara daha hızlı geri dönüş yapıldığı bir süreç yaşanacağını açıklayarak, şunları kaydetti:
"Kısa çalışma ödeneğine başvurular, pazartesi günü başladı. Şu ana kadar 7 bine yakın firmamız başvurdu. Herkes şu anda form ve evrakını tamamlıyor. Geliştirdiğimiz bir uygulama var, o uygulama sayesinde her gün kaç başvuru geldiğini, kaçına kabul verdiğimizin oranlarını birebir her gece izliyorum."
EN ÇOK BAŞVURU İMALAT SEKTÖRÜNDEN
Kısa çalışma ödeneğine, büyük, orta, küçük ölçekli gibi her kesimden firmanın başvurusunun bulunduğunu anlatan Selçuk, "Elimizde ilk veriler var. Şu anda daha çok imalat sektöründen firmalarımız başvurmuş" bilgisini paylaştı. Selçuk, zaman içerisinde daha detaylı verilerin de ortaya çıkacağını kaydetti
ESNEK ÇALIŞMA
Bakan Selçuk, Türk-İş’in iş kazalarına neden olabileceğine işaret ettiği telafi çalışma süresinin 2 aydan 4 aya çıkarılmasın ilişkin, amaçlarının hem çalışanın maaş kaybına hem de işverenin işgücü kaybına uğramamasını sağlamak olduğunu ifade etti.
Selçuk, kamuda esnek çalışma başlatılması hakkında ise “Bakanlığımızda esnek çalışmayı başlattık. Her bölümümüz için değil ama bazı bölümlerimiz buna çok uygun. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bütün kamuda hem uzaktan çalışmaya hem de esnek, dönüşümlü çalışmaya geçtik. Cumhurbaşkanımızın kararından sonra birimlerimizin yapısına göre kimi birimlerimiz uzaktan çalışmaya kimisi de dönüşümlü çalışmaya geçti." dedi.
EMEKLİ MAAŞI VE İKRAMİYE
Bakan Selçuk, 2020 yılı için en düşük emekli maaşını nisan ayından itibaren 1.500 lira olarak vermeye başlayacaklarını belirtti. Bakan Selçuk, PTT ile bir protokolleri olduğunu, 65 yaş üstündeki kişilerin aylıklarını PTT'den almayı kabul ettiklerinde aylıklarını evden teslim alabildiklerini belirterek , "Bankalar Birliğimizle konuştuk, üç kamu bankamız, bu dönemde promosyon taahhütlerini de tutarak, bu hizmeti vermeyi kabul ettiler" dedi.
Dini bayramlarda 2018'den bu yana 12 milyon üzerinde emekliye 1.000’er lira bayram ikramiyesi verdiklerini hatırlatan Bakan Selçuk, "Totalde 12 milyarı aşkın bir aktarım yapıyoruz. 2020'nin ramazan ikramiyesini de öne alma kararı aldık. 2020'nin bayram ikramiyesi inşallah nisan ayının ilk yarısında hesaplara yatmış olacak" diye konuştu.
Yayınlanan: Gündem
Bunu beğenen ilk kişi ol.